Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Τώρα που βουλιάξαμε ας πούμε και μερικές αλήθειες

Φωτογραφία για Τώρα που βουλιάξαμε ας πούμε και μερικές αλήθειες

Είμαι σίγουρος πως ο κάθε ένας από εμάς αντιλαμβάνεται πως παιζόταν το παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Πως οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε συγκεκριμένα άτομα χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Άτομα τα οποία είχαν πολιτικό μέσο και κατάφερναν να παίρνουν εκατομμύρια δάνεια για να στήνουν εταιρείες. Όταν τα πράγματα άρχιζαν να δυσκολεύουν άδειασαν τα ταμεία των επιχειρήσεων τους , άφησαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτεθειμένες και τις τράπεζας με τίτλους ιδιοκτησίας υποθηκευμένων ακινήτων και τεράστια μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία σήμερα μεταφέρθηκαν στον λαό.
Πως λειτουργούσε το σύστημα
Επιχειρηματίες που είχαν άκρες με πολιτικούς είχαν πρόσβαση σε δάνεια εκατομμυρίων. Οι πολιτικοί έπαιρναν ανταλλάγματα για αυτή την μεσολάβηση. Οι εταιρείες αυτές ήταν πελάτες των Μ.Μ.Ε. με διαφημίσεις εκατομμυρίων τον καιρό των παχουλών αγελάδων. Ποιος τολμούσε να αποκαλύψει το όποιο σκάνδαλο; Είχε κτιστεί γύρο μας ένα σενάριο βρωμιάς μερικών που τα έτρωγαν και χιλιάδων που έσκαζαν.
Έχουμε ευθύνες και πρέπει να το παραδεχτούμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα όμως να μας επιβάλει το ʽμαζί τα φάγαμεʼ. Δεν τα φάγαμε μαζί. Ευθυνόμαστε που δεν αντιδρούσαμε που δεν μιλούσαμε που μας κυβερνούσε ο φόβος πως το κόμμα δεν θα μας διορίσει πως δεν θα έχουν δουλειά τα παιδία μας γιατί σε αυτή την γη των ʽΑγίωνʼ ,όπως συνηθίζουμε να λέμε την Κύπρο, μας επέβαλαν την λογική πως μόνο τα ʽφρόνιμαʼ παιδιά που έχουν κομματικό μέσω βρίσκουν δουλειά.
Τι κάνουμε
Να μην δεχτούμε να φορτωθούν σε εμάς τα φαγοπότια άλλων. Αυτών που πλούτισαν με την βοήθεια πολιτικών και τραπεζιτών και αγοράζοντας την σιωπή των Μ.Μ.Ε. Όλα αυτά που μετατράπηκαν σε Cayenne , βίλες, και μηδενικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού θα μας υποχρεώσουν να τα πληρώσουμε εμείς. Φόρους στην ακίνητη περιουσία, μειώσεις κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, χαράτσια σε λογαριασμούς. Θα πρέπει να απαιτήσουμε να ανοίξουν όλες οι υποθέσεις δανείων των τελευταίων χρόνων. Να μπουν ανεξάρτητοι ελεγκτές σε όλες τις επιχειρήσεις που χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια σε τράπεζες και να ελεγχτούν οι προσωπικοί λογαριασμοί , σε Κύπρο και εξωτερικό, των ιδιοκτητών τους. Σήμερα που όλα καταρρέουν οι δημοσιογράφοι , οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Δεν είμαι από αυτούς που τους βάζω όλους στο ίδιο καλάθι. Αλίμονο αν πιστεύουμε πως ζούμε σε μια κοινωνία που έχει μόνο διεφθαρμένους πολιτικούς , ψεύτες δημοσιογράφους και κλέφτες τραπεζίτες. Δυστυχώς όμως η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εξυπηρετούσε το Εθνικό συμφέρον και το κοινό καλό τα τελευταία χρόνια. Και μόνο σαν κλέφτες και προδότες θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.
Αυτά γίνονταν γύρο μας, ας το παραδεχτούμε. Να μην δεχόμαστε ούτε να μας ευνουχίζουν ούτε να εξαγοράζουν με τον όποιο τρόπο την σιωπή μας. Κάθε μέρα που κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα πιστεύω μας κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο να γίνουμε σαν αυτούς που κατηγορούσαμε. Αυτοί λοιπόν που δεν έφαγαν, που δεν λαδώθηκαν, που δεν εξαγοράστηκαν ας δακτυλοδείξουν τους υπόλοιπους.
Ας κάνει την αρχή ένας τραπεζικός να καταθέσει για τα φαγοπότια στην τράπεζα του. Οι πολιτικοί που δεν έχουν λερωμένη την φωλιά τους να απαιτούν διαφάνεια και ας αρχίσει ο κάθε ένας από το δικό του σπίτι. Όλα στο φως. Και ας συνεχίσουν και άλλοι δημοσιογράφοι το παράδειγμα συναδέλφων τους που τα λένε έξω από τα δόντια. Να βγουν όλα τα σκάνδαλα στην φόρα αλλά με το σωστό τρόπο. Όχι μόνο να αναδεικνύονται, αλλά οι δημοσιογράφοι να επιμένουν καθημερινά μέχρι να κλείνουν οι υποθέσεις και να οδηγούνται οι ένοχοι στην δικαιοσύνη. Έχουμε αρκετές καθημερινές εφημερίδες με δεκάδες στήλες η κάθε μια, δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς, και αρκετές ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση. Αν υπάρχει θέληση θα βρεθεί ο τρόπος.
Η ευθύνη του λαού
Να μην σκύψουμε το κεφάλι. Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να μας επιβάλει πως τα φάγαμε μαζί τους και πως πρέπει να πληρώσουμε. Έχουμε όμως ευθύνες και είναι η ώρα να τις αναλάβουμε. Δεν είναι η ώρα του αυτομαστιγώματος. Είναι η ώρα όμως που ανοίγουμε το στόμα μας και καταγγέλλουμε, απαιτούμε, διαμαρτυρόμαστε , ξεσηκωνόμαστε. Είναι η ώρα που την οργή μας την μετατρέπουμε σε ουσιαστική προσπάθεια τιμωρίας αυτών που διέλυσαν την κοινωνία και την Πατρίδα μας. Να καταγγείλουμε , έστω και ανώνυμα, κάθε τι που γνωρίζουμε. Να ενημερωνόμαστε και από άλλα μέσα για το τι γίνεται στον τόπο μας και να μην καταπίνουμε αμάσητα ότι μας προβάλουν στην τηλεόραση. Αλλά κυρίως να αλλάξουμε τα κριτήρια μας όσο αφορά την επιλογή αυτών που μας διοικούν. Να επιλέγουμε ανθρώπους με γνώσεις, ικανότητες αλλά προπαντός αξίες και ήθος. Είμαστε η χώρα που οι περισσότεροι βουλευτές για να εκλεγούν γυρίζουν τις Κυριακές για να δώσουν φακελάκια σε γάμους. Έτσι κτίζουν την πελατεία τους έτσι εκλέγονται έτσι συντηρείται το σύστημα που μας γονάτισε. Η δύναμη είναι στα χέρια μας. Καθημερινά και όχι μόνο στις εκλογές. Όταν το καταλάβουμε θα είναι η αρχή της σωτηρίας μας.
freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια: