Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Οι δουλειές ενός μέλλοντος μετά την Πανδημία και οι δεξιότητες που χρειάζεστε για να τις αποκτήσετε σε 5 διαγράμματα.

 Μέχρι το 2025, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να εκτοπιστούν από μια αλλαγή στον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.



  • Μέχρι το 2025, ενδέχεται να προκύψουν 97 εκατομμύρια νέοι ρόλοι που είναι πιο προσαρμοσμένοι στη νέα κατανομή εργασίας μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και αλγορίθμων.
  • Οι ρόλοι που αυξάνονται ήδη στη ζήτηση περιλαμβάνουν αναλυτές δεδομένων και επιστήμονες, ειδικούς στην τεχνολογία AI και μηχανικής μάθησης και μηχανικούς ρομποτικής.
  • Οι «δουλειές του αύριο» δείχνουν επίσης τη συνεχιζόμενη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης μέσω ρόλων στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και την παραγωγή περιεχομένου.

Οι μηχανικοί, οι ερευνητές και οι έμποροι του σήμερα θα μπορούσαν να είναι οι επιστήμονες δεδομένων του αύριο, καθώς ο αυξανόμενος αυτοματισμός διαταράσσει το τοπίο των θέσεων εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το LinkedIn, το Coursera και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Μέλλον της Έκθεσης για το 2020 .

Εκτιμάται ότι, έως το 2025, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να εκτοπιστούν από μια αλλαγή στον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Αλλά αυτή η διακοπή της εργασίας αντισταθμίζεται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς: τις θέσεις εργασίας του αύριο. Σε όλες τις 15 βιομηχανίες και 26 οικονομίες που καλύπτονται από την έκθεση, εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν περίπου 97 εκατομμύρια νέοι ρόλοι που είναι πιο προσαρμοσμένοι στο νέο καταμερισμό εργασίας μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και αλγορίθμων.

"Κατά την επόμενη δεκαετία, ένα μη αμελητέο μερίδιο των νεοδημιουργημένων θέσεων εργασίας θα είναι εντελώς νέα επαγγέλματα ή τα υπάρχοντα επαγγέλματα θα υποστούν σημαντικές μεταβολές όσον αφορά το περιεχόμενο και τις απαιτήσεις δεξιοτήτων τους", αναφέρει η έκθεση.

Εργασίες του αύριο

Οι ρόλοι που αυξάνονται σε ζήτηση περιλαμβάνουν αναλυτές δεδομένων και επιστήμονες, ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και μηχανικής μάθησης, μηχανικούς ρομποτικής, προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών και ειδικούς ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πώς θα αλλάξει το τοπίο των θέσεων εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εικόνα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Μερικά από αυτά τα αναδυόμενα επαγγέλματα θα είναι ευκολότερο να εισέλθουν από άλλα. Αυτά περιλαμβάνουν δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, ανάπτυξη προϊόντων και υπολογιστικό νέφος, όπου οι μεταβάσεις "δεν απαιτούν πλήρη αντιστοίχιση δεξιοτήτων μεταξύ της πηγής και του προορισμού", σύμφωνα με την έκθεση.

Αλλά μερικές ομάδες εργασίας του αύριο παραμένουν πιο «κλειστές» και τείνουν να προσλαμβάνουν προσωπικό με ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων.

Πάνω από το 70% των ανθρώπων που μετακινούνται σε ομάδες ανάπτυξης προϊόντων και δεδομένων και AI προέρχονται από διαφορετικές οικογένειες εργασίας. αλλά η μηχανική και οι άνθρωποι και ο πολιτισμός είναι σημαντικά χαμηλότεροι με 19% και 26%, αντίστοιχα.

Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να μεταβαίνουν μεταξύ ρόλων στο μέλλον.
Εικόνα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι τύποι θέσεων εργασίας είναι αρκετά καθιερωμένοι και η αγορά εργασίας είχε χρόνο να κατασκευάσει αγωγούς ταλέντων για αυτούς τους ρόλους, γράφουν ο Karin Kimbrough, Chief Economist και ο Allen Blue, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος, Διαχείριση προϊόντων στο LinkedIn.

Η ανάπτυξη προϊόντων και τα δεδομένα και το AI είναι νεότερα, συνεχώς εξελισσόμενες τσέπες στην αγορά εργασίας.

Τα δεδομένα της Coursera δείχνουν ότι είναι κοινό για τα άτομα που μετακινούνται σε δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη να έχουν έλλειψη βασικών δεξιοτήτων για την επιστήμη των δεδομένων, αλλά είναι πιθανό να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες, όπως ο στατιστικός προγραμματισμός, εντός ενός συνιστώμενου χρονικού πλαισίου - 76 ημέρες από τη μάθηση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσετε δεξιότητες που απαιτούνται για δεδομένα και ρόλους AI.
Εικόνα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Δεξιότητες αυτοδιαχείρισης

Οι θέσεις εργασίας του αύριο αντικατοπτρίζουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την αυξανόμενη ζήτηση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αλλά δείχνουν επίσης τη συνεχιζόμενη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στη νέα οικονομία μέσω ρόλων στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και την παραγωγή περιεχομένου και άλλες θέσεις που απαιτούν «ήπιες» δεξιότητες επικοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι αναζητούν ολοένα και περισσότερο να μάθουν δεξιότητες προσωπικής ανάπτυξης και αυτοδιαχείρισης, σύμφωνα με τον Coursera.

Εκείνοι που εργάζονται μαθαίνουν δεξιότητες αυτοδιαχείρισης.
Εικόνα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Μεταξύ των εργαζομένων, η προσοχή, ο διαλογισμός, η ευγνωμοσύνη και η καλοσύνη είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων τομέων εστίασης, σε αντίθεση με τις πιο τεχνικές δεξιότητες που επικεντρώθηκαν το 2019.

Εν τω μεταξύ, όσοι είναι άνεργοι συνέχισαν να δίνουν έμφαση στις δεξιότητες που σχετίζονται με τις αναδυόμενες θέσεις εργασίας στον τομέα της μηχανικής, του cloud computing, των δεδομένων και της τεχνολογίας AI.

Οι άνεργοι επικεντρώνονται στην εκμάθηση δεξιοτήτων για νέες θέσεις εργασίας
Εικόνα: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: