Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πολύ “καμάκι” στη Βουλή

Παπακώστα στο NEWS 247: Έχουμε πέσει θύματα σεξιστικής συμπεριφοράς. Έρχονται πρόστιμα και αποβολές βουλευτών

Καταγγελίες για λεκτική βία και σεξιστική συμπεριφορά εντός Κοινοβουλίου εις βάρος γυναικών βουλευτών. Τι αποφασίστηκε στην Επιτροπή Ισότητας. Η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα μιλά στο NEWS 247 και αναλύει
Μίκα Κοντορούση
"Έχουμε γίνει θύματα αλόγιστης λεκτικής βίας, τόσο κατά τη διάρκεια Κοινοβουλευτικών Συνεδριάσεων, όσο και μετά από τηλεοπτικές εκπομπές, όταν σβήσουν οι κάμερες και τα φώτα. Και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας". Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν - ούτε λίγο, ούτε πολύ - οι 63 γυναίκες βουλευτές που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό στα κοινοβουλευτικά έδρανα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ισότητας που συγκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.
Τα κρούσματα πληθαίνουν. Γενεσιουργός αιτία θα μπορούσε να θεωρηθεί η ένταση ή η φύση των θεμάτων που πλέον συζητούνται στη Βουλή.
Το NEWS 247 επικοινώνησε με την βουλευτή της ΝΔ και πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται έντονα τα φαινόμενα λεκτικής προσβολής εντός Κοινοβουλίου, κυρίως λόγω φύλου. Δεν νοείται συνάδελφοι να συμπεριφέρονται σε βάρος μας με σεξιστικό ύφος. Οι νομοθέτες πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Δεν γίνεται βουλευτές να περνούν νομοσχέδια κατά της ενδοικογενειακής βίας και ταυτόχρονα, να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στις γυναίκες του Κοινοβουλίου".
Και συνέχισε: "Αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, όχι έξω από το κοινοβουλευτικό πεδίο. Αποφασίσαμε ενόψει της αναμόρφωσης του Κώδικα Δεοντολογίας να καταθέσουμε την πρότασή μας συγκροτημένα, ώστε αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα να αντιμετωπίζονται πειθαρχικά".
Στην πρόταση θα προβλέπεται η επιβολή προστίμου σε βουλευτές που επιδεικνύουν αντιδεολογική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, η πειθαρχική κύρωση, η αποβολή από τις συνεδριάσεις και η πρόταση μομφής.
"Φαινόμενα ανάλογης σεξιστικής συμπεριφοράς παρατηρούνται κυρίως, σε Γαλλία. Δεν μπορεί να τίθεται όμως υπό αμφισβήτηση η ευπρέπεια στον κοινοβουλευτικό διάλογο και δεν είναι δυνατόν το γυναικείο δυναμικό της Βουλής να δέχεται επιθέσεις λόγω φύλου. Το μήνυμα αυτό είναι πολύ σημαντικό".
Αν και δεν θέλησε να απαριθμήσει περιστατικά απαξιωτικής συμπεριφοράς, η κ. Παπακώστα μίλησε για ενίσχυση του φαινομένου τον τελευταίο καιρό, τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής.
"Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα λεκτικής βίας, ακόμα και σε τηλεοπτικά πάνελ. Πλέον με την πρότασή μας, θα μπορεί η κάθε βουλευτής να προσφεύγει στη Διακομματική Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να καταγγείλει τις ανεπίτρεπτες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές. Έπειτα ο θύτης θα περνά από ακρόαση και εκεί θα αποφασίζεται η κύρωση. Αν ανάλογα περιστατικά λαμβάνουν χώρα εντός Κοινοβούλιου, το Προεδρείο της Βουλής έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει επί τόπου, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, τί κυρώσεις θα εφαρμοστούν για τον κάθε βουλευτή. Δεν θα αφήσουμε τίποτα ατιμώρητο".
Ποια η αιτία όμως που το ελληνικό Κοινοβούλιο μετατρέπεται ενίοτε σε ρίνγκ και άλλοτε σε πεδίο ενδοκοινοβουλευτικών διαφορών, λεκτικής βίας ή σεξιστικών συμπεριφορών;
Η κα Παπακώστα επισημαίνει ότι η φύση των θεμάτων που συζητούνται στη Βουλή, τα πολυνομοσχέδια, το βάρος που σηκώνει ο κάθε βουλευτής, αλλά και η κρισιμότητα της ελληνικής κατάστασης, δημιουργούν αναπόφευκτα εντάσεις.
Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον παράγοντα της ίδιας της κοινοβουλευτικής σύνθεσης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την παρουσία της Χρυσής Αυγής που ενισχύει τις "νοοτροπίες μάτσο".
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μερικές ημέρες, βουλευτής της ΝΔ δήλωσε προσβεβλημένη, όταν άνδρας συνάδελφός της αποκάλεσε άλλη γυναίκα βουλευτή "καλτσοδέτα".
Και αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό. Απλά αποτέλεσε το "κερασάκι στην τούρτα" της γυναικείας οργής. Πλέον, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση συντάσσει τις προτάσεις που αποφάσισε σύσσωμη η γυναικεία κοινοβουλευτική πτέρυγα. Μένει να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο πριν την ψήφιση του νέου Κώδικα Δεοντολογίας και τελικά, να εφαρμοστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: