Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει στοιχεία για έναν χαμένο αρχαίο πολιτισμό 12.000 ετών στην Ινδία.

 Πετρογλυφικά που απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους και γεωμετρικά σχέδια 


Χιλιάδες προϊστορικές γλυπτικές πέτρες - γνωστές ως πετρογλυφικά - που απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους και γεωμετρικά σχέδια έχουν ανακαλυφθεί στη δυτική πολιτεία Maharashtra της Ινδίας, αναφέρει το BBC . Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καθόλου ιδέα ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτά τα σχέδια ή γιατί δημιουργήθηκαν πρώτα - ή πώς ακριβώς οι καλλιτέχνες μπόρεσαν να παράγουν αναγνωρίσιμα γλυπτά μη ιθαγενών ειδών, όπως ρινόκεροι και ιπποπόταμοι, που συνήθως κατοικούν στην Αφρική.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πετρογλυφικών βρέθηκε στις βραχώδεις, επίπεδες κορυφές λόφων των περιοχών Ratnagiri και Rajapur. Ενώ μια χούφτα εξακολουθούν να λατρεύονται από τους ντόπιους, σχεδόν όλοι είχαν μείνει απαρατήρητοι για χιλιάδες χρόνια και βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από στρώματα χώματος και λάσπης. 

Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά μπορεί να είναι μερικά από τα παλαιότερα παραδείγματα πετρογλυφικών στον κόσμο, που χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ. Το στιλ θυμίζει πετρώματα σε άλλες χώρες και ηπείρους που κατασκευάστηκαν γύρω από αυτήν την περίοδο.

"Η πρώτη μας αφαίρεση από την εξέταση αυτών των πετρογλυφικών είναι ότι δημιουργήθηκαν περίπου το 10.000 π.Χ", δήλωσε στο BBC ο Τετζάς Γκάρτζ, διευθυντής του κρατικού τμήματος αρχαιολογίας της Μαχαράστρα .

Ο Γκάρτζ υποπτεύεται ότι είχαν συλληφθεί από μια ακόμα άγνωστη κοινότητα κυνηγών-συλλεκτών με λίγη έως καθόλου εμπειρία με τη γεωργία.

"Δεν έχουμε βρει φωτογραφίες γεωργικών δραστηριοτήτων. Αλλά οι εικόνες απεικονίζουν κυνηγημένα ζώα και υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις μορφές των ζώων", πρόσθεσε . "Έτσι, αυτός ο άνθρωπος γνώριζε για ζώα και θαλάσσια πλάσματα. Αυτό δείχνει ότι εξαρτάται από το κυνήγι για φαγητό."

Αλλά ούτε ο χαμένος πολιτισμός ούτε ο ανεξήγητος σκοπός αυτών των πετρογλυφικών είναι το πιο συναρπαστικό μέρος της ιστορίας. Αυτό που ίσως είναι ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το θέμα ορισμένων σχεδίων.

Οι αρχαιολόγοι σοκαρίστηκαν από την τεράστια ποικιλία μορφών. Ενώ οι περισσότεροι θα ήταν σκηνές και ζώα που είναι εξοικειωμένα με τους δημιουργούς (καρχαρίες, φάλαινες και χελώνες κ.λπ.), υπήρχαν επίσης πετρογλυφικά που απεικόνιζαν ζώα της Αφρικής. Πώς στη Γη ήξεραν πώς φαινόταν ένας ρινόκερος ή ιπποπόταμος, οι ειδικοί τώρα θέλουν να μάθουν. Αυτά τα είδη δεν είναι επί του παρόντος εγγενή στην Ινδία, αλλά μπορεί να ήταν. Ή, ίσως, οι άνθρωποι που δημιούργησαν τα πετρόγλυφα πρόσφατα μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ινδία.

Η ανακάλυψη ήταν επικεφαλής των Sudhir Risbood και Manoj Marathe, οι οποίοι βρήκαν μερικά πετρογλυφικά στην περιοχή και ήθελαν να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν ή όχι περισσότερα. Γλυπτά βρέθηκαν σε και κοντά σε 52 χωριά - αλλά μόνο πέντε από αυτά τα χωριά συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν. 

Τώρα, η κρατική κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει 240 εκατομμύρια ρουπίες (3.200.000 $) για να αναλύσει 400 πετρογλυφικά και να φτάσει στο κάτω μέρος του μυστηρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: