Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Δημοσκοπήσεις – κόλαφος για την κυβέρνηση σε 13 περιφέρειες της χώρας

Δημοσκοπήσεις – κόλαφος για την κυβέρνηση σε 13 περιφέρειες της χώρας


-Δεν «περπατάνε» οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στις Περιφερειακές Εκλογές .- Σε ποιες περιφέρειες διαμορφώνονται νέα δεδομένα.
Αποκαρδιωτικά είναι τα ευρήματα των μετρήσεων για τις περιφερειακές εκλογές για την κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που την στηρίζουν.
 
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μάλιστα δημιουργούν μεγαλύτερη απογοήτευση από τα ποσοτικά, αφού διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση τιμωρίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
 
Η κυβέρνηση παράλληλα με τη δοκιμασία των ευρωεκλογών κινδυνεύει να υποστεί μία δεινή ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να χάσει όλα της τα ερείσματα στο συγκεκριμένο χώρο.
 
Σε δεινή θέση βρίσκονται δήμαρχοι εκλεγμένοι με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη πολλές θητείες, που βλέπουν ότι η επανεκλογή τους είναι από δύσκολη έως απίθανη ακόμα και αν έχουν την υποστήριξη της ΝΔ.
 
Για το ΠΑΣΟΚ η απώλεια δήμων και περιφερειών θα αποτελεί καταστροφική εξέλιξη, αφού αποτελούσαν θύλακες εξουσίας για το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα που ίδρυσε ο Α.Παπανδρέου. Διαβλέποντας μάλιστα ορισμένοι τον κίνδυνο είχαν ζητήσει να αναβληθούν για ένα χρόνο οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ελπίζοντας ότι στο διάστημα αυτό θα μπορούσαν να αλλάξουν οι συνθήκες.
 
Από το ΠΑΣΟΚ μάλιστα τέθηκε βέτο στο θέμα των αλλαγών στον Καλλικράτη και ιδιαίτερα στο ''σπάσιμο'' των μεγάλων νησιωτικών δήμων αφού θεωρούσαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε τους δημάρχους που είναι ήδη εκλεγμένοι σε αυτούς τους δήμους με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους περιφερειάρχες.
 
Στη Νέα Δημοκρατία, αν κρατούν ένα συμπέρασμα από τις μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί, αυτό είναι ότι οι ψηφοφόροι τους αντιμετωπίζουν αρνητικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν κοινές υποψηφιότητες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Τα ευρήματα αυτά ''πάγωσαν'' και τις συζητήσεις που γίνονταν στο παρασκήνιο ανάμεσα στον κ. Δ, Σταμάτη και δύο εκπροσώπους του κ. Ε. Βενιζέλου, σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.
Μέχρι στιγμής η ΝΔ διατηρεί κάποιες ελπίδες να κερδίσει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και λιγότερες για την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης, όπου δίνει μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα κερδίσουν με άνεση και με μεγάλη διαφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτ. Ελλάδας και Κρήτης (με υποψήφιο όπως όλα δείχνουν τον κ.Κριτσωτάκη) ενώ εκτιμούν ότι έχουν προβάδισμα στις Περιφέρειες Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου αλλά και Θεσσαλίας.
 
Αναζητούν ισχυρό υποψήφιο στο Β.Αιγαίο ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Αν. Έλληνες προκειμένου να κερδίσουν και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δημοσκοπικά ευρήματα σε δύσκολες για τον ίδιο περιφέρειες, όπως η Ήπειρος και η Μακεδονία, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες. Γνωρίζουν ότι ποτέ το κόμμα τους δεν βρέθηκε σε τόσο πλεονεκτική θέση να διεκδικεί τις 11 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους μεγαλύτερους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: