Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πλειστηριασμοί ακινήτων... Μήνυμα Σαμαρά σε Βερολίνο: ''Αν επιμείνετε, πέφτει η κυβέρνηση''.

Δεν περνάνε οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Κατήφεια και έντονος προβληματισμός επικράτησε στη χθεσινή σύντομη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο, στην οποία συζητήθηκε η απαίτηση της τρόικας και του Βερολίνου για άμεση άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Στη συνάντηση δεν κλήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, οι απόψεις του οποίου είναι γνωστές αφού έχει υιοθετήσει πλήρως τις απαιτήσεις της τρόικας προτάσσοντας την ανάγκη σωτηρίας των τραπεζών, που κατά τον ίδιο κινδυνεύουν αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα σε περίπτωση που υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν 7 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν μία τέτοια ρύθμιση αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Οι Βουλευτές αυτοί είναι οι κ.κ Σκανδαλίδης, Κασσής, Μωραϊτης, Κουτσούκος, Κακλαμάνης, Κουκουλόπουλος και η κ. Τζάκρη.
Για 4 με 5 σίγουρες διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο και ο κ. Σαμαράς, αφού το Μαξίμου θεωρεί ότι οι κ.κ Ν. Κακλαμάνης, Πολύδωρας, Κυριαζίδης αλλά και η κ. Βούλτεψη θα καταψηφίσουν.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι αν αναπτυχθεί ένα τέτοιο κύμα αντίδρασης, αυτό θα συμπαρασύρει και άλλους Βουλευτές αν και με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, όσες ωραιοποιήσεις ή επικοινωνιακά τρυκ υπάρξουν.
Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς κράτησε έξω από τη συνάντηση αυτή τον κ. Στουρνάρα λέει πολλά.
Ακόμα πιο πολλά όμως λέει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να χειριστεί το ζήτημα μόνος του.
Δεν θα περιοριστεί μόνο στο να μεταφέρει την εικόνα αυτή και τους κινδύνους που απορρέουν για την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη στην τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς θα επικοινωνήσει με το Βερολίνο που κρατά ακόμα τα κλειδιά των εξελίξεων και θα ενημερώσει την κ.Μέρκελ ότι αν υπάρξει άκαμπτη στάση των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και διασάλευση της πολιτικής σταθερότητας.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυζητήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις σε νέα συνάντηση που θα έχουν ενώ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ενδεικτικό της ανησυχίας που τους διακατέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: