Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Πολίτες στο Προσκήνιο: Απολογισμός δράσεων κι ανάγκη συμμαχιών - ΦΩΤΟ



Από: http://amfissaface.gr/

Ως έναρξη της οργανωτικής συγκρότησης εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών είχε χαρακτηρίσει η Δημοτική Κίνηση "Πολίτες στο Προσκήνιο" τη συγκέντρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου
 Ενώπιον 60 περίπου ατόμων, αναλύθηκε η ως τώρα πορεία του συνδυασμού, έγινε απολογισμός δράσεων και τέθηκαν, τόσο στις εισηγήσεις των ομιλητών, όσο και στο διάλογο με τους πολίτες που ακολούθησε θέματα όπως η πορεία του Καλλικράτη , οι άξονες ανάπτυξης της περιοχής, η σωστή χρήση κι αξιοποίηση των μεταλλείων, η έμφαση στον τουρισμό, αλλά κι η ανάγκη σύναψης συμμαχιών με νέα άτομα από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, που εμφορούνται από κοινές ανησυχίες και επιθυμούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η κίνηση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, κατόπιν πρόσκλησης από τη Γραμματεία του συνδυασμού κι ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σταθάς.
Οι εισηγήσεις
Αρχικά, η εκδήλωση άνοιξε με παρουσίαση της διακήρυξης της παράταξης από τον κ. Ανδρέα Καλοθανάση, ενώ στη συνέχεια τον απολογισμό των δράσεων της κίνησης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τάκης Μέγκος. Κυρίως επεσήμανε ότι οι "Πολίτες στο Προσκήνιο" κάλυψαν τόσο μέσα από την παρουσία τους στα δημοτικά συμβούλια όσο κι έξω από αυτό όλα τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία τα τελευταία 3 χρόνια, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αυτή η δραστηριότητα αξίζει κι έχει ανάγκη να βοηθηθεί από ευρύτερο σώμα πολιτών.
Εν συνεχεία ο κ. Χρήστος Βανδώρος ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση που, σύμφωνα με την κίνηση, έχει δημιουργήσει ο τρόπος εφαρμογής του Καλλικράτη. Ειδικότερα στάθηκε στο ζήτημα πως η ως τώρα εφαρμογή του, αποψιλωμένη από τους αναγκαίους πόρους συνθλίβει τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η Τ.Α. αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως βραχίονας της κεντρικής διοίκησης.
Βαρύτητα αποδόθηκε στην εισήγηση του κ. Μπάκα. Καταπιάστηκε με το θέμα των μεταλλευτικών εξορύξεων τονίζοντας μεν την αναγκαιότητα αξιοποίησης της εν λόγω πλουτοπαραγωγικής πηγής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο ως τα σήμερα τρόπος αξιοποίησης δεν αφήνει παρά ελάχιστα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Αυτό που ενδιαφέρει κατά μείζονα λόγο είναι η προστασία των συμφερόντων της εκμεταλλεύτριας εταιρείας κι όχι του γενικού συμφέροντος, όπως είπε. Ενδεικτικά, επεσήμανε τη μη καταβολή αποζημιώσεων και φόρων προς το κράτος, καθώς και την ένδεια που θεωρεί ότι υφίσταται στο ζήτημα των αποκαταστάσεων, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ακύρωση συνάρθρωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας με τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως ο τουρισμός κι ο πρωτογενής τομέας.
Οι παρεμβάσεις των πολιτών
Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σταθάς στάθηκε σε δύο σημεία. Εν πρώτοις υπογράμμισε την ανάγκη οι κινητοποιήσεις των πολιτών να πάρουν τη μορφή καθόδου τους και πίεσης τους στό δρόμο κι όχι μέσω του διαδικτύου, ενώ για το θέμα των μεταλλείων-ο κ. Σταθάς είναι βιομηχανικός εργάτης στη μονάδα των Άσπρων Σπιτιών-θεωρεί ότι είναι ανάγκη η κρατικοποίησή τους, καθώς πρόκειται για κοινωνικό αγαθό, όπως επιχειρηματολόγησε.
Αίσθηση, ωστόσο, προξένησε, όπως κι άλλες φορές, η αποδοκιμασία του κ. Ηλία Γάτου προς την παρουσία του Βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Δεν είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ εδώ", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κι επέσεισε το φόβο "καπελώματος" των κινήσεων πολιτών από κόμματα. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη σύναψης συμμαχιών με πολίτες ευρύτερου φάσματος, αναφέροντας ενδεικτικά σε αυτό "τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ". Σ αυτή την οπτική, χαρακτηρίζοντας τη νυν Δημοτική Αρχή, και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Δελφών κ. Φουσέκη, ως "πηγή όλων των δεινών", ζήτησε να υιοθετηθεί από την κίνηση η στρατηγική ανάδειξης ως πρώτης δύναμης στις προσεχείς εκλογές, καθώς, όπως θεωρεί, έχουν εκλείψει εν πολλοίς οι παράγοντες που ωθούσαν ως τώρα το εκλογικό σώμα σε ανάλογες επιλογές.
Ο κ. Γιώργος Κόλλιας, γνωστός ακτιβιστής για τη σωτηρία της Γκιώνας, περιέγραψε με συντομία τις δράσεις πάνω σ αυτό τον τομέα και τόνισε την ανάγκη της αποφυγής του πατροναρίσματος των "Πολιτών" από κόμματα ή όποιον άλλο φορέα.
Ο κ. Στέλιος Σχινάς, μεταξύ άλλων, κυρίως υπογράμμισε την ανάγκη λειτουργίας των μεταλλείων κατά τρόπο που να επιτρέπει την ανάπτυξη των υπολοίπων πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Ευθ. Σκαρίμπας έδωσε έμφαση στην επικέντρωση σε θέματα τοπικού χαρακτήρα κι ενδιαφέροντος, προτάσσοντας την ανάγκη για μια δημοτική κίνηση το τοπικό να προτάσσεται των δράσεων επί της κεντρικής πολιτική σκηνής.
Σε ανάλογο τόνο και μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι λοιπές παρεμβάσεις, με κυρίαρχο να είναι το θέμα της δέουσας εκλογικής στόχευσης κι οι ανάλογες συμμαχίες που πρέπει να αναζητηθούν, καθώς κι η ανάγκη ριζικής μεταβολής στον τρόπο και το ύφος διοίκησης του Δήμου.


 

 
 
 



 













Δεν υπάρχουν σχόλια: