• Το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη και το Παρίσι έχουν κατακτήσει την πρώτη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις.
  • Η Ζυρίχη και το Παρίσι ξεπέρασαν τη Σιγκαπούρη και την Οζάκα.
  • Ένα ασθενέστερο δολάριο προκάλεσε σχετική πτώση του κόστους στην Αμερική.
  • Η πανδημία COVID-19 έχει αναδιαμορφώσει τη ζήτηση και τις τιμές πολλών ειδών.
  • Οι τιμές για τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά έχουν αυξηθεί, ενώ οι τιμές των ενδυμάτων έχουν μειωθεί.
  • Ο καπνός και η αναψυχή σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από πέρυσι.
  • Προβλέπεται ότι οι καταναλωτές με γνώμονα τις τιμές θα δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες για βασικά είδη το 2021.

Πόσα χρήματα ξοδεύουμε και για αυτό που αναδιαμορφώνεται εκτενώς από την πανδημία του ιού coronavirus.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ενός ετήσιου δείκτη για τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, όπου η Ζυρίχη και το Παρίσι εκτοπίζουν τη Σιγκαπούρη και την Οζάκα για να ενταχθούν στο Χονγκ Κονγκ ως οι τρεις πιο ακριβές τοποθεσίες στον πλανήτη.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο.
Η Ζυρίχη και το Παρίσι έχουν ξεπεράσει τη Σιγκαπούρη και την Οζάκα ως τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου.
Εικόνα: Economist Intelligence Unit

Οι πόλεις στην Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη έγιναν λιγότερο δαπανηρές κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης έγιναν σχετικά ακριβότερες, αντανακλώντας εν μέρει την άνοδο των ευρωπαϊκών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Ο Upasana Dutt, ο οποίος επιβλέπει την έκθεση Worldwide Cost of Living στο The Economist Intelligence Unit , λέει ότι κάποια από τις νομισματικές αδυναμίες οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν η Αμερική υπέφερε έντονα από την πανδημία.

Μεταξύ των 10 κατηγοριών, ο καπνός και η αναψυχή - που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης - αυξήθηκαν περισσότερο, ενώ το κόστος ένδυσης μειώθηκε.

Ψυχαγωγία;  ρούχα κάτω
Μετατόπιση της ζήτησης.
Εικόνα: Economist Intelligence Unit

«Το COVID-19 είχε αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες», δήλωσε ο Dutt σε μια συνεδρία Zoom για να συζητήσει το περιεχόμενο της έκθεσης. «Τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά έχουν σημειώσει τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών από πέρυσι», και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου του πόσο η οικιακή εργασία αύξησε τη ζήτηση για φορητούς υπολογιστές, είπε.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην έρευνα του 2020 περιλαμβάνουν: προβλήματα αλυσίδας εφοδιασμού, με έλλειψη ειδών όπως το ρολό τουαλέτας που τροφοδοτούν ορισμένες αυξήσεις τιμών. κυβερνητικές ενέργειες, με την επιβολή ορισμένων ελέγχων τιμών ή αυξήσεων φόρων · μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων · και αλλαγές στον τρόπο ζωής - για παράδειγμα, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Οι αλλαγές που επισημαίνονται από την έρευνα παρέχουν μια άλλη ματιά στο πόσο πιθανό να είναι οι επιπτώσεις της κρίσης. Και πιθανότατα υπάρχουν ακόμη πολλά, με την οικονομική ανάκαμψη να είναι «μερική και άνιση», σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει επίσης ότι το COVID-19 θα αυξήσει την ανισότητα στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

CORONAVIRUS, ΥΓΕΙΑ, COVID19, ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τι κάνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων από το COVID-19;

Η ανάκαμψη από τις οικονομικές δυσχέρειες απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη σύνοδο κορυφής «Pioneers of Change» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Αναφέρθηκε στην πρόοδο στην ανάπτυξη ενός εμβολίου ως λόγος να είναι προσεκτικά αισιόδοξος .

Η τιμή των βασικών αγαθών παρέμεινε σταθερή και η ζήτηση για διαδικτυακό λιανικό εμπόριο αυξήθηκε, αναφέρει η έκθεση. Αυτό που οι καταναλωτές θεωρούν απαραίτητο έχει αλλάξει, με τα κιτ προετοιμασίας γευμάτων να αντικαθιστούν τα γεύματα εστιατορίου για πολλές οικογένειες μεσαίας τάξης.

Ίσως να μην προκαλεί έκπληξη, μια από τις απότομες αυξήσεις του δείκτη ήταν στην κατηγορία αναψυχής, η οποία περιλαμβάνει ένα βιβλίο με χαρτόδετα βιβλία, μια τηλεόραση και έναν προσωπικό υπολογιστή.

Μεταξύ των πόλεων, η Τεχεράνη στο Ιράν ήταν η μεγαλύτερη μετακίνηση στην κατάταξη σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ αύξησαν τις τιμές. Ωστόσο, το κόστος στην πόλη παραμένει πολύ χαμηλότερο από εκείνο των τριών πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο, λέει η έκθεση.

Μεγαλύτερες μετακινήσεις στην κατάταξη τους τελευταίους 12 μήνες
Η Τεχεράνη ήταν ο μεγαλύτερος μετακινούμενος στην κατάταξη σε όρους δολαρίου ΗΠΑ.
Εικόνα: Economist Intelligence Unit

Ο Ρέικιαβικ στην Ισλανδία έπεσε κάτω από την κατάταξη καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε και ο τουρισμός - ένας σημαντικός μοχλός της οικονομίας - έπεσε από ένα βράχο, δήλωσε ο Arindam Dey, διευθυντής της Οικονομικής Μονάδας στη μονάδα Economist Intelligence Unit στο Zoom.

Μεγαλύτερες μετακινήσεις στην κατάταξη τους τελευταίους 12 μήνες
Το Ρέικιαβικ έπεσε κάτω από την κατάταξη καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε και ο τουρισμός μειώθηκε.
Εικόνα: Economist Intelligence Unit

Μερικές από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τιμών παρατηρήθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο, όπου το νόμισμα πέφτει, συνέβαλαν έντονα πάσχοντα από την πανδημία και υψηλότερα επίπεδα φτώχειας.

Κοιτώντας μπροστά, η έκθεση προέβλεπε ότι πολλές από τις τάσεις τιμών που καταγράφηκαν από την αναφορά θα συνεχιστούν.

«Με την παγκόσμια οικονομία απίθανο να επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το 2022, οι δαπάνες θα παραμείνουν περιορισμένες και οι τιμές υπό πίεση», αναφέρει η έκθεση. «Πολλοί καταναλωτές με γνώμονα τις τιμές θα δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες για βασικά είδη, οικιακή ψυχαγωγία και ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μεγάλα εισιτήρια, καθώς και ρούχα και αναψυχή εκτός σπιτιού, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. "



πηγη