Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση Μανδρέκα για τα αντισταθμιστικά οφέλη που περιμένει η Φωκίδα λόγω Μόρνου

Mornou Lake.jpg
Ερώτηση της βουλευτή Ασπασίας Μανδρέκα για τα αντισταθμιστικά οφέλη που περιμένει η Φωκίδα από τη λίμνη του Μόρνου
«Αντισταθμιστικά οφέλη από τη λίμνη του Μόρνου: Το ανεκπλήρωτο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας».
Για την υδροδότηση των περιοχών αρμοδιότητάς της, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. προμηθεύεται ακατέργαστο νερό, κατά κύριο λόγο από τους επιφανειακούς υδατικούς πόρους, (Μόρνος, Εύηνος, Υλίκη, Μαραθώνας).
Από τους ταμιευτήρες αυτούς, μόνο της Υλίκης είναι φυσικός, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων σε κατάλληλα σημεία στην κοίτη των αντίστοιχων ποταμών Εύηνου, Μόρνου, και Χαράδρου, (φράγμα Μαραθώνα). Ο ταμιευτήρας του Ευήνου λειτουργεί σε συνδυασμό με τον ταμιευτήρα του Μόρνου, ενισχύοντας το υδατικό δυναμικό του τελευταίου, με εκτροπή του μεγαλύτερου μέρους των εισροών του.
Ο Μόρνος της Φωκίδας, ως πηγή υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε, αποτελεί κύριο υδροδότη, μαζί με τον Εύηνο.
Βοηθητικοί υδροδότες είναι η Υλίκη και ο Μαραθώνας και εφεδρικοί υδροδότες οι υπόγειοι υδατικοί πόροι.
Στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χιλιόμετρα δυτικά του Λιδωρικίου, δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ο ταμιευτήρας του Μόρνου.
Το έργο ξεκίνησε το Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε το 1979, αλλά η κανονική του λειτουργία άρχισε το 1981.
Το φράγμα που βρίσκεται επί του ποταμού Μόρνου, είναι το υψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο ενίσχυσε την υδροδότηση της Αθήνας ενώ το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υδραγωγείο στην Ευρώπη.
Η ορεινή Δωρίδα, όπου βρίσκεται η λίμνη του Μόρνου, έχει ως αξίες αναφοράς, το φυσικό κάλλος, τα διάσπαρτα απομεινάρια αιώνων που ανασύρουν μνήμες από την αρχαιότητα έως την Αντίσταση αλλά και τα μονοπάτια της μετανάστευσης.
Η ιδιαιτερότητα της ορεινής αυτής περιοχής, η μοναδικότητά της, σε σχέση με άλλες ορεινές περιοχές της χώρας, συνίσταται, οφείλεται, αφενός μεν στο τοπωνύμιό της, που έχει οικουμενική απήχηση και αφετέρου δε στην πολιτική επιλογή που την κατέστησε «Υδρομάνα» της Πρωτεύουσας. Όπως γίνεται αντιληπτό η λίμνη του Μόρνου κληροδοτεί στον τόπο δεσμεύσεις και δυναμικές.
Το περιβάλλον και η παραγωγική δραστηριότητα στις παραλίμνιες περιοχές έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την μεταφορά του νερού.
Ένα άκρως περιοριστικό καθεστώς δεσμεύσεων στη λίμνη καθώς και η απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητα σε υπερβολικά μεγάλη ακτίνα περιμετρικά της λίμνης, επιφέρει καθηλωτικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Εξάλλου, πεδινές εκτάσεις άλλαξαν χρήση και οι αγρότες -παραγωγοί επιβαρύνονται σημαντικά με την ανόρυξη γεωτρήσεων και την άντληση νερού, όταν κάποια χρόνια πριν προσφέρονταν δωρεάν.
Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και η Κεντρική Κυβέρνηση, οφείλουν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μετουσιώσουν σε πράξη το πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας διεκδίκησης αντισταθμιστικών οφελών από τη λίμνη του Μόρνου.
Η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν να υπερβεί το άκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να καταστήσει την προοπτική αυτή εφικτό γεγονός, πρέπει να προτάξει πολιτικές για την αξιοποίηση της λίμνης.
Απαιτούνται στρατηγικές για την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές.
Η επιστροφή του «χρέους» της Ελληνικής Πολιτείας στη Φωκίδα, στον τόπο που υδροδοτεί με πόσιμο νερό σχεδόν το μισό ελληνικό πληθυσμό, που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθίσταται ιστορική αναγκαιότητα.
Σταθερή διεκδίκηση και προτεραιότητα, αποτελεί η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, με την ανταπόδοση σε αυτή ενός αντισταθμιστικού πόρου που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη.
Άλλωστε και ο Δήμος Δελφών συνεισφέρει στο υδατικό δυναμικό της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αρκετά μεγάλο ποσοστό, μέσω των πηγών του, οι οποίες βρίσκονται στα διοικητικά του όρια και καταλήγουν στις λίμνες του Μόρνου και της Υλίκης.
Αποτελεί παράδοξο να χρεώνονται οι δύο Δήμοι της Φωκίδας για την παροχή προς αυτούς ακατέργαστου, (αδιύλιστου ύδατος), δια της φυσικής ροής και το δίκαιο θα ήταν να αποδίδονταν σε αυτούς κάποιο λογικό αντάλλαγμα για τον πλούτο που διαθέτουν στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε, προκειμένου να καλύψει αυτή τις ανάγκες ύδρευσης ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πότε η ΕΥΔΑΠ Α.Ε, ως ελάχιστη έκφραση εταιρικής ευθύνης, θα ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Φωκίδας για παροχή αντισταθμιστικών οφελών από το Μόρνο και θα τα υλοποιήσει με τη μορφή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας για μελέτες και έργα ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής;
2. Ποιες είναι οι πολιτικές ανάπτυξης που προτίθεται να υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε, οι οποίες θα αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της ορεινής Δωρίδας και συγχρόνως θα εμβαθύνουν στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου;
3. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών, να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα οριοθετούν το συνολικό πλέγμα των σχέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και θα κατοχυρώνουν στην πράξη τη δωρεάν πλήρη παροχή της αναγκαίας ποσότητας νερού η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση των Δήμων της Φωκίδας;
4. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία πάντα με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, να εξετάσει την επιβολή ενός ελάχιστου τέλους υπέρ της διατήρησης της φυσικής ισορροπίας στις παραλίμνιες περιοχές, που θα αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οφειλόμενη και δίκαια ανταπόδοση για την ασύγκριτη συνεισφορά της περιοχής στο υδατικό δυναμικό των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ Α.Ε;
Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2013
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ασπασία Π. Μανδρέκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: