Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΕΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν απαγορευμένη λέξη για το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό επιτελείο, που κατανοούν ότι η παρούσα πολιτική και κοινωνική συγκυρία μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια βαθιά, στρατηγικών χαρακτηριστικών ήττα, βαθύτερη και περισσότερο σύνθετη ακόμη και από....
εκείνη του Μαρτίου του 2004.
Γι’ αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να ξεκαθαρίσει με πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης άρχισε να δουλεύει με ρυθμούς παραπομπής των εξελίξεων στο μέλλον.
Στην πολιτική ωστόσο ενυπάρχει το απρόβλεπτο. Που εν πολλοίς καθορίζει τις εξελίξεις σε κατεύθυνση διαφορετική από εκείνη των… προθέσεων, των επιθυμιών και των σχεδιασμών. Και ένα τέτοιο απρόοπτο, που συνέβη τα ξημερώματα, με τη διακοπή των συνομιλιών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας, και την αποχώρηση των τελευταίων από την Ελλάδα, αλλάζει δραματικά το τοπίο, και ανοίγει το δρόμο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό αρνήθηκαν στους εκπροσώπους της τρόικας να προσυπογράψουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα του 1% που παρατηρείται στην επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011.
Πλέον, η 6η δόση είναι στον αέρα, ειδικά από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ενημερώθηκε σχετικά από τον Πολ Τόμσεν, και οι αποφάσεις για την επίλυση του αδιεξόδου παραπέμπονται στο Eurogroup. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά το ελληνικό πρόβλημα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του rollover των ομολόγων για τον καινούριο μηχανισμό στήριξης.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, το κλίμα που εκπορεύεται είναι ότι η Κυβέρνηση «στύλωσε τα πόδια». Και ότι επιχειρεί στην πράξη την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Προσδοκούν ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί θετικά, και κραδαίνουν την «απειλή» των πρόωρων εκλογών προς τις Βρυξέλλες.
Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιθυμούσε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, στην κορύφωση της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, ειδικά από τη στιγμή που έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως σίγουρο νικητή των εκλογών, να έχει προειδοποιήσει τους δανειστές της Ελλάδας, ότι… το κοντέρ μηδενίζεται, και να επιμένει στην αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής του Μνημονίου.
Η εκλογική «μπλόφα» της Κυβέρνησης πάντως, που διαμορφώνει οριακές καταστάσεις, ελπίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, δεν μπορεί να… περπατήσει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Γιατί το επιχείρημα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος… έκαναν επανάσταση, θυμίζει στην κοινωνία πως η Κυβέρνηση άργησε δραματικά να κατανοήσει τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, και μέχρι πρότινος απέρριπτε κάθε συζήτηση επαναδιαπραγμάτευσης. Κάτι που μετ΄ επιτάσεως ζητούσαν η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, που είναι αυτονόητο ότι θα προσέλθουν στην προεκλογική μάχη με το συγκριτικό πλεονέκτημα της δικαίωσης.


ΠΗΓΗ
: http://www.statesmen.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: