Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι δείκτες αντοχής των Ελλήνων βρίσκονται στο κόκκινο...


Στο κόκκινο βρίσκονται οι δείκτες αντοχής της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με τις έρευνες που σχεδόν κάθε εβδομάδα  διενεργούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Πρόκειται για τις έρευνες και τα στοιχεία που φέρεται να παρουσίασε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στους δανειστές τονίζοντας ότι κανένα πρόγραμμα όσο πιστά κι αν εφαρμοστεί δεν θα αποδώσει εν μέσω κοινωνικής έκρηξης.
Είναι οι έρευνες που σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου «εξασφάλισαν» μικρές αλλά καθοριστικές υποχωρήσεις των δανειστών, όπως αυτή για τα στεγαστικά δάνεια. Με την ύφεση αμείωτη οι κυβερνητικοί εταίροι ανησυχούν βαθύτατα ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού και κυρίως ενός θερμού Φθινοπώρου.
Τρέχοντας να προλάβουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα κυβέρνηση και κυβερνητικοί εταίροι αναζητούν πρωτοβουλίες στήριξης ή μάλλον ανακούφισης τουλάχιστον των ευπαθών ομάδων.
Βέβαια όπως τονίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη εργασίας στο Μαξίμου το θέμα πλέον δεν είναι οι ευπαθείς ομάδες με την κλασσική έννοια, αλλά η στήριξη της ελληνικής μεσαίας τάξης συνολικά που βρίσκεται στα όρια της.
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες προετοιμάζεται η εξαγγελία «εθνικού προγράμματος κατά της ανεργίας», αναζητούνται όμως οι δράσεις που θα αποδώσουν θέσεις εργασίας και δεν θα είναι ένα ακόμα θεωρητικό πρόγραμμα που θα εξοργίσει παρά θα κατευνάσει.
Το όλο πρόγραμμα συζητήθηκε χθες σε συνάντηση των Φ. Σαχινίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Κουκουλόπουλου και Γ. Κουτρουμάνη του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλο και τον γραμματέα της ΚΟ Αθ. Μπούρα.
Πάντως όπως όλα δείχνουν το βάρος και αυτού του προγράμματος πέφτει στους όμως του Κ.Χατζηδάκη, με την εκκίνηση μεγάλων έργων από τα οποία υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί ικανός αριθμός θέσεων εργασίας και κυρίως θα δοθεί ανάσα σε μια σειρά υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας.
Και επειδή μια σπίθα αρκεί για κοινωνική έκρηξη ο ίδιος ο Α. Σαμαράς παρακολουθεί στενά το όλο θέμα σπεύδοντας πυροσβεστικά σε μια σειράς επιμέρους εστίες. Χαρακτηριστική η παρέμβαση του προκειμένου να εξασφαλιστούν 1.000 περίπου θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: