Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Η Κίνα μόλις ενεργοποίησε τον «Τεχνητό ήλιο», αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης .

43c05398 7a40 45a5 babb 2423138626dc

«Τεχνητός ήλιος» της Κίνας, HL-2M Tokamak. (Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Κίνας)

 Η Κίνα ενεργοποίησε με επιτυχία τον αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης «τεχνητού ήλιου» για πρώτη φορά, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ την Παρασκευή, σηματοδοτώντας μια μεγάλη πρόοδο στις ερευνητικές δυνατότητες της χώρας για την πυρηνική ενέργεια.

Κινέζοι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη μικρότερων εκδόσεων του αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης από το 2006.

Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή σε συνεργασία με επιστήμονες που εργάζονται στο International Thermonuclear Experimental Reactor  - το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο με έδρα τη Γαλλία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Η σύντηξη θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας και είναι αυτό που τροφοδοτεί τον ήλιο μας.

Συγχωνεύει τους ατομικούς πυρήνες για να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας - το αντίθετο της διαδικασίας σχάσης που χρησιμοποιείται σε ατομικά όπλα και πυρηνικούς σταθμούς, που τους χωρίζει σε θραύσματα.

Σε αντίθεση με τη σχάση, η σύντηξη δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου και ενέχει μικρότερο κίνδυνο ατυχημάτων ή κλοπής ατομικού υλικού.

Αλλά η επίτευξη σύντηξης είναι τόσο εξαιρετικά δύσκολη όσο και απαγορευτικά δαπανηρή, με το συνολικό κόστος του ITER να εκτιμάται σε 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: