Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Αυτά είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο αυτήν τη στιγμή

Η Οξφόρδη αναδείχθηκε το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.





  • Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ανακηρυχθεί το καλύτερο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
  • Το πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας έγινε το πρώτο ασιατικό πανεπιστήμιο που εισήλθε στα κορυφαία 20.
  • Οκτώ από τα 10 κορυφαία είναι πανεπιστήμια των ΗΠΑ για πρώτη φορά.
  • Φέτος βλέπουμε 141 νεοεισερχόμενους στην κατάταξη Times Higher Education.
  • Οι ηγέτες των πανεπιστημίων προειδοποιούν ότι το COVID-19 θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Οξφόρδη αναδείχθηκε το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Αλλά οι τελευταίες βαθμολογίες δείχνουν ότι τα πανεπιστήμια της Κίνας είναι τα ανερχόμενα αστέρια της παγκόσμιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πανεπιστήμιο Tsinghua μπαίνει στην πολυπόθητη κορυφή των 20 κατάταξης της παγκόσμιας κατάταξης του Πανεπιστημίου Times Higher Education φέτος, μια διάκριση που προηγουμένως είχε απονεμηθεί μόνο σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ιδρύματα.

Έξι από τα 100 κορυφαία παγκόσμια πανεπιστήμια του κόσμου προέρχονται από την Κίνα - διπλασιάζουν τον αριθμό τον προηγούμενο χρόνο - ενώ όλα εκτός από ένα από τα 20 κορυφαία ιδρύματα της χώρας έχουν βελτιώσει ή διατηρήσει την κατάταξή τους το 2020.

Τα κορυφαία δέκα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με την Times Higher Education.
Τα κορυφαία δέκα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με την Times Higher Education.
Εικόνα: Times Higher Education.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας - οκτώ από τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια βρίσκονται στις ΗΠΑ με το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ να βελτιώνουν όλες τις βαθμολογίες τους. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και ο Πρίνστον και οι δύο έπεσαν κάτω από το τραπέζι.

Οι πίνακες βασίζονται σε δείκτες απόδοσης σε πέντε τομείς: διδασκαλία. έρευνα; ακαδημαϊκές παραπομπές; διεθνείς προοπτικές · και εισόδημα. Το Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε τη χαμηλότερη κατάταξη από το 2014, μειώνοντας τρεις θέσεις από την 3η έως την 6η θέση στο τραπέζι.

Η συνολική βαθμολογία του Cambridge στην κατάταξη του 2021 ήταν 94,0, έναντι 94,4 στην έρευνα 2020 και 94,8 την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, βελτίωσε την κατάταξή του από την 13η στην 7η , ενισχύοντας τη βαθμολογία του από 88,3 σε 92,2 σε ένα έτος.

Η διπλή πρώτη έρευνα της Κίνας

Κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στη Δύση δέχονται επίσης πίεση από τους Κινέζους ομολόγους τους. Η ανάλυση για τον πίνακα του πρωταθλήματος δείχνει ότι η ποιότητα της έρευνας των κινεζικών πανεπιστημίων αρχίζει να συγκλίνει με αυτήν των πανεπιστημίων των ΗΠΑ .

Κατάταξη πανεπιστημίων ΗΠΑ και Κίνας.
Κατάταξη πανεπιστημίων ΗΠΑ και Κίνας.
Εικόνα: Times Higher Education

Μετρούμενος από τον αριθμό των ακαδημαϊκών αναφορών που ελήφθησαν, η Times Higher Education αναφέρει ότι ορισμένα μεσαίου επιπέδου κινεζικά πανεπιστήμια ξεπερνούν πλέον την αντίστοιχη κατάταξη πανεπιστημίων των ΗΠΑ και το μέσο ερευνητικό εισόδημα είναι τώρα υψηλότερο για τα κινεζικά πανεπιστήμια από αυτά των ΗΠΑ.

Η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ερευνητικών πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης , που ξεκίνησε το 2015, επίσης γνωστή ως πρόγραμμα Double First Class , έχει επιλέξει 42 ιδρύματα για ανάπτυξη σε παγκόσμιας κλάσης κατάσταση.

Ο Wei Zhang, λέκτορας στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στην Times Higher Education ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στις ερευνητικές τους επιχορηγήσεις, σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη χρηματοδότηση στην Κίνα, «μπορεί να δώσει στα κινεζικά πανεπιστήμια την ευκαιρία να κλείσουν χάσμα με τα αμερικανικά θεσμικά όργανα. "

Αβέβαιες προοπτικές

Η φετινή κατάταξη του πανεπιστημίου περιλαμβάνει 1.500 ιδρύματα από 93 χώρες και περιοχές. Ο συντάκτης της κατάταξης Ellie Bothwell λέει ότι παρά τα καλά νέα για ορισμένα πανεπιστήμια, το μέλλον του τομέα φαίνεται ζοφερό χάρη στο COVID-19 .

Παρά το υψηλό προφίλ ορισμένων πανεπιστημίων που αναπτύσσουν εμβόλια, θεραπείες και παρακολουθούν την πρόοδο της πανδημίας, μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών πρότεινε να κλείσουν 13 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου .


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: