Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΦΩΚΙΔΑ... “Ο Στρατηγός Άνεμος, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει”


Πάνω σε αυτά τα λόγια ,εν ολίγοις, μπορεί να συγκεντρωθεί η πεμπτουσία της σημερινής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μέσα από την συχνότητα του Γαλαξία fm 92,1 στην εκπομπή «Προβληματισμοί» του Χάρη Μαρκάτου , μέσα από την φιλοξενία ενός ενεργού πολίτη και μέλος του Συλλόγου "Καρτερία", που προβάλλει μία σημαντική δράση ενεργοποιώντας τα δυνατά και δυναμικά σημεία ενός άκρως απαραίτητου διαδικτυακού ακτιβισμού. Ο σημερινός μας καλεσμένος δεν ήταν άλλος από τον Μηχανολόγο-Μηχανικό κύριο Ευθύμιο Σκαρίμπα, ο οποίος και μέσω του Συλλόγου αλλά και μέσω προσωπικών ενεργειών δηλώνει παρών στα «πράγματα» .
Με αφορμή την μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο Ελαιώνας μας , που υπολογίζεται περίπου σε 60.000 ελαιόδεντρα ή λίγο παραπάνω από το 1/6 που φημολογείται, οι ενέργειες των πολιτών δεν μένουν στάσιμες αλλά τροποποιούν την γενική ραστώνη ενός βαλτού εφησυχασμού ή μίας σιωπής εάν θέλετε που θέλει να περάσει προς τα έξω.
Η πρώτη συνάντηση στην Πλατεία του Χωριού Σερνικακίου που πραγματοποιήθηκε από γηγενείς αλλά και παραθεριστές έδειξε την θέρμη που είχε δημιουργηθεί για μια συνολική εποπτεία επί του έργου. Τα αποτελέσματα θετικά , ενώ η συνασπισμένη δύναμη έδειξε πώς οι κάτοικοι μπορούν να δράσουν συνολικά.
Η δεύτερη συνάντηση εξίσου σημαντική ενόσω πραγματοποιούνται έντονες αναζωπυρώσεις πάνω σε ύποπτες εστίες , που έλαβε χώρο στο Γραφείο της Τοπικής Κοινότητας της Κίρρας έδειξε για άλλη μια φορά πώς ο Βραχνάς δεν πάει άλλο, πάνω στο ακαθόριστο εώς τις μέρες μας θέμα του «Δελφικού Τοπίου» αλλά και των ανύπαρκτων μέτρων πάνω στο θέμα πρόληψης και προστασίας του Ελαιώνας μας διαμόρφωσαν μία ζωτικής σημασίας και «ζωντανής» συζήτησης από τους κατοίκους και παραβρισκόμενους –κυρίως Γεωργικής απασχόλησης-.
Ο κύριος Ευθύμιος Σκαρίμπας δηλώνει μέσα σε όλο αυτό το παρασκήνιο καίρια θέματα , τοπικής φύσεως , απορρίπτοντας την ακολουθία της Γενικής Κρατικής Αποσάθρωσης πως «Η μηχανή του τόπου δεν πάει μπροστά αλλά πίσω» , λέγοντας επίσης πως το πρόβλημα αυτό αποτελεί μία χρόνια νόσος του Τόπου. «Οι μηχανές δουλεύουν ανάποδα από ότι έπρεπε» συμπληρώνει.
Οι χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Ασπασίας Μανδρέκα , Βουλευτή του Νομού, δεν έμεινε απαρατήρητη ενώ διευκρινήσεις και σχολιασμοί τους, πραγματοποιήθηκαν , μιας και τα όσα λέχτηκαν ήταν δημόσια και άξια παρατηρήσεως για την επικαιρότητά τους.
Στο καυστικό ζήτημα του προς τα πού γέρνει η ζυγαριά της Περιφέρειάς μας οι απαντήσεις και οι εικασίες έδειξαν πως «η κυρία Μανδρέκα δεν μπορούσε να πάρει προσωπική θέση» , για το εάν ο Τόπος ενδιαφέρεται για Αγροτική ή Μεταλλευτική Ανάπτυξη.
Παρόλα αυτά ο κύριος Σκαρίμπας θέτει στο τραπέζι και ένα άλλο προβαλλόμενο θέμα και πολυσυζητημένο , διευκρινίζοντας τον όρο «Εναλλακτικός Τουρισμός» που η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει να «παράγει» , βάζοντάς τον σε πρώτη γραμμή και περιθωριοποιώντας τον συμβατικό. Εν ολίγοις Οι Δημοτικοί Άρχοντες είναι ξεκάθαροι «Μεταλλεία και Εναλλακτικός Τουρισμός»…
Στο επίσης επίμαχο σημείο της χθεσινής δήλωσης περί “Brand Name” της UNESCO για τον Ελαιώνα που ανέφερε η κυρία Μανδρέκα , ο κύριος Σκαρίμπας τονίζει κάτι ακόμα «Η UNESCO για να προστατέψει τα μνημεία προωθεί τουρισμό , οι κάτοικοι θα τον προστατέψουν (τον τόπο τους) , κάνοντας έτσι νύξη στην Γενική ερώτηση για την θέση που παίρνει ο ίδιος ο Οργανισμός στον υπό την Αιγίδα της Ελαιώνα…
Τέλος μέσα σε όλα αυτά έκανε αναφορά για την σύσταση 4 Λιστών-λύσεων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της επέκτασης της φωτιάς που δημιουργήθηκε με αφορμή την χθεσινή συνάντηση στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κίρρας από αγανακτισμένους ντόπιους που θέλανε να σταματήσουν να βλέπουν τον Τόπο τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός και πλιάτσικο κάποιων επιτηδείων «ιδιωτών» .
Δεν έλειψαν βέβαια οι εντάσεις και τα «σχόλια» γύρω από το εγχείρημα του κυρίου Σκαρίμπα , να βγει στο βήμα και να μιλήσει , ενώ οι λεξικοί και λεκτικοί διαξιφισμοί ήταν ιδιαίτερα έντονοι , βάζοντας τους παραστρατισθέντες στην θέση τους –θέλω να πιστεύω-…
Και αν όχι έστω προσωρινά. Ευτυχώς θα πραγματοποιηθεί άλλη μία συνάντηση στο Σερνικάκι Φωκίδας την Κυριακή 7 ώρα το Απόγευμα στην Πλατεία του Χωριού για περαιτέρω ενέργειες και σχολαστικότητα επί του έργου και στην συνέχεια κατά τις 8μισι ώρα θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση στην Κίρρα στις 8μισι το βράδυ , θυμίζοντας πως ενόσω ο ελαιώνας φλέγεται , η φωτιά και η σπίθα για πολιτιστικές εκδηλώσεις επιθυμεί να αναζωπυρώσει τις πνευματικές εστίες των κατοίκων. Ας επιτεθούμε στην φωτιά με «φωτιά» .
Αλλά την φωτιά που φτιάξαμε εμείς και όχι άλλοι που εισβάλουν στα περίχωρά μας και στα περιβόλια μιας θερίζοντάς μας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε , την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ.
ΚΑΙ ΌΣΟ ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΚΌΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , παρ1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης, καθώς και της λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών χωρίς παρέμβαση από δημόσια αρχή και ασχέτως συνόρων. Αυτό το Άρθρο δεν απαγορεύει στα Κράτη να επιβάλλουν διαδικασίες αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις μετάδοσης εκπομπών, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.
ΥΓ: ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ είναι επίσης Δημοκρατικό και το να γίνονται σχόλια , ακόμα και κακόβουλα , ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες και τους συντάκτες αυτών , «μέσα από τις παρατηρήσεις τους μας βοηθάνε να γίνουμε καλύτεροι» τονίζει ο κύριο Σκαρίμπας και επικροτώ κι εγώ.
Όλα αυτά μέσα από την απομαγνητοφώνηση της σημερινής και επίμαχης εκπομπής «Προβληματισμοί» με τον Χάρη Μαρκάτο στους 92,1 όσο ακόμα συνεχίζουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ και ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ.
Βιβή Μαρκάτου www.galaxiasfm.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: