Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Μία "Δεσφίνα" εκπροσωπεί την γαστριμαργική Ρούμελη στην Βοστώνη, κόντρα στον Κορονοιό.

 




ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο «Δεσφίνα», το οποίο βρίσκεται στο Κέιμπριτζ της Βοστώνης, στη διεύθυνση 202 Third Street, κοντά στο επιφανές Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), είναι στις επάλξεις και αντιπαλαίει τον κορωνοϊό με την ποιότητα και την ποικιλία των φαγητών του.

Ανήκει στον Στάθη Μαλάκη και είναι από τα πλέον κορυφαία στο είδος του καθότι προσφέρει καθημερινά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και έχει βραβευτεί πολλές φορές από τα περιοδικά «Boston Magazine» και «Proper Bostonian» ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Βοστώνης.

Το «Δεσφίνα» όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού λειτουργεί κανονικά τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τις Αρχές.

Εχει μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών, όπως γαύρο, γόπες, μπακαλιαράκια, μαρίδες, σαρδέλες, τσιπούρες, χταπόδια, μπαρμπούνια. Συνάμα διαθέτει και ακραιφνώς ελληνικά φαγητά όπως παστίτσιο, μουσακά, σπανακόπιτα, σουβλάκια και γύρο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στάθη Μαλάκη είπε «σας ευχαριστώ πολύ που επικοινωνείτε μαζί μου και θέλω να σας ευχηθώ κατ' αρχή καλή χρονιά να έχουμε και υγεία να έχετε όλοι σας στον 'Εθνικό Κήρυκα'», ενώ συμπλήρωσε πως «σας αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα και τη μεγάλη υπηρεσία που προσφέρετε στην Ομογένεια και σ' όλο τον Ελληνισμό».

Στην ερώτηση «εσείς πώς είσθε;», απάντησε: «δόξα τω Θεώ όλοι είμαστε υγιείς δεν αρρώστησε κανείς ούτε από την οικογένεια, ούτε από το προσωπικό και είμαστε στις επάλξεις κάθε μέρα και παλεύουμε ενάντια στον κορωνοϊό». Συμπλήρωσε «είμαστε ανοικτά κανονικά σύμφωνα με τους νόμους, έχω βάλει μέσα ανάμεσα στα τραπέζια διαχωριστικά πλαστικά για λόγους προστασίας των πελατών και των σερβιτόρων. Το καλοκαίρι είχαμε βγάλει τραπέζια έξω και πρέπει να σας πω ότι δουλέψαμε πολύ καλά και σκοπεύω να το κάνω και το καλοκαίρι που έρχεται». Είπε ακόμα πως «κάνουμε διανομή κατ' οίκον με τρεις διαφορετικές εταιρείες, έχουμε όλον τον τιμοκατάλογο των φαγητών στο ίντερνετ και δουλεύουμε κανονικά, αλλά το βράδυ στις 9:30 κλείνουμε διότι έτσι ορίζει ο νόμος».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Στάθης Μαλάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Δεσφίνα κρατά στην αγκαλιά του τρυφερά τον αγαπημένο του εγγονό Στάθη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: "Ε.Κ."/ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Οταν τον ρωτήσαμε τι παραγγέλνουν οι πελάτες με το σύστημα της κατ' οίκον διανομής, είπε «όλα κανονικά, δηλαδή ό,τι έτρωγαν εδώ που έρχονταν τα ίδια παραγγέλνουν, ψάρια στη σχάρα, χταπόδι, κρεατικά, κοτόπουλα, μαγειρευτά, σαλάτες, τα πάντα».

Ο κ. Μαλάκης ανέφερε ακόμα πως «οι πελάτες μας που έρχονται και τρώνε μέσα στο μαγαζί και ιδιαίτερα οι Ελληνες μας λένε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τον κορωνοϊό, ενώ αφήνουν περισσότερα τυχερά στους σερβιτόρους, αγόρια και κορίτσια, για να βοηθήσουν την κατάσταση, είναι φιλότιμοι και πονόψυχοι άνθρωποι».

Είπε επίσης πως «δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζούσαμε τέτοιο πρόβλημα με τον κορωνοϊό, φοβερό, αλλά πού θα πάει θα περάσει κι αυτό, να μην χάσουμε την ελπίδα, το χιούμορ και το χαμόγελό μας». Πρόσθεσε πως «λυπήθηκα πολύ που δεν μπόρεσα να πάω το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ήταν η πρώτη χρονιά που δεν πήγα και με πείραξε πολύ».

Είναι ανοικτό από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο. Είπε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων τα μεσημέρια δουλεύουμε από τα γραφεία που είναι εδώ γύρω, το ΜΙΤ, τα Δικαστήρια και το βράδυ δουλεύουμε με οικογένειες που έρχονται από παντού για το φρέσκο ψάρι». Συμπλήρωσε πως «οι Ελληνες τρελαίνονται για φρέσκα θαλασσινά και ψάρια» και σημείωσε πως «επίσης την Τετάρτη έχουμε πολλούς Αρμένιους».

Το «Δεσφίνα» άνοιξε το 1998 κι όπως εξήγησε ο ιδιοκτήτης του «έδωσα το όνομα του χωριού μου που ονομάζεται Δεσφίνα και ανήκει στο νομό Φωκίδος, ξέρετε δίπλα στην Αμφισσα», δηλώνοντας έτσι τη μεγάλη του αγάπη για το χωριό του, το οποίο το εγκαθίδρυσε στη Βοστώνη και το έκανε γνωστό στους ομογενείς, αλλά και στους Αμερικανούς συμπολίτες του. «Ιδιαίτερα στην αρχή αλλά μερικοί και μέχρι σήμερα με ρωτούσαν και με ρωτούν πολλοί Αμερικανοί πελάτες μου για το όνομα και τους εξηγούσα ακριβώς πού είναι το χωριό μου», είπε και συμπλήρωσε πως «για το γεγονός ότι μπορούν και το προφέρουν άνετα, τρελαίνομαι από χαρά όταν τους ακούω».

Και πρόσθεσε, πως «όταν πηγαίνω στο χωριό μου λένε οι συγχωριανοί μου μπράβο σου έκανες το χωριό μας διάσημο στην Αμερική».

Ο κ. Μαλάκης ξεκίνησε από την Δεσφίνα, βρέθηκε στη Γαλλία και κατόπιν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίστηκε με την σύζυγό του Εβελιν, η οποία κατάγεται από τη Γαλλία, όταν εκείνη είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Είπε πως «είχα γνωρίσει την σύζυγό μου στην Ελλάδα, πήγα στη Γαλλία να την δω το 1979, παντρευτήκαμε και έμεινα εκεί επί τέσσερα χρόνια. Εργαζόμουν σε ελληνικά εστιατόρια εκεί».

Το 1983 ο κ. Μαλάκης ήλθε στη Βοστώνη να επισκεφθεί τον αδελφό του, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε μεταναστεύσει εδώ και έτσι παρέμεινε. Αναφορικά αν το μετάνιωσε είπε ότι «όχι δεν το μετάνιωσα που έμεινα εδώ, διότι αν το είχα μετανιώσει θα είχα φύγει».

Ανοιξαν με τον αδελφό του πιτσαρία στην πόλη Νιούτον, αργότερα άλλη πιτσαρία στο Κέιμπριτζ, πλησίον της πλατείας Κένταλ, και επισήμανε πως «εδώ το κτίριο ήταν αδειανό το πήραμε και το κάναμε ελληνικό εστιατόριο».

Οι ομογενείς σ' όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης της «Δεσφίνας» έχουν δείξει μεγάλη προτίμηση και υποστήριξη. Οπως είπε ο κ. Μαλάκης, «η πελατεία μας τα βράδια ως επί το πλείστον είναι Ελληνες. Το μεσημέρι οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί οι οποίοι δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ελληνικά φαγητά, στο μουσακά, στη σπανακόπιτα, στο παστίτσιο, στο κοκκινιστό αρνί» και συμπλήρωσε πως «οι Ελληνες τρώνε πολύ ψάρι, τσιπούρες, γαύρους, συναγρίδες».

Η πελατεία της «Δεσφίνας» είναι σταθερή και μόνιμη. Απασχολεί 16 υπαλλήλους κι ο ίδιος εργάζεται καθημερινώς μέχρι και 15 ώρες. «Αν δεν δουλέψεις δεν γίνεται τίποτε», τόνισε.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: