Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί το ΠΑΣΟΚ

Ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί ο κυβερνητικός συνασπισμός
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί θυμίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τη μία πλευρά δηλώνει, διά του Ευ. Βενιζέλου, ότι δεν έχει λόγο να φοβάται τις εκλογές, αλλά από την άλλη διστάζει να χρεωθεί την οριστική ρήξη στο κυβερνητικό σχήμα.
Ξεκάθαρο είναι πλέον ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει τον «μουντζούρη» των εκλογών στα χέρια του, αλλά επίσης ξεκάθαρο είναι ότι σκέπτεται όλα τα ενδεχόμενα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μάλιστα, τον πιέζουν αρκετά στελέχη του, τα οποία επιλέγουν επιχειρηματολογία ρήξης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανακάμψει.
Ποιοι εισηγούνται «σκληρό ροκ»… Την πλέον σκληρή γραμμή εισηγείται στον κ. Βενιζέλο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος εκτιμά ότι η δημοσκοπική κάμψη του Κινήματος μπορεί να ανασχεθεί με μία θεαματική, κατά τον ίδιο, κίνηση. Η οποία δεν είναι άλλη από την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση...
Ιδανική αφορμή για τον κ. Ανδρουλάκη δίνει η υπόθεση της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει κατ’ αυτόν τον τρόπο να μαζέψει το «χαρτί» της λαϊκής δυσαρέσκειας και να αποκρούσει την εις βάρος του κριτική ότι αποτελεί ουρά της κυβέρνησης και του Αντ. Σαμαρά –για τον οποίο υποστήριξε ότι «εκβιάζει το ΠΑΣΟΚ».
Με την άποψη αυτή συντάσσονται κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Μωραΐτης, Μ. Καρχιμάκης, Τόνια Αντωνίου, οι οποίοι εμφανίζονται ως θιασώτες του... σκληρού πασοκικού ροκ που θυμίζει άλλες εποχές και συγκλίνουν στο ότι «ο Σαμαράς δεν μπορεί να είναι πια πρωθυπουργός». Ενώ πιο επιθετικός απέναντι στον κ. Βενιζέλο εμφανίζεται ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εφόσον επιμείνει στη στήριξη της κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι οι πρόωρες εκλογές θα σημάνουν αυτομάτως και την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που αποδίδονται για τη λίστα Lagarde στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για πολλούς αποτελεί ένα παραπάνω «κίνητρο» για να υποστηριχτεί (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το παπανδρεϊκό μπλοκ) αυτή η εκδοχή. Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η παραγραφή επέρχεται μετά από δυο πλήρεις κοινοβουλευτικές συνόδους πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με τη διάλυση της βουλής  συμπληρώνεται η συγκεκριμένη, σε ό,τι αφορά τα αποδιδόμενα αδικήματα, προθεσμία παραγραφής.
Πονοκέφαλος για τον Βενιζέλο… Τι θα κάνει ο κ. Βενιζέλος; Συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της χώρας και αυτό τόνισε τόσο μιλώντας χθες στα στελέχη του όσο και στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη. Είναι χαρακτηριστική η φράση του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Εμείς δεν θα προκαλέσουμε εκλογές, διότι δεν θα παίξουμε με τη χώρα. Αναρωτιέμαι, όμως, μήπως ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που θέλει τις εκλογές και θα ρίξει για δεύτερη φορά μια κυβέρνηση».
Αργά το βράδυ, ωστόσο, διέρρευσε μια φράση-χρησμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Εάν πάμε σε εκλογές, δεν θα είναι για την ΕΡΤ. Θα οδηγηθούμε από τον κ. Σαμαρά και την τακτική του», είπε σε συνομιλία με συνεργάτες του.
Δεδομένο είναι, πάντως, ότι ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ και θέτει εκ νέου –όπως προέκυψε στις χθεσινές δηλώσεις του– ζήτημα αναθεώρησης της προγραμματικής συμφωνίας και ανασχηματισμού. Σιγήν ιχθύος τηρεί η Ιπποκράτους ως προς τις φήμες ότι θα υποστηρίξει αντικατάσταση του κ. Σαμαρά από άλλο πρόσωπο.
Μολαταύτα, ακόμη και εάν ο κ. Βενιζέλος δεν υποκύψει τελικώς στις πιέσεις των στελεχών του και εξαντλήσει τα περιθώρια για συμβιβαστική λύση, αστάθμιτο παράγοντα αποτελεί η στάση των βουλευτών του εφόσον ο κ. Σαμαράς πετάξει το γάντι και προχωρήσει στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Εάν, δηλαδή, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν την κυβέρνηση, την οποία θα έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει –έστω και από ανάγκη ή «για το καλό της χώρας»– ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ δεν θα αναλάβει μόνον το πολιτικό κόστος από την κατάρρευση της κυβέρνησης, αλλά θα τεθεί εν αμφιβόλω και η συνοχή ή ακόμη και η ύπαρξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: