Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»

Στα κυβερνητικά επιτελεία σχεδιάζουν να διεξαχθεί εντός των επόμενων 15 ημερών η συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (ενδεχομένως μαζί με αυτή
Στα κυβερνητικά επιτελεία σχεδιάζουν να διεξαχθεί εντός των επόμενων 15 ημερών η συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (ενδεχομένως μαζί με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ), ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διερεύνηση της υπόθεσης
Του Δημήτρη Τσιούφου
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η διερεύνηση της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κουμουνδούρου να καταθέσει δική της πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να συμπεριλάβει σε αυτή την διερεύνηση τυχόν ευθυνών και του Ευάγγ. Βενιζέλου, ενώ από την άλλη πρόθεση του Μαξίμου είναι να δρομολογηθούν κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξπρές, ώστε να αποτραπούν ρωγμές και ο αποσυντονισμός της κυβέρνησης από τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.
Ο προβληματισμός που επικρατεί στα επιτελεία των τριών κομμάτων, είναι το πως η όλη διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δεν θα προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή και κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και θέλουν να περιορίσουν τις εξελίξεις, για την εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου, σε αυστηρά κοινοβουλευτικό επίπεδο και εντός των επομένου 15νθημέρου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της Προανακριτικής.
Επικαιρότητα
Παράλληλα και καθώς εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τη σύσταση της Προανακριτικής, θα επιδιώξει να κρατήσει το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα, αναμένεται να ενταθούν οι επιθέσεις κατά της τακτικής της Κουμουνδούρου, κάτι που έγινε και χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Η Κουμουνδούρου αποφάσισε να ζητήσει «τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου
Η Κουμουνδούρου αποφάσισε να ζητήσει «τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου
Αιχμές
Ο Σ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», με αφορμή ανακοίνωσή του με την οποία έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών τους Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Γ. Στουρνάρα. Ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για αναμενόμενο εκνευρισμό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω «της καθυστερημένης αντίδρασης στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ», επισημαίνοντας πως «δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου». Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν χθες πως «η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να αποσυντονίσει την προώθηση του κρίσιμου κυβερνητικού έργου» και στο πλαίσιο θα επιχειρηθεί- από την προσεχή Δευτέρα- η επαναφορά τις ατζέντας στα θέματα της οικονομίας, με άξονα το φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 15 του μήνα, αλλά και με τη συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ταυτόχρονα τα επιτελεία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θέλουν με κάθε τρόπο να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος καχυποψίας, καθώς γνωρίζουν πως σε μια τέτοια περίπτωση -εκτός από τα προφανή προβλήματα που θα δημιουργηθούν- θα καταστεί αδύνατη η προώθηση του κυβερνητικού έργου και μάλιστα σε μια περίοδο που θα αρχίσει να γίνονται αντιληπτά τα μέτρα του Μνημονίου.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η διαβεβαίωση του Αντ. Σαμαρά περί «τέλους της ατιμωρησίας», ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε χθες να προωθηθούν άμεσα «οι διαδικασίες εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος» και να προχωρήσει ταχύτατα η διερεύνηση του πόθεν έσχες των πολιτικών, αλλά και όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, όπως προβλέπει ο νόμος 4065/2012. «Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται στοιχεία παράνομου πλουτισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση «να υπάρχει παραπομπή των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νομοθετικού πλαισίου για δήμευση των παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων».
Για όλους αυτούς τους λόγους στα κυβερνητικά επιτελεία σχεδιάζουν να διεξαχθεί εντός των επόμενων 15 ημερών η συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (ενδεχομένως μαζί με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ), ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διερεύνηση της υπόθεσης. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 13 βουλευτές και για πρόεδρός της προαλείφεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Πρ. Παυλόπουλος.
Εξέταση
Η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει και αυτή με ρυθμούς εξπρές, καθώς η Επιτροπή πέρα από το πόρισμά της (για την παραπομπή ή όχι του Γ. Παπακωνσταντίνου στη δικαιοσύνη) θα πρέπει πρέπει να αποφανθεί αν υπάρχει ή όχι παραγραφή τυχόν αδικημάτων. Κρίσιμο στοιχείο του πορίσματος, θεωρείται εκ προοιμίου, το αν η κατηγορία περί νόθευσης εγγράφου, που αποδίδεται στον κ. Παπακωνσταντίνου, «εντάσσεται στον κύκλο των υπουργικών του αρμοδιοτήτων του ή εκτός αυτών». Κι αυτό γιατί, αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέπραξε το αδίκημα εκτός των υπουργικών καθηκόντων του, τότε αυτός θα δικαστεί με τις διατάξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου, που δεν υπόκεινται στους περιορισμένους χρόνους περί παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Αντιδράσεις
  • Ο Σ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», με αφορμή ανακοίνωσή του με την οποία έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών τους Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Γ. Στουρνάρα.
  • Ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για αναμενόμενο εκνευρισμό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω «της καθυστερημένης αντίδρασης στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ».
  • Τα επιτελεία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θέλουν με κάθε τρόπο να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος καχυποψίας.
  • Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η διαβεβαίωση του Αντ. Σαμαρά περί «τέλους της ατιμωρησίας», ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε χθες να προωθηθούν άμεσα «οι διαδικασίες εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος»
www.imerisia.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ! ΞΕΧΑΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΚΟΥΔΟΥΝΙΣΤΡΑ ! ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ; ΚΑΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ! ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΔΟΥΝΙΣΤΡΑ ΤΟ ΕΒΓΑΛΕ ;;;