Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Σε περίοδο κρίσης!

Παντελής Καψής: «Θέμα ωρών να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ»
Του Θανάση Νικολαΐδη

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ και μνήμες του ’53. Ο εγκέλαδος. Οι τρομαγμένοι. Σεισμός ο «ανέλεγκτος», αδυσώπητος και ψυχοκτόνος. Δεν ξέρεις τι ακολουθεί στα επόμενα δευτερόλεπτα και σου κόβουν την ανάσα.
ΚΙ ύστερα; Το Κράτος. Λένε πως κάνει ό,τι μπορεί. Το ίδιο και τα…κλιμάκια των κομμάτων. (Κατ)έφθασαν βουλευτές και θύμιζαν τους Χατζηγάκηδες δίπλα στους αγρότες. Με ενδυμασία τζόβενου πάνω στο τρακτέρ (η έδρα και το υπουργιλίκι «κόποις κτώνται»). Κι εμείς; Πληρώσαμε κάποιες επιλογές του με «αχρεωστήτως καταβληθέντα» από την Ε.Ε.
ΚΙ όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε αντιπολίτευση; Παρόμοιο το σκηνικό, με εναλλαγή των πρωταγωνιστών. Ο Γιώργος «έκλαιγε» απ’ τα δακρυγόνα σε διαμαρτυρία γεωργών κι ύστερα…πρωθυπουργός!
ΝΑ ξαναπάμε στο «γαλαντόμο» Κράτος. Πάραυτα, αμέσως και άμεσα, 100 χιλιάρικα για τις πρώτες ανάγκες των σεισμόπληκτων! Άλλα τόσα κατά δήμο και η «μικρά δόσις τε φίλη τε» μας συγκινεί, αλλά δεν μας «καλύπτει». Ούτε τους μακρινούς (επι)κριτές, ούτε τους κοντινούς στην εστία του σεισμού. Ως προς το ύψος της βοήθειας, κι όλα είναι σχετικά. Ενίοτε το ποσοτικό σχετίζεται και με το ποιοτικό, όταν δεν τηρούνται το μέτρο και η λογική.
ΕΧΟΥΜΕ, λοιπόν, και λέμε. Δεν θα βάλουμε τα 100 χιλιάρικα δίπλα στα εκατομμύρια της κλεφτουριάς που τα μέτραγε σαν τραπουλόχαρτα. Θα τα βάλουμε δίπλα σε αμειβόμενους ηγεμονικά απ’ το κοινό ταμείο. Στα έσοδα των Λυριτζήδων και των Τσαπανίδων. Σχεδόν χιλιαρικάκι τη μέρα, και άρα το 3/μηνο εκάστου/εκάστης όσο η βοήθεια στους σεισμόπληκτους «για τις πρώτες ανάγκες». Δικαίωμά τους να κόβουν κοντύλι στα μέτρα της κρίσης, δικαίωμά μας να τα περνάμε απ’ τη θεωρία της…σχετικότητας.
ΚΙ ύστερα; Ερχόμαστε στα πιο σύγχρονα, τα χθεσινά, τα τωρινά. «Πέθανε η ΕΡΤ-γεννήθηκε η ΔΤ». Ορκίστηκε ο «Υπουργός της ΕΡΤ» και ο κ. Καψής έπιασε δουλειά. Με τις δυσκολίες της, με την αξιοσύνη του κι ως εδώ καλά. Ωστόσο, κάτι διαβάσαμε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τρομάξαμε. Το ξαναδιαβάσαμε με μάτια γουρλωμένα και με λιγότερες ελπίδες για το (πολυδιαφημισμένο)  «νοικοκύρεμα».
ΑΝ το ερμηνεύουμε σωστά, το «χρονιάτικο» του κ. Καψή είναι 451.000 ευρώ! Τουτέστιν πάνω από χιλιάρικο τη μέρα!! Ρεκόρ και αυτό. Σε περίοδο κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: