Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«ΛΑΡΝΑΚΙ»: ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ Κ.Α.Σ.


«Η τήρηση περιοριστικών όρων από πλευράς της εταιρίας» και το ΚΑΣ.

ΑΡΘΡΟ «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 21-1-2012
«Αντικείμενο εκτενούς συζήτησης αποτέλεσε το κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστεί η τήρηση περιοριστικών όρων από πλευράς της εταιρείας, πρόταση που υποστήριξε η μειοψηφούσα μερίδα του Συμβουλίου.»
Η υπόθεση της ΜΠΕ των εγκαταστάσεων βωξίτη της S&B στην Ιτέα έχει αναδείξει πολλές αλήθειες και έχει απαντήσει σε πολλά και διαχρονικά ερωτήματα. Ποιο αποκαλυπτική ίσως απ’ όλα, είναι τα τρέχοντα γεγονότα και η τρέχουσα στάση όλων των εμπλεκομένων. Από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αναδείχτηκε και το θέμα των προτάσεων που έκανε συμπληρωματικά η εταιρία προκειμένου να στηρίξει την έγκριση της ΜΠΕ. Οι τοπικοί εκπρόσωπο της πολιτείας, ανύπαρκτοι στο εποπτικό και ελεγκτικό έργο τους ως σήμερα έσπευσαν να δεχτούν (κανένας δεν εξεπλάγην). Οι πρόσθετες αυτές προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης στις εγκαταστάσεις, που από κάποιους «άρχοντες (!)» θεωρήθηκαν ικανοποιητικές, είναι εξής:

α. να κατασκευαστεί υπόγεια διάβαση
β. να γίνει κυκλοφοριακή ρύθμιση (κατασκευή κόμβου)
γ. να κατασκευαστούν κλειστοί ταινιόδρομοι
δ. να κατασκευαστεί εσωτερική οδοποιία και πλυντήριο τροχών.
ε. να γίνονται δειγματοληψίες και μετρήσεις των θαλάσσιων υδάτων από ανεξάρτητους φορείς
στ. Έγινε εκτεταμένη αναφορά σε δεντροφυτεύσεις που θα καλύψουν την βλάβη στο τοπίο.
ζ. Επίσης έγινε λόγος για τακτικούς ελέγχους από αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ΜΠΕ του2000 (ανανέωση του 2007) βάση της οποίας λειτούργησαν οι εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα.






Όλα αυτά που υπόσχεται σήμερα η S&B τα χρωστάει στην τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η σκόνη βωξίτη που αποτυπώνεται και στους διεθνείς Τουριστικούς Οδηγούς και ο βωξίτης στο ίζημα του βυθού είναι μάρτυρες της συνέπειας και του σεβασμού της εταιρίας απέναντι στις υποχρεώσεις της. Εκτός από τον κόμβο που θυμήθηκε μετά από μερικές δεκαετίες να καταθέσει ως αίτημα στο ΚΑΣ το οποίο δεν το είχε ξαναρωτήσει ποτέ για οτιδήποτε άλλο, όλα τα άλλα τα χρωστά. Η Πολιτεία ,θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να επιβάλει την εκπλήρωση των όρων αυτών άμεσα και να επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις για την μη έγκαιρη υλοποίησή τους. Σε καμία περίπτωση τα ποιο πάνω δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά εκ νέου ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ακόμα και αν εξέλειπαν όλοι οι άλλοι λόγοι που καθιστούν απαράδεκτο τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως μεταλλευτική-βιομηχανική.

Σχετικά με τις δεντροφυτεύσεις, είναι άμεσα αντιληπτό ότι η βλάβη στο τοπίο για τον επισκέπτη που περνά από την Εθνική Οδό είναι αδύνατον να αποκατασταθεί ικανοποιητικά για τουριστική περιοχή και για την από θάλασσα προσέγγιση των Δελφών, οι δεντροφυτεύσεις δεν μπορούν να παρέχουν καμία βελτίωση. Το μόνο που χρειάζεται για να το καταλάβει κάποιος αυτό είναι όραση. Όσον αφορά δε την δεντροφύτευση που έκανε η εταιρία λίγο πρίν και ανήμερα της επίσκεψης του ΚΑΣ στην περιοχή στις 23-1-2012, μέσα στο καταχείμωνο και την παγωνιά, είναι αντιπροσωπευτική, είτε της τεχνικής αντίληψης και δυνατότητας της εταιρίας να εκτελέσει δεντροφυτεύσεις ή της υπόληψης που έχει η εταιρία και οι φίλοι της στην αντίληψη των επισκεπτών του ΚΑΣ και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Το σημείο όμως με το έξυπνο ενδιαφέρον σχετικά με το ποιος εξυπηρετεί τα συμφέροντα ποιού και πιθανόν για το ποιος διατάζει και ποιος «βαράει προσοχές» είναι η πρόταση «ε. να γίνονται δειγματοληψίες και μετρήσεις των θαλάσσιων υδάτων από ανεξάρτητους φορείς».
Κανείς δεν έχει καταγγείλει ότι ο βωξίτης διαλύεται στο νερό και ότι το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος τίθεται σε αυτό. Αντιθέτως στην διαφάνεια 52 της παρουσίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην διαφάνεια 127 στην παρουσίαση στο ΚΑΣ οι φορείς που διαφωνούν με την ΜΠΕ γράφουν

« Ο ΒΩΞΙΤΗΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ»

Δηλαδή στα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι των Δελφών (και στην παρουσίαση μέσω Power Point) αναφέρεται ρητά ότι τελεί εις γνώση των καταγγελλόντων το ότι ο βωξίτης δεν διαλύεται στο νερό οπότε δεν υπάρχει θέμα άμεσης ρύπανσης. Αυτά που καταγγέλλονται είναι οι ανάλυση που δείχνει διάσπαση του βωξίτη από μικροοργανισμούς και απελευθέρωση βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα, η μελέτη περί «μόλυνσης» από ραδιενέργεια, το τεράστιο πρόβλημα της σκόνης στην υγεία των κατοίκων και οι ανάλογες πολλές μελέτες. Τίποτα όμως από τα καταγγελλόμενα δεν έλαβε υπ΄ όψη η Πολιτεία και οι «υπεύθυνοι (!)» λειτουργοί της.

Αντιθέτως κάποιος επέλεξε και έβαλε στις προτάσεις τον έλεγχο της μόνης αναγνωρισμένης από τους καταγγέλλοντες ακίνδυνης περιβαλλοντικής παραμέτρου, και έτσι, «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Τα συμφώνησαν. Έτσι τουλάχιστον νόμιζαν! Η αποκορύφωση όμως της φαιδρότητας όλων αυτών που αποκαλύπτονται για όλους αυτούς που «φροντίζουν για το καλό μας» βρίσκεται στους προτεινόμενους τακτικούς ελέγχους από αρμόδιες υπηρεσίες. Αν τώρα κάποιος από τους εμπλεκομένους παρεξηγηθεί να του ζητήσουμε συγνώμη αν μας πεί ποιες είναι αυτές οι Υπηρεσίες; Από ποιόν περιμένει να γίνει αυτή η δουλειά; Γιατί αν όπως έχουμε αντιληφθεί και εμείς, τέτοιες υπηρεσίες δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν, ο αμέσως επόμενος ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ απέναντί μας είναι αυτός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: