Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου 1906 γεννήθηκε Ο Αριστοτέλης Ωνάσης στη Σμύρνη.

 

Αριστοτέλης Ωνάσης


Ίσως ο πιο εμβληματικός Έλληνας του 20ού αιώνα και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στην ιστορία που ήταν γνωστός στον κόσμο, ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε αυτήν την ημέρα το 1906 στην πόλη της Σμύρνης στη Μικρά Ασία, ή έτσι πιστεύουμε.

Βιβλία, βιογραφίες, ιστότοποι και βάσεις δεδομένων προσφέρουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Ωνάση. Το biografi.com το αναφέρει στις 15 Ιανουαρίου ενώ το britannica.com το αναφέρει στις 20 Ιανουαρίου .

Ο Ωνάσης γεννήθηκε στην Καρατάς, ένα κυρίως ελληνικό προάστιο της Σμύρνης από τον Σωκράτη Ωνάση και την Πηνελόπη (Δολόγου). Είχε μια πλήρη αδελφή, την Άρτεμις, και δύο αδελφές, τις Καλλιρόες και τη Μερόπη, από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του μετά το θάνατο της Πηνελόπη.

Ο Σωκράτης Ωνάσης προήλθε από το χωριό Μουταλάσκι (τώρα ονομάζεται Ταλάς), κοντά στην Καππαδοκία στη Μικρά Ασία, που είναι η σημερινή πόλη Καϊσέρι, στην κεντρική Τουρκία.

Η πλούσια οικογένεια Ωνάση έχασε τα πάντα όταν ο τουρκικός στρατός που κακοποίησε έκαψε τη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922, αναγκάζοντας όλη την οικογένεια να φύγει στην Ελλάδα ως πρόσφυγες.

Πολλοί από την οικογένεια Ωνάση δεν επέζησαν της τουρκικής γενοκτονίας. Ο Ωνάσης έχασε τρεις θείους, μια θεία και τον σύζυγό της Χρυσόστομο Κωνιαλίδη και την κόρη τους, οι οποίοι κάηκαν μέχρι θανάτου σε μια εκκλησία στα Θυτήρα όπου 500 Χριστιανοί αναζητούσαν καταφύγιο.

Σε πολλούς προσωπικούς λογαριασμούς, ο Ωνάσης μίλησε ανοιχτά για μια ομοφυλοφιλική σχέση που είχε με έναν παλαιότερο Τούρκο υπολοχαγό που εξασφάλισε την ελευθερία του πατέρα του, καθώς και μερικές από τις χαμένες περιουσίες της οικογένειάς του στη Σμύρνη.

Φυσικά, τα κατορθώματά του με μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο γέμισαν ταμπλόιντ εδώ και δεκαετίες. Και ήταν κάτι που του άρεσε να μιλάει ανοιχτά.

Έδωσε επανειλημμένες συνεντεύξεις για το πώς να χειριστεί τις γυναίκες και σπάνια συγκρατούσε έντονες απόψεις, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στο δωμάτιο: «Βλέπω κάθε γυναίκα ως πιθανή ερωμένη. Οι όμορφες γυναίκες δεν μπορούν να αντέξουν την μετριοπάθεια. χρειάζονται μια ανεξάντλητη τροφοδοσία περίσσειας », είπε σε συνέντευξή του.

«Μισούσα την όπερα ούτως ή άλλως», ο Ωνάσης ομολόγησε σε έναν δημοσιογράφο ένα βράδυ με τη Μαρία Κάλλας να κάθεται στο πλάι του. «Ακούγεται σαν ένα μάτσο Ιταλοί σεφ να φωνάζουν ριζότο συνταγές ο ένας στον άλλο», είπε ο Ωνάσης.

Η Μαρία Κάλλας έφυγε από το δωμάτιο με δάκρυα.

«Αν δεν ξέρεις την ιστορία μου, ποτέ δεν θα καταλάβεις τι με έκανε να είμαι ο άνθρωπος που είμαι σήμερα» , είπε κάποτε στον Peter Evans , έναν βρετανό δημοσιογράφο.

Αφού καθιερώθηκε ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του 20ού αιώνα, ο Ωνάσης πέθανε στις 15 Μαρτίου 1975 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού στη Γαλλία. Ο ναυτιλιακός θάνατος πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια, μια επιπλοκή της μυασθένειας gravis από την οποία υπέφερε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Ωνάσης θάφτηκε στο ιδιωτικό του νησί Σκορπιός στο Ιόνιο Πέλαγος της Ελλάδας, μαζί με τον γιο του, τον Αλέξανδρο.

Η θέλησή του δημιούργησε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στη μνήμη του γιου του, που ονομάστηκε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης , το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί παγκοσμίως.

Το ίδρυμα έλαβε το 45% της περιουσίας του Ωνάση, το οποίο θα είχε αφεθεί στον γιο του, ενώ το υπόλοιπο 55% στην κόρη του, Χριστίνα .

Το ίδρυμα αποτελείται από δύο μέρη: ένα ίδρυμα επιχειρήσεων που διευθύνει διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας και ενός ιδρύματος δημόσιου οφέλους που είναι ο μοναδικός αποδέκτης του επιχειρηματικού ιδρύματος. Το Ίδρυμα Κοινής Ωφέλειας χρηματοδοτεί την παγκόσμια προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, χρηματοδοτεί τα διεθνή βραβεία Ωνάση για επίτευξη σε διάφορους τομείς και τη χρηματοδότηση υποτροφιών για Έλληνες φοιτητές πανεπιστημίου.

Η Ζακλίν Κένεντι Ονάσης έλαβε επίσης το μερίδιό της στο κτήμα, διευθετώντας για 10 εκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με άλλες πηγές), τα οποία διαπραγματεύτηκε ο αδελφός της Τεντ Κένεντι.

Το μερίδιο της Χριστίνας από τότε πέρασε στο μοναδικό της παιδί Αθηνά.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: