Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Για 10.000 ακίνητα η πρώτη φάση της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών

Για 10.000 ακίνητα η πρώτη φάση της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών

Η κυβέρνηση εξετάζει ηπιότερα σενάρια για την πρώτη φάση της μερικής απελευθέρωσης των πλειστηριαμών α΄κατοικίας, εν μέσω έντονων κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
 

Aθήνα
Κυρίως επιχειρηματίες, εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα, αναμένεται να αφορά η πρώτη φάση της μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2014, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Χθες, Τετάρτη, μετά τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, σύμφωνα με τo
Βήμα, ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το όλο θέμα αφορά σε αυτή τη φάση «κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους» και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν την Τετάρτη ότι εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών, ωστόσο μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται πλήρως η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών.

«Δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α' κατοικία και χαμηλά εισοδήματα» τόνισε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί η εξαίρεση όλων των ανέργων και των ατόμων με αναπηρία.

Από την άλλη πλευρά, μελετάται το ενδεχόμενο να κατέβει ο «πήχης» για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις 200.000 ευρώ στις 160.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία καθώς εξετάζει ακόμη το ζήτημα.

Όπως επισημαίνεται σε αρκετά δημοσιεύματα, και οι τράπεζες είναι αρνητικές σε μία ενδεχόμενη γενικευμένη άρση της απαγόρευσης, φοβούμενες ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αγορά ακινήτων και συνεπώς και ο τραπεζικός κλάδος.

Μάλιστα, ο γγ της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος είχε τονίσει από τις αρχές Ιουνίου, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν θέτει ζήτημα πλειστηριασμών προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως είχε πει, «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».
Newsroom ΔΟΛ www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: