Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

H Δαπάνη γιά έρευνα και ανάπτυξη(R&D) νέων Προιόντων ή Τεχνολογιών είναι καθοριστική γιά την επιβίωση-επικράτηση Κρατών και Εταιρειών.

 



  • Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017 και το 2018 δείχνουν ποιες χώρες επενδύουν βαρύτερα στην Ε & Α.
  • Ορισμένες μικρότερες χώρες ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερες οικονομίες σε αυτόν τον τομέα.
  • Η Ε & Α μπορεί να βοηθήσει να ξεκινήσει μια νέα, μετα-πανδημική εποχή βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε & Α) είναι η ψυχή πολλών οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας στη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά. Είναι επίσης σημαντικό για τις εθνικές οικονομίες και παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ.

Καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία, η Ε & Α θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, δήλωσε η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των πρωτοπόρων της αλλαγής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέλυσε τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το ποιες χώρες ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για δραστηριότητες Ε & Α. Ενώ τα δεδομένα προηγούνται της πανδημίας, βοηθά να ρίξουμε φως στο πώς η χρηματοδότηση της έρευνας μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Οι πέντε πρώτοι είναι: Ισραήλ, Νότια Κορέα, Ελβετία, Σουηδία και Ιαπωνία .

καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας
Εικόνα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ακολουθεί μια σύνοψη των τριών κορυφαίων χωρών στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ισραήλ

Το 2018, το Ισραήλ δαπάνησε το 4,95% του ΑΕΠ για Ε & Α, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς είναι η τεχνολογία. Ο τομέας της τεχνολογίας επωφελείται από την εισροή εξειδικευμένων, μορφωμένων μηχανικών και τεχνικών που μετακόμισαν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Νότια Κορέα

Μεταξύ 1960 και 2019, η Νότια Κορέα σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 7,3% ετησίως. Όπως και το Ισραήλ, η χώρα διαθέτει μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνολογίας Έχει επίσης έναν μεγάλο αμυντικό τομέα - τα σύνορά του με τη Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα πιο στρατιωτικά μέρη στον κόσμο. Εκτός από την εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας ήταν επίσης υγιείς, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 16% ετησίως μεταξύ 1961 και 2019 . Ξόδεψε το 4,81% του ΑΕΠ για Ε & Α το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ελβετία

Τα στοιχεία για την Ελβετία σχετίζονται με το 2017, όταν η ευρωπαϊκή χώρα που έχει κλειστεί στην ξηρά ξόδεψε το 3,37% του ΑΕΠ για Ε & Α. Ο τομέας των υπηρεσιών είναι μακράν ο μεγαλύτερος ελβετικός οικονομικός κινητήρας, δημιουργώντας σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνολικού ΑΕΠ . Συγκριτικά, η γεωργία αξίζει μόλις το 1%, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τη βιομηχανία. Η κύρια εξαγωγική αγορά της Ελβετίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση - ενώ δεν είναι μέλος της ΕΕ, είναι συμβαλλόμενο μέρος σε ορισμένες συνθήκες που της επιτρέπουν να πραγματοποιεί ελεύθερες συναλλαγές με τα έθνη της ΕΕ. Μεταξύ των κύριων βιομηχανικών τομέων της είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα και φυσικά τα ρολόγια - τα οποία διατηρούν το 9% των εξαγωγών.

έρευνα ανάπτυξης επιστημονικές χώρες νέα τεχνολογία βιολογία φυσική χημεία εργαστήριο τεχνολογίας αλλαγής νέων εφευρέσεων καινοτομία δημιουργώντας νέους ερευνητές
Η Ελβετία δαπανά 3,37% του ΑΕΠ για Ε & Α.
Εικόνα: Ανακαλύψτε την Ελβετία

Οι μεγαλύτερες οικονομίες υστερούν

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ (2,84%) και η Κίνα (2,19%), κατατάσσονται στους αριθμούς εννέα και 13, αντίστοιχα, στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και οι δύο αριθμοί βασίζονται σε δεδομένα του 2018.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, έρχεται στην έβδομη θέση, με 3,09% του ΑΕΠ να αφιερώνεται στην Ε & Α το 2018. Μία από τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο - που αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση - κατατάσσεται 21η από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μόνο το 1,72% του ΑΕΠ προχώρησε στην Ε & Α το ίδιο έτος.

Στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Οικονομικών Φόρουμ , οι ηγέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα συζητήσουν το ρόλο της καινοτομίας στη συμβολή στη διαμόρφωση της εθνικής οικονομικής ανάπτυξης. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πώς αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στη Μεγάλη Επαναφορά , μετά την οικονομική αναστάτωση της παγκόσμιας πανδημίας.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: