Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Στον Κορινθιακό είναι στραμμένα τα βλέμματα των σεισμολόγων.


Με ιδιαίτερη προσοχή το τελευταίο διάστημα παρακολουθούν οι επιστήμονες την σεισμική ζώνη του Κορινθιακού. Είναι προβληματισμένοι... αλλά δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τους τελευταίους σεισμούς της Φθιώτιδας των 5,1 και 4,9 ρίχτερ . Και μάλιστα είναι καθησυχαστικοί για την εξέλιξη των φαινομένων.
Εκεί όπου έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή είναι η σεισμική ζώνη του Κορινθιακού, που έχει δώσει στο παρελθόν δύο φονικούς σεισμούς και τελευταία αναπτύσσει έντονη σεισμική δραστηριότητα!
Από τις 21 Μαΐου και μετά, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερες από 600 σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, αυτή δηλαδή με την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη!
Όλοι τους είναι μεγέθους μεταξύ 2,6 και 3,9 βαθμών, αλλά η συχνότητα με την οποία τρέμει η γη έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό τους Έλληνες επιστήμονες. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη περάσει περίπου δύο χρόνια παρατεταμένης σεισμικής ηρεμίας στον ελλαδικό χώρο, χωρίς δηλαδή μια μεγάλου μεγέθους δόνηση!
Το ρήγμα του Κορινθιακού, που χωρίζεται σε δύο τόξα, αποτελεί «κόκκινη ζώνη» για τους σεισμολόγους. Το ανατολικό τόξο είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες το 1981 και το δυτικό τα 6,3 Ρίχτερ το 1995, με επίκεντρο την επικίνδυνη περιοχή του Αιγίου.
Εκεί όπου τώρα ο Εγκέλαδος δίνει μικρά «σκουντήματα» και οι κάτοικοι τρέμουν μήπως η ιστορία επαναληφθεί!
«Το φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή του Αιγίου παρακολουθείται στενά... Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή στην οποία εκδηλώνονται μικρού μεγέθους σεισμοί. Πρόκειται για σμηνοσεισμούς.
Το φαινόμενο, όπως αναφέρει η sfedona, έχει εκδηλωθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στην περιοχή και δεν έγινε κάτι μεγάλο. Διήρκεσε κάποιες μέρες και έπειτα έσβησε. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι συμβαίνει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.
“Αυτή είναι μια περιοχή που πρέπει να μελετηθεί” τόνισε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει και η ενεργοποίηση ενός ρήγματος που βρίσκεται κοντά στο ενεργό της αρχαίας Ελίκης, της πόλης που βυθίστηκε στη θάλασσα το 373 π.Χ., εξαιτίας μιας δόνησης που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άγγιξε τα 9 Ρίχτερ!
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διέγερση στην περιοχή, την οποία παρακολουθούμε στενά. Αφορά κυρίως τη δυτική ζώνη, αλλά σε όλο τον Κορινθιακό υπάρχει τοπική παραμόρφωση. Άλλωστε όλος ο Κορινθιακός έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς» επεσήμανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος και συνέχισε: «Ο κόσμος ανησυχεί και είναι φυσικό. Ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, « Πριν τρεις μήνες περίπου εγκαταστάθηκε στην περιοχή φορητό δίκτυο σεισμογράφων προκειμένου να καταγράφεται και η παραμικρή δόνηση. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για σμηνοσεισμούς ή προσεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» ανέφερε και προειδοποίησε: «Εδώ και περίπου δύο χρόνια, συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2011, στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια. Είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός».
Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Τσελέντης για τη σεισμική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο «έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό.
Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.». Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα μας, ο ίδιος απάντησε:
«Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: