Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΑΝ Η ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ-ΜΕΡΟΣ Γ΄


Το Τοπικό Συμβούλιο Πολυδρόσου   απέρριψε αίτημα ιδιώτη για χορήγηση άδειας λειτουργίας λατομείου στην περιοχή του. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί σαφώς μία νέα εποχή για τον Δήμο Δελφών αφού αναδεικνύει αλήθειες και πτυχές της τοπικής αυτοδιοίκησης που μέχρι χθές  αγνοούταν παντελώς.
Το Τ.Σ. Πολυδρόσου πάλεψε από τις 22/9/2010 ζητώντας από τον τότε Δήμο Παρνασσού να πάρει θέση για αυτό το θέμα. Παράκαμψαν το τυπικό κόλλημα περί εκλογών και όλος ο Δήμος έστειλε την αρνητική θέση του.
Όταν ο ιδιώτης επέμεινε,  επέμειναν και αυτοί και ανάγκασαν το θέμα να πάει με το Καλλικρατικό καθεστώς στην νέα αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση.
Στην συνέχεια ζήτησαν να πάρουν πρώτοι θέση σαν τοπικό Συμβούλιο, όταν ζητηθεί από τον Δήμο να γνωμοδοτήσει και ο Δήμαρχος Κος Φουσέκης δέχτηκε.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Τ.Σ. είπε μεταξύ των άλλων κάποια πράγματα που στην συνεδρίαση του Τ.Σ. έτυχαν καθολικής αποδοχής όπως:

«…Η εγκατάσταση λατομείου στην περιοχή είναι τελείως αντίθετη με την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης που, επι σειρά ετών, έχει αποφασίσει και δρομολογήσει η Τοπική Κοινωνία…. .
…Στην περιοχή ο τουρισμός είναι σχεδόν μονόδρομος… .
…Η ανάπτυξη λοιπόν της δραστηριότητας στην περιοχή αυτή δεν συνάδει με τις επιδιώξεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής. Θα επιφέρει όχι μόνο αλλοίωση και υποβάθμιση του τοπίου αλλά θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία ολόκληρης της περιοχής.
…ΟΙ εκσκαφές και οι αποθηκεύσεις αδρανών – στείρων υλικών ίσως επιρεάσουν και την ροή των υδάτων. Ο θόρυβος, η σκόνη, τα υγρά και στερεά απόβλητα θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους της Πολυδρόσου λόγω μικρής απόστασης από το εργοτάξιο. Η μεταφορά των υλικών του λατομείου με βαρέα οχήματα μέσω του ίδιου οδικού δικτύου που εξυπηρετεί τα γύρω χωριά και τις τουριστικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις σε αυτή την πλευρά του Παρνασσού θα δημιουργήσει ανεπίτρεπτες καταστάσεις...»
 
Το κείμενο αυτό, ταυτίζεται ξεκάθαρα με την υπόθεση στο Λαρνάκι της Ιτέας όχι λόγω σύμπτωσης αλλά επειδή το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο. Θέσεις, επιχειρήματα και σκεπτικό που απορρέουν από τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, από πλήθος Νομοθετημάτων και επίσημων κρατικών κειμένων και από την απλή λογική. Το γεγονός ότι στην υπόθεση της Ιτέας κάποιοι τοπικοί παράγοντες προσπάθησαν να κινηθούν εκτός λογικής και χωρίς επιχειρήματα, τους εξέθεσε πολλαπλά. 
Στην συνεδρίαση του Τ.Σ. Πολυδρόσου, πλήθος Δημοτών έλαβε το λόγο και αποφάσισαν, υπο μορφή λαικής συνέλευσης, ομόφωνα να μη επιτραπεί καμία λατομική δραστηριότητα στην περιοχή και στο μέλλον. Ο επίμονος ιδιώτης  που παρά την αρχική απόφαση της Τοπικής Κοινωνίας επανάφερε το θέμα, αποπεμφθεί βιαίως. Στο αντίστοιχο Τ.Σ. Ιτέας, έλαβε χώρα το θέατρο του παραλόγου και ακόμα αναζητούνται σοβαρά επιχειρήματα για τις θέσεις που έλαβε το Τ.Σ..  Παρόλα αυτά  η Τοπική κοινωνία εκφράστηκε δια των ανεξάρτητων φορέων της, τοποθετήθηκε εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα και το θέμα εκκρεμεί στην Περιφέρεια. Και στις δύο περιπτώσεις τα επιχειρήματα που εναντιώνονται στην βούληση των Τοπικών Κοινωνιών είναι από ανύπαρκτα έως φαιδρά.
Τα δύο γεγονότα λαμβάνουν χώρα στον ίδιο τόπο, υπο της ίδιας Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής και η παράλληλη εξέλιξη παρουσιάζει μοναδικό ενδιαφέρον. 
Συγχαρητήρια στο Τ.Σ. και την Τοπική Κοινωνία Πολυδρόσου.   ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ”   

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ»


Φαίνεται ότι τελικά δεν είναι όλοι οι αιρετοί το ίδιο αφού ορισμένοι από αυτούς συνεχίζουν να βάζουν πάνω από όλα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και να υπερασπίζονται την περιοχή τους , κόντρα στην κυρίαρχη λογική του σήμερα που επιτάσσει πάνω από όλα να βάζουμε το κέρδος.

Την απόρριψη του αιτήματος ιδιώτη για χορήγηση αδείας εκμετάλλευσης λατομείου σχιστολιθικών πλακών σε δημόσια δασική έκταση 44.197 τ.μ. στη θέση “Πατερόλακα” της Κοινότητας Πολυδρόσου αποφάσισε να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών το Τοπικό Συμβούλιο Πολυδρόσου.
Επιπλέον το Τ.Σ. αποφάσισε μαζί με τους Τοπικούς Φορείς να αναλάβουν στο μέλλον οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αποτροπή κάθε λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.


‘Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Τ.Σ. κος Μολιώτης το Σεπτέμβριο του 2010 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας με το αριθμ. 181/22.9.2010 έγγραφό του ζήτησε από τον τέως Δήμο Παρνασσού να εκφράσει τις απόψεις του και να εκθέσει τις προτάσεις του επί του αιτήματος του κ. Νικολάου Δρακόπουλου – κατοίκου Αλίμου Αθηνών, για άδεια εκμετάλλευσης λατομείου σχιστολιθικών πλακών σε δημόσια δασική έκταση 44.197 τ.μ. στη θέση “Πατερόλακα” του Δ.Δ. Πολυδρόσου, περιοχή ευθύνης της σημερινής Τοπικής Κοινότητας Πολυδρόσου.

Το θέμα δεν εισήχθη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρνασσού γιατί δεν επιτρεπόταν η σύγκλησή του, για τέτοια θέματα, λόγω της προκήρυξης των Δημοτικών εκλογών (άρθρο 65 παρ. 5 του Ν. 3852/2010).
Για το λόγο αυτό οι Δημοτικές Παρατάξεις και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμφώνησαν ομόφωνα να αποσταλεί από το Δήμαρχο έγγραφο προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο που να εκφράζει την αρνητική άποψη τους και να εκθέτει τους λόγους της αντίθεσής τους στο αίτημα του κ. Δρακόπουλου, ενέργεια που έγινε με το αριθμ. 2965/20.10.2010 έγγραφο.

Μετά το έγγραφο αυτό ο κ. Δρακόπουλος, αφού προφανώς έλαβε γνώση του περιεχομένου του, υπέβαλε αίτημα απευθείας στο Δήμο Παρνασσού την 19.11.2010 με αριθμό πρωτ. 3211 προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει σχετικά, γιατί, όπως ισχυρίζεται, αγνοήθηκαν και δε λήφθηκαν υπόψη όλα τα στοιχεία του φακέλου. Και πάλι δε συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της παραπάνω απαγορευτικής διάταξης.

Στη συνέχεια το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 23.12.2010 προκειμένου να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κατά τη συζήτηση αυτή, κατ’ εντολή του Δήμου Παρνασσού, παραβρέθηκαν και εξέθεσαν την αρνητική θέση τους οι τότε Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μολιώτης Ν. Θάνος Ε. και Μουτσιανάς Χ. με τη συμπαράσταση του συμμετέχοντος στη συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Αδαμάκου Α. Τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην νέα αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση λόγω αρμοδιότητας.

Μετά την εξέλιξη αυτή το Τ.Σ. ζήτησε από τον Δήμαρχο κ. Φουσέκη, όταν το θέμα τεθεί στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Δελφών, να γνωμοδοτήσει πρώτα το νέο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πολυδρόσου, αίτημα το οποίο απεδέχθη ο κ. Δήμαρχος. ΄

Η εισήγηση Μολιώτη

Όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση και έτυχε της καθολικής αποδοχής η εγκατάσταση λατομείου στην περιοχή είναι τελείως αντίθετη με την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης που, επί σειρά ετών, έχει αποφασίσει και δρομολογήσει η Τοπική Κοινωνία με τη συμπαράσταση της Πολιτείας και όλων των Κοινωνικών Φορέων.
Στην περιοχή ο τουρισμός είναι σχεδόν μονόδρομος για την οικονομική επιβίωσή της.
Το Β.Α. τμήμα του Παρνασσού, όπου βρίσκεται η περιοχή “Πατερόλακα”, έχει οριοθετηθεί ως τόπος ανάπτυξης ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Είναι χώρος επικοινωνίας με τα χιονοδρομικά κέντρα “Φτερόλακα” και “Κελλάρια” για τα οποία υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισής τους ύψους 17 εκατ.ευρώ ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Για όλη την περιοχή αυτή το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), έχει εκπονήσει μελέτη για την ανάπτυξη, πέραν του χειμερινού τουρισμού, και άλλων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, όπως περιπατητικό τουρισμό, ορειβασία, ποδήλατο βουνού (mountain bike) και λοιπές ποικίλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Το αίτημα του κ. Δρακόπουλου δεν έχει τύχει θετικών γνωμοδοτήσεων από όλους τους Κρατικούς Φορείς. Όσες Υπηρεσίες έχουν θετική γνώμη, όπως Υπουργείο Ανάπτυξης-ΕΟΤ-ΓΕΑ, έρχονται σε αντίθεση με τους παραπάνω προγραμματισμούς της Πολιτείας, ενώ στη λήψη των αποφάσεών τους δεν έλαβαν υπόψη τους τις τοπικές συνθήκες.

Η θετική γνώμη της 24ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις της (αριθμ. 4078, 4080 της 26/11/2007) για χορήγηση, σε όμορες με την “Πατερόλακα” περιοχές, αδείας διενέργειας ερευνητικών εργασιών στη θέση “Βουλγαρόρεμα” για σχιστολιθικές πλάκες και αδείας εκμετάλλευσης λατομείου αδρανών υλικών στη θέση “Ψωράχη” κατόπιν αιτημάτων του κ. Αθ. Κουτσομπού.

Η καθ΄ύλην αρμόδια υπηρεσία, το Δασαρχείο Άμφισσας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η περιοχή “Πατερόλακα”, σε απάντησή του προς τη Δ/νση Δασών Ν. Φωκίδας, με το αριθμ. 814/7.3.2009 έγγραφό του,

Η ανάπτυξη λοιπόν λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή αυτή δε συνάδει με τις επιδιώξεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής. Θα επιφέρει όχι μόνο αλλοίωση και υποβάθμιση του τοπίου αλλά θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία ολόκληρης της περιοχής. Θα καταστρέψει βλάστηση σε μεγάλη έκταση που χρησιμοποιείται για βοσκότοπος. Οι εκσκαφές και οι αποθηκεύσεις αδρανών – στείρων υλικών ίσως επηρεάσουν και τη ροή των υδάτων. Ο θόρυβος, η σκόνη, τα υγρά και στερεά απόβλητα θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους της Πολυδρόσου λόγω της μικρής απόστασης από το εργοτάξιο. Η μεταφορά των υλικών του λατομείου με βαρέα οχήματα μέσω του ίδιου επαρχιακού οδικού δικτύου που εξυπηρετεί τα γύρω χωριά και τις τουριστικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις, σε αυτή την πλευρά του Παρνασσού, θα δημιουργήσει ανεπίτρεπτες καταστάσεις. Τέλος, από ότι προκύπτει από τις μελέτες, κανένα οικονομικό όφελος δε θα έχει η περιοχή μας, ενώ αμφίβολη είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για τους παραπάνω λόγους ο κος Μολιώτης εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης αδείας λατομείου.

Όλοι ήταν αρνητικοί

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Σ. έδωσε το λόγο στους παραβρισκόμενους πρώην και νυν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.κ. Τζιβάρα Δ., Αδαμάκο Α., Θάνο Ε., Δεληγιάννη Λ., Μουτσιανά Χ., Παπαστάμο Ν., Παπαθανασίου Μ. καθώς και στους εκπροσώπους των Τοπικών Φορέων οι οποίοι εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους και τάχθηκαν όλοι αρνητικά στη λειτουργία του λατομείου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε ο κ. Δρακόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι αποσύρει το αίτημά του από τη συζήτηση χωρίς όμως να διευκρινίσει τις μελλοντικές του προθέσεις, γιατί στο μεταξύ οι Δημότες τον απέπεμψαν βιαίως. Μετά από αυτή την παρέμβαση το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστεί η συζήτηση και να ληφθεί σχετική απόφαση επί του θέματος.

Πλήθος Δημοτών έλαβε το λόγο και υπό μορφή λαϊκής συνέλευσης αποφάσισαν ομόφωνα να μην επιτραπεί οποιαδήποτε λατομική δραστηριότητα στην περιοχή και ότι θα βρίσκονται στο πλευρό του Τοπικού Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: http://www.orafok.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: