Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Η διαφθορά ευδοκιμεί σε περιόδους κρίσης - 4 Μύθοι για την διαφθορά






  • Κατά τη διάρκεια του COVID-19, η διαφθορά έχει δει τους πόρους να απομακρύνονται από εκείνους που έχουν ανάγκη, λέει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Από τον επιπολασμό της διαφθοράς στις πλούσιες χώρες έως τη σύνδεσή της με την ανισότητα, εδώ εκτίθενται τέσσερις μύθοι σχετικά με τη διαφθορά.
  • Η διαφθορά ευδοκιμεί σε περιόδους κρίσης. Αυτό είναι το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς , 9 Δεκεμβρίου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σε μια δήλωση: «Η διαφθορά είναι εγκληματική, ανήθικη και η τελική προδοσία της δημόσιας εμπιστοσύνης. Είναι ακόμη πιο καταστροφικό σε περιόδους κρίσης - καθώς ο κόσμος βιώνει τώρα με την πανδημία COVID-19.

    «Η απάντηση στον ιό δημιουργεί νέες ευκαιρίες για εκμετάλλευση της αδύναμης εποπτείας και της ανεπαρκούς διαφάνειας, απομακρύνοντας τα χρήματα από τους ανθρώπους στην ώρα της μεγαλύτερης ανάγκης»

    Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κινητοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, αλλά ο ΟΗΕ λέει ότι υπάρχουν «σημαντικές ευκαιρίες για διαφθορά», όπου η συμμόρφωση, η εποπτεία και η λογοδοσία έχουν παραβλεφθεί με αντάλλαγμα ταχείας επίδρασης.

    Η διακυβέρνηση διαφθοράς εμπιστεύεται τα Ηνωμένα Έθνη
    Εικόνα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

    Εδώ είναι τέσσερις μύθοι για τη διαφθορά και τον αντίκτυπό της.

    Μύθος 1. Η μικρή διαφθορά έχει μικρό αντίκτυπο

    Η διαφθορά δεν είναι όλα ξέπλυμα χρήματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για πολλούς, είναι μέρος της καθημερινής ζωής: από το να πρέπει να πληρώνουμε δωροδοκίες έως την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες , να προσφέρουμε δωροδοκίες σε αντάλλαγμα ψήφων , κάτι που ισχύει για ένα στα δύο άτομα στο Λίβανο.

    Αλλά η διαφθορά μικρής κλίμακας αυξάνεται. Μεταξύ του 2008 και του 2009, οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν πλήρωσαν δωρεές 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων , με περίπου έναν στους τέσσερις να πληρώνει τουλάχιστον μία δωροδοκία στην αστυνομία και τους τοπικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Και αθροιστικά, η συνεχής ζήτηση για δωροδοκίες μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο στη φτώχεια.


    Μύθος 2. Η διαφθορά συμβαίνει μόνο σε φτωχές χώρες

    Ο φετινός δείκτης Corruption Perceptions Index (CPI) δείχνει τη διαφθορά κατά βαθμολογία σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
    Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη και χαμηλότερη βαθμολογία για διαφθορά.
    Εικόνα: Διεθνής διαφάνεια

    Είναι πιο διαδεδομένο σε χώρες όπου «τα μεγάλα χρήματα μπορούν να ρέουν ελεύθερα σε εκλογικές εκστρατείες και όπου οι κυβερνήσεις ακούνε μόνο τις φωνές των πλούσιων ή καλά συνδεδεμένων ατόμων», λέει η Transparency International.

    Στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2019, ο οποίος χρησιμοποιεί κλίμακα από μηδέν έως 100 (πολύ διεφθαρμένη έως πολύ καθαρή), περισσότερες από τα δύο τρίτα των χωρών σκορ κάτω από 50, με μέσο όρο μόλις 43.

      Η Δυτική Ευρώπη και η ΕΕ ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, ενώ η Αφρική της Σαχάρας ήταν η χαμηλότερη.

    Αλλά ακόμη και οι υψηλές βαθμολογίες, οι ανεπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς (77) δεν είναι απαλλαγμένες από τη διαφθορά . Έχει μειωθεί κατά επτά θέσεις από το 2012, λόγω καταδίκης για δωροδοκία που αφορά τη Λιβύη (18).

    Μύθος 3. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη διαφθορά

    Προτάσεις για βελτίωση της διεθνούς διαφάνειας.
    Συστάσεις για τον τερματισμό της διαφθοράς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική.
    Εικόνα: Διεθνής διαφάνεια

    Οι πολυμερείς οργανισμοί κάνουν πολλά για να ευαισθητοποιήσουν και να ενθαρρύνουν τις βέλτιστες πρακτικές.

    Η εκστρατεία του ΟΗΕ για την ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ με την ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ καλεί τις χώρες να μειώσουν τους κινδύνους κακοδιαχείρισης και διαφθοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά τους πλαίσια κατά της διαφθοράς με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς .

    Ενώ η Πρωτοβουλία Συνεργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ λειτουργεί ως η κορυφαία επιχειρηματική φωνή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια.

    Η Delia Ferreira Rubio, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, καλεί τις κυβερνήσεις να «αντιμετωπίσουν επειγόντως τον διεφθαρμένο ρόλο των μεγάλων χρημάτων στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και την αδικαιολόγητη επιρροή που ασκεί στα πολιτικά μας συστήματα».


     

    Μύθος 4. Η διαφθορά δεν επηρεάζει την ανισότητα

    «Η πανδημία COVID-19 κινδυνεύει να εντείνει τις ανισότητες, εκτός εάν ενισχύσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας του παγκόσμιου συστήματος κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», λέει η Transparency International.

    50 δισεκατομμύρια δολάρια ρέουν από την Αφρική κάθε χρόνο - χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ζωής. Αντ 'αυτού, διοχετεύεται στο εξωτερικό, συχνά με τη βοήθεια συνενομένων ή αμέλειας τραπεζών, δικηγόρων και λογιστών, λέει ο οργανισμός.

    Και μπορεί να υπάρχει ένας φαύλος κύκλος διαφθοράς και ανισότητας επειδή προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης.

    «Η διαφθορά όχι μόνο ευδοκιμεί υπό συνθήκες υψηλής ανισότητας και χαμηλής εμπιστοσύνης, αλλά με τη σειρά της οδηγεί σε μεγαλύτερη ανισότητα (και συνεπώς λιγότερη εμπιστοσύνη)», γράφει ο καθηγητής Κυβέρνησης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Eric Uslaner.

    • Η 9η Δεκεμβρίου είναι η διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς.

    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια: