Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Φονικός Σεισμός 6.4 στην Κροατία .Κατεδάφισε πολλές περιοχές.


Ένας θανατηφόρος σεισμός μεγέθους 6,4 έπληξε την Κροατία, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην πόλη Petrinja νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ.















Ένας θανατηφόρος σεισμός μεγέθους 6,4 έπληξε την Κροατία, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην πόλη Petrinja νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ.

Πού χτύπησε ο σεισμός;

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (ECMS) δήλωσε ότι ο σεισμός έπληξε στις 12.30 (CET), με επίκεντρο 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ΖΤουλάχιστον επτά άτομα, ένα 12χρονο κορίτσι και έξι άνδρες, σκοτώθηκαν στον τρόμο. Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και 20 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρώς, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.

"Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν στην Πέτρινια και τη Γλίνα στον καταστροφικό σεισμό", ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλενκόβιτς. Επισκέφτηκε την Πέτρινια λίγο μετά τον σεισμό.

"Ελπίζουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος. Όλες οι υπηρεσίες είναι επί τόπου και εργάζονται ακούραστα και παρέχουν βοήθεια σε όλους όσους τη χρειάζονται."


Πού χτύπησε ο σεισμός;

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (ECMS) δήλωσε ότι ο σεισμός έπληξε στις 12.30 (CET), με επίκεντρο 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ΖάγκρεμπΠίστωση: EuronewsΟ Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι η κατάσταση ήταν τρομερή: "Ο στρατός είναι εδώ και οι στρατώνες μπορούν να δεχτούν αρκετές εκατοντάδες άτομα, οικογένειες, αλλά είναι πραγματικά κακό."

Πόσα άτομα έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί;

Τουλάχιστον επτά άτομα, ένα 12χρονο κορίτσι και έξι άνδρες, σκοτώθηκαν στον τρόμο. Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και 20 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρώς, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.

"Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν στην Πέτρινια και τη Γλίνα στον καταστροφικό σεισμό", ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλενκόβιτς. Επισκέφτηκε την Πέτρινια λίγο μετά τον σεισμό.

"Ελπίζουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος. Όλες οι υπηρεσίες είναι επί τόπου και εργάζονται ακούραστα και παρέχουν βοήθεια σε όλους όσους τη χρειάζονται."

Ο Πλένκοβιτς είπε ότι ερευνήθηκαν ερείπια για επιζώντες και ότι το κέντρο της πόλης δεν ήταν αναγνωρίσιμο.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι η κατάσταση ήταν τρομερή: "Ο στρατός είναι εδώ και οι στρατώνες μπορούν να δεχτούν αρκετές εκατοντάδες άτομα, οικογένειες, αλλά είναι πραγματικά κακό."

Πώς ήταν η σκηνή στο επίκεντρο της Petrinja;

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, κατέρρευσε στέγες και προσόψεις κτιρίων στην Petrinja, όπου φιλοξενούσαν 20.000 άτομα.

"Το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Πετρίνια βρίσκεται σε μια κόκκινη ζώνη που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα κτίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν", δήλωσε ο Πλενκόβιτς.

Είπε ότι ο στρατός διαθέτει 500 θέσεις έτοιμους σε στρατώνες για να στεγάσει ανθρώπους, ενώ άλλοι θα φιλοξενηθούν σε κοντινά ξενοδοχεία και σε άλλα διαθέσιμα μέρη.

"Κανείς δεν πρέπει να μείνει έξω από το κρύο απόψε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tomo Medved είπε ότι ορισμένα κτίρια καταστράφηκαν και ότι θα ανοικοδομηθούν.

Οι πρώτες εικόνες από τη σκηνή έδειξαν την πόλη τυλιγμένη σε σύννεφα από πορτοκαλί σκόνη και έναν άντρα και ένα αγόρι να βγαίνουν ζωντανά από ένα αυτοκίνητο θαμμένο στα ερείπια. Και οι δύο στάλθηκαν σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

"Τραβήξουμε ανθρώπους από τα αυτοκίνητα, δεν γνωρίζουμε εάν έχουμε νεκρούς ή τραυματισμούς", δήλωσε ο δήμαρχος της Petrinja, Darinko Dumbović.

"Έχουμε νεκρά παιδιά. Δεν μπορεί να περιγραφεί. Είναι σαν τη Χιροσίμα", είπε.

"Η μισή πόλη δεν υπάρχει πλέον. Η πόλη κατεδαφίστηκε, η πόλη δεν είναι πλέον κατοικήσιμη. Χρειαζόμαστε βοήθεια", πρόσθεσε.

"Ήταν φοβερό. Ένα σοκ. Δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε ή πού να πάτε, έξω ή κάτω από την πόρτα. Είμαστε στον πρώτο όροφο", δήλωσε η κάτοικος Μάρικα Πάβλοβιτς.

"Κοιτάξτε πόσο όμορφο είναι αυτό το κτίριο και μέσα σε όλους τους τοίχους είναι κατεστραμμένα, ραγισμένα, ντουλάπες ανοιχτές με ρούχα παντού. Αυτό είναι χειρότερο από τον πόλεμο."

Τι άλλο ξέρουμε;

Τα κύματα από τον σεισμό έγιναν αισθητά σε γειτονικές χώρες Βοσνία και Σερβία, και τόσο μακριά όσο το Γκρατς στη νότια Αυστρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Οργανισμού Τύπου της Αυστρίας.

Η ίδια περιοχή χτυπήθηκε από μικρότερο σεισμό 5,2 μεγέθους τη Δευτέρα, προκαλώντας μόνο μικρές υλικές ζημιές, και αρκετές μετασεισμοί εξακολουθούσαν να γίνονται αισθητές την Τρίτη. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεντβεντ είπε ότι υπήρχε και ένα σεισμό το βράδυ.

Ο τρόμος έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την έρευνα του πρωθυπουργού των ζημιών στην Petrinja που προκλήθηκε από τον πρώτο σεισμό τη Δευτέρα.

Καθώς επιστρέφοντας στην περιοχή, ο Πλένκοβιτς έγραψε στο Twitter ότι η χώρα "κινητοποίησε όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους και να καθαρίσει τα κατεστραμμένα μέρη"

"Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές", πρόσθεσε.

Ποια ήταν η αντίδραση στην Ευρώπη;

Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγραψε στο Twitter ότι είχε μιλήσει με τον Πλένκοβιτς μετά την καταστροφή, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ήταν «έτοιμη να στηρίξει» την Κροατία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, έγραψε επίσης στο Twitter: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην # Κροατία μετά από ένα άλλο #earthquake. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές @VladaRH. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε! "

Ο Lenarčič αργότερα είπε ότι θα επισκεφθεί την Petrinja την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι η Κροατία είχε ζητήσει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σκηνών, θερμαντήρων, υπνόσακων, κρεβατιών και δοχείων στέγασης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είπε ότι το μπλοκ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ζάγκρεμπ μετά τον καταστροφικό σεισμό.

"Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στους τραυματίες και τους πρώτους εργαζομένους", ανέφερε ο Michel.

"Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει την πλήρη υποστήριξη και βοήθεια της στο λαό της Κροατίας και στον πρωθυπουργό Πλενκόβιτς".

Ποια είναι η πίσω ιστορία;

Νωρίτερα φέτος, η περιοχή του Ζάγκρεμπ επλήγη από ισχυρό σεισμό που προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Ένα άτομο πέθανε στον σεισμό στις 22 Μαρτίου και τουλάχιστον 27 άλλοι τραυματίστηκαν.

Καθώς η περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται σε μια γραμμή βλάβης, οι σεισμοί είναι συχνές στην Κροατία, αλλά δεν είναι συνήθως μεγάλοι. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός χτύπησε τη δεκαετία του 1990 όταν καταστράφηκε το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Αδριατικής Ston.

Ο Κροάτης σεισμολόγος Κρεσιμίρ Κουκ χαρακτήρισε τον σεισμό ως «εξαιρετικά ισχυρό», πολύ ισχυρότερο από έναν άλλο που έπληξε το Ζάγκρεμπ και τις γύρω περιοχές την άνοιξη.

Προειδοποίησε τους ανθρώπους να αποφύγουν τα δυνητικά ασταθή, παλιά κτίρια και να μετακινηθούν στις νεότερες περιοχές της πόλης λόγω των μετασεισμών.

Στην πρωτεύουσα, οι άνθρωποι έτρεξαν στους δρόμους και τα πάρκα με φόβο. Πολλοί φέρεται να εγκαταλείπουν το Ζάγκρεμπ, αγνοώντας την απαγόρευση ταξιδιού που επιβλήθηκε λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Οι πολιτικοί εκκενώθηκαν επίσης από το κτήριο του κροατικού κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια του τρόμου. Ορισμένα κυβερνητικά κτίρια υπέστησαν ζημιές, όπως το Υπουργείο Κατασκευών και το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με αναφορές του Ν1.

Εν τω μεταξύ, στη Σλοβενία, οι αρχές δήλωσαν ότι ο πυρηνικός σταθμός του Krsko, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κροατία, έκλεισε προσωρινά μετά τον σεισμό.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: