Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ… ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ;


Οι Αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές, ακολουθούν κάποιους κανόνες και γι’ αυτό περιορίζονται πολλές φορές να πουν τα πράγματα με το όνομά τους αν δεν είναι απόλυτα βεβαιωμένο το γεγονός. Καλά κάνουν Το γεγονός όμως είναι σχεδόν σίγουρο με το νόμο των πιθανοτήτων.
Υπάρχει εμπρηστής ή εμπρηστές που έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τον τόπο μας.
Είναι σίγουρα σημαντικό το ποιος φταίει για την έκταση της πυρκαγιάς του ελαιώνα. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και υποδειγματικές τιμωρίες. Το θέμα ήδη διερευνάται και δεν θα ησυχάσει κανείς όσος χρόνος και να περάσει. Κουκουλώματα και άχρηστοι και ανεύθυνοι σε θέσεις ευθύνης λόγο γνωριμίας και Κόμματος τέλος.
Το θέμα με αυτούς που εσκεμμένα επί χρόνια εργάζονται συστηματικά για την υποβάθμιση και απαξίωση του τόπου μας τέλος. Τα οικονομικά συμφέροντα που κερδίζουν από αυτό έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί. Έχουν επίσης καταγραφεί οι «φιλίες» και συνεργασίες με «Άρχοντες» και Αρχές που ενώ θα έπρεπε να εργάζονται για το Κοινό Συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου, πουλάνε το παιχνίδι κάτω από το «τραπέζι». Μένουμε αντικειμενικά σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία του κόσμου. Επιπλέον της άποψης της UNESCO των Εθνικών Νόμων και Θεσμών, για όσους νοιώθουμε «ντόπιοι», αυτός είναι ο «δικός μας» τόπος, σαν τέτοιο τον αγαπάμε και γι' αυτό είναι ο «ομορφότερος τόπος του κόσμου». Έτσι απλά. Για όσους έχουν άλλο γούστο ή άλλους σκοπούς στο καλό και να μας γράφουν. Με το καλό. Γιατί υπάρχει και το, πάντα στα πλαίσια του Νόμου, «άγριο».
Τώρα όμως, μέσα στον Αύγουστο με τους αέρηδες και μέχρι τα πρωτοβρόχια άλλο έχει προτεραιότητα και με διαφορά. Σχεδόν σίγουρα κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να μας κάψουν. Γι’ αυτό και πρέπει να καταζητούνται και να είναι επικηρυγμένοι από όλους μας και προς όλους μας. Όχι με εμπάθεια, όχι με μίσος, όχι για τον αφανισμό του-ς, απλά για την προστασία του τόπου μας και μέχρι εκεί. Μπορεί να είναι αυτό υποκινούμενοι ή εργολάβοι εγκληματίες που τους αξίζει η αυστηρότερη και υποδειγματικότερη τιμωρία. Μπορεί όμως να είναι κάποιος τρελός, θύμα της εποχής, που το μυαλό του δεν άντεξε την κατάρρευση του «παραμυθιού», τον Εθνικό εξευτελισμό, τον εξευτελισμό των Αξιών και την οικονομική εξαθλίωση και απλά αρρώστησε όπως θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας. Απλά έχουμε όλοι μας κάθε ηθικό δικαίωμα και ηθική υποχρέωση να το κάνουμε αυτό. Και όχι μόνο.
Ας μην μιλήσουμε όμως για ευαισθησίες με αναφορές σε ανώτερες Αξίες και Ιδανικά, Πολιτιστικές αξίες, Περιβάλλον, κ.λ.π.. Δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από όλους. Στην περίπτωσή μας υπάρχει υλική ανταμοιβή, ΚΟΙΝΟ ΥΛΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Ας σταθούμε μόνο σε αυτό. Η αμοιβή για όλους μας είναι το να μπορέσουμε ΟΛΟΙ , ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, να βρούμε δουλειά να μείνουμε και να ζήσουμε εδώ. Η μόνη ελπίδα να «χωρέσουμε» όλοι εδώ και να μην γίνουμε οικονομικοί μετανάστες σε έναν κόσμο όλο και πιο σκληρό με τους οικονομικούς μετανάστες (κυρίως στις «πολιτισμένες» χώρες) είναι η ομορφιά του ελαιώνα και των βουνών μας. Το μοντέλο «ποιοτική αγροκτηνοτροφική παραγωγή – ποιοτικός τουρισμός» είναι η μόνη ελπίδα μας. Και γι’ αυτό το μοντέλο απαιτούνται τόσο η αγροκτηνοτροφική παραγωγή όσο και το όμορφο και ελκυστικό τοπίο. Ακόμα και για όσους δεν έχουν ελαιοκτήματα ή αγροκτήματα ή τουριστικές επιχειρήσεις, για τον κάθε νέο ή ηλικιωμένο, ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ.
Ο τόπος μας είναι πανέμορφος και πολλοί από εμάς κινούμαστε για βόλτα καθημερινά και εκτός πόλεως. Περίπατος, ή με το αυτοκίνητο. Ηρεμία, ρομαντζάδα, με ήλιο ή με φεγγάρι. Όλοι μας πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ του εμπρησμού και της πυρκαγιάς. Όλοι μας, ακόμα και τα ερωτευμένα ζευγαράκια που ψάχνουν την ησυχία τους, πρέπει να έχουν τον νου τους. Η περιφρούρηση του «σπιτιού» μας δεν είναι υπερβολή. Είναι υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν είναι γνωστό το ποιόν των εμπρηστών. Τρελός ή συνειδητός εγκληματίας δεν παίζει ρόλο σε αυτή την φάση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος εμπλοκής μαζί του-ς. Ένα κινητό τηλέφωνο όμως όλοι έχουμε. Αστυνομία στο τηλέφωνο 22650 28100 και Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199. Όλοι μπορούμε να γίνουμε τα «μάτια» των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, στις οποίες δουλεύουν και εκτίθενται σε κινδύνους δικά μας παιδιά και δικοί μας άνθρωποι, που ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ «ρεφενέ» για να μας φυλάνε από τέτοια άτομα. Ας τους «τρέξουμε». Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας κρατήσουν κακία. Αντιθέτως. Την εποχή της κρίσης και του Μνημονίου όλοι έχουμε καταλάβει τους ρόλους και τις αλληλεξαρτήσεις.
Έτσι απλά και για όποιον θέλει και ανώνυμα. Κανένας δεν θα ασχοληθεί με το ποιος πήρε τηλέφωνο να βοηθήσει. Το πολύτιμο είναι η έγκυρη ενημέρωση. Όταν δούμε οτιδήποτε σχετικό με φωτιά ή δράση εμπρηστών αμέσως τηλέφωνο. Όσο το δυνατόν αναλυτικότερη περιγραφή του γεωγραφικού σημείο που αφορά το συμβάν, των χαρακτηριστικών του-ς, του μέσου μετακίνησης, το προς τα πού κινήθηκε-αν, έγκυρη ειδοποίηση για την έναρξη φωτιάς. Όλα αυτά είναι πολύτιμα και καθοριστικά για ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
Το τι μπορεί να κάνει κάποιος πολίτης στην περίπτωση μιας φωτιάς στην έναρξή της δεν μπορεί να ειπωθεί ως παρότρυνση ή οδηγία προς το ευρύ κοινό από κανέναν. Από μία ακίνδυνη παρέμβαση στην αρχή μιας φωτιάς και όσο αυτή είναι μικρή, με το ρίξιμο χώματος (ή νερού αν από θαύμα υπάρχει διαθέσιμο) μπορεί να αποτρέψει μια τεράστια καταστροφή. Η εκτίμηση του κινδύνου και η απόφαση είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση του καθενός. Καλό θα κάνουμε όμως να είμαστε παραπανίσια προσεκτικοί παρά λιγότερο.
ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ οι εμπρηστές. Και ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτή την εποχή, άλλοι μας φταίνε για την τραγική καθημερινότητα. Όλοι ξέρουμε ποιοί φταίνε για το παρόν. Οι εμπρηστές θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον. Καταζητούνται για να συληθούν και να σταματήσει ο κίνδυνος. Όχι με εμπάθεια, όχι με μίσος, όχι «κανιβαλιστικά», όχι «χολυγουντιανά». Και όχι επικίνδυνα. Το «τρελός» ή εγκληματίας, η σύλληψη και η τιμωρία ή η θεραπεία, είναι και πρέπει να παραμείνουν αποκλειστική αρμοδιότητα των ειδικών, αυτών τους οποίους πληρώνουμε για αυτά τα συμπεράσματα και αποφάσεις.
 
Τηλέφωνα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 2265028100
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 199

Αποθηκεύστε τα στο κινητό σας.

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλουμε ΠΑΝΤΑ 112 και οχι τιποτε αλλο. Φιλικα...

Ανώνυμος είπε...

112 ΠΑΙΔΙΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/docs/kids/kids_fact_el.pdf

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ 112 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΦΩΤΙΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΛΟΠΕΣ. ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ.

ΣΤΟ 199 ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠ' ΟΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ. Π.Χ. ΑΝ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΣΩΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Π.Χ. ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ.

ΤΑ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΙΤΕΑΣ 2265034199, 35121 ΚΑΙ 35122

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 2265028333

ΤΟ 112 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΠ' ΕΞΩ ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.