Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

«Krinos Foods», πρέσβης των Ελληνικών προϊόντων στη Βόρεια Αμερική.



Η ουσία της «Krinos Foods» γνωστής ως «η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής, τυποποίησης και παραγωγής ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ και στον Καναδά» ξεπερνάει τον ορισμό και την τυπολογία της. Πρέσβης των ελληνικών προϊόντων η «Krinos Foods» στη Β. Αμερική, ξεκίνησε το 1950, από ένα μικρό μαγαζάκι στη Νέα Υόρκη το «Αrista Olive Co. Inc.», κάνοντας τις πρώτες εισαγωγές λαδιού, που οι ανάδοχοί του το βάπτισαν «Κρίνος».

Το εμπορικό δαιμόνιο του Γιάννη Μοσκαχλαϊδή, του ιδρυτή της, με διάδοχο τον γιο του Ερικ Μοσκαχλαϊδή προώθησαν και συνεχίζουν να προωθούν τα ελληνικά προϊόντα σε όλα τα καταστήματα διάθεσης τροφίμων και εστίασης σε όλη την Αμερική και τον Καναδά, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, σε ζαχαροπλαστεία, σε νετελικατέσεν και σε αγορές τροφίμων έθνικ. Οι νέες τους υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες, φιλικές προς το περιβάλλον, επενδύσεις που έγιναν στο Μπρονξ το 2016, ενώ τα έργα τέχνης με τις υπογραφές των σταρ της Street ART, Kenny Sharf και της Graffiti ART Misha Most, διάσημου Ρώσου καλλιτέχνη, που καλύπτουν τους τοίχους των εγκαταστάσεων της «Krinos Foods» δημιουργούν την αίσθηση στον επισκέπτη, ότι βρίσκεται σε ένα Εργοστασιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην «Krinos Foods», μιλήσαμε με τον κ. Θανάση Ματσιώτα, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία, τα τελευταία 4 χρόνια, στη θέση του Sales Manager. O κ. Ματσιώτας διαθέτει μεγάλη εργασιακή εμπειρία, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες καταναλωτικές και βιομηχανικές εταιρείες. Είναι ένα ανώτερο διευθυντικό στέλεχος, με σπουδές στην Αγγλία και την Αμερική, με μακροχρόνια διεθνή εμπειρία, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σ' άλλες ευρωπαϊκές, αφρικανικές αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής. Ένα επιχειρηματικό πνεύμα που συνδυάζει αποτελεσματικά τη γνώση και την εμπειρία, με τις διάφορες πολιτισμικές επιρροές του.

Κύριε Ματσιώτα, ποια είναι η εξελικτική πορεία της KRINOS FOODS τα τελευταία χρόνια;

H εταιρεία Krinos Foods κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των καταναλωτικών «specialty» προϊόντων στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Εχουμε πάντα ως στόχο την εξέλιξη και την ανάπτυξη, παραμένοντας πιστά προσηλωμένοι στο όραμα και στις αξίες της εταιρείας μας. Στην Krinos Foods πιστεύουμε πολύ στον ανθρώπινο παράγοντα, ως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εταιρείας, που αποτελεί και τη βάση της εξέλιξής μας. Είναι πραγματικά ευχάριστο να δημιουργείς μέσα σ' ένα ζεστό και οικογενειακό περιβάλλον εργασίας, που προωθεί τη συνεργασία και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα. Έτσι η εξέλιξη και η βελτίωση είναι μία διαρκής διαδικασία σ' όλους τους τομείς της εταιρείας μας. Από πλευράς πωλήσεων και marketing, με παραγωγή και διανομή καινοτόμων προϊόντων που στοχεύουν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των καταναλωτών. Ένα πράγμα που δε διαπραγματευόμαστε ως εταιρεία, μέσα στη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας μας, είναι η ποιότητα των προϊόντων μας. Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε πάντα τα καλύτερα και πιο ποιοτικά προϊόντα στους πελάτες μας. Αυτός είναι και ένα λόγος που παραμένουμε πάνω από 65 χρόνια στην πρώτη θέση προτίμησης των καταναλωτών, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους γνωρίζουν ότι όταν επιλέγουν προϊόντα Krinos σίγουρα αγοράζουν προϊόντα ποιότητας. Και μιας και αναφερόμαστε στη λέξη ποιότητα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Krinos Foods, έχει πιστοποιηθεί και λειτουργεί σύμφωνα με το πιο αυστηρό σύστημα διασφάλισης ποιότητας που υπάρχει για τα καταναλωτικά προϊόντα, SQF (Safe Quality Foods). Είναι μία συνεχής προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρείας μας και είναι το αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς σε όλους τους τομείς παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων μας. Ως εταιρεία θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα προϊόντα στους καταναλωτές, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής.

Από πλευράς αποθήκευσης και συλλογής των προϊόντων μας, με την εισαγωγή νέων συστημάτων διαχείρισης W.M.S (warehouse management system), που σκοπό έχουν να προσφέρουν, καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων (inventory control), γρηγορότερη συλλογή και εκτέλεση παραγγελιών (order fulfillment), καλύτερη ενημέρωση διαθεσιμότητας προϊόντων σε αληθινό χρόνο (real time inventory), ανανέωση αποθεμάτων (stock replenishment(, ιχνηλασιμότητα παραγγελιών (ordertracking) και συγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της εταιρείας μας (ERP integration).

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας μετακινήθηκε σε καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μπρονξ, όπου σ' ένα υπερσύγχρονο χώρο στεγάζουμε σε 120.000 sq ft περίπου 7.000 παλέτες με προϊόντα ψυγείου, βαθειάς κατάψυξης και κανονικής συντήρησης.

Επιπλέον αυτών, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στη φροντίδα του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, με χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων. Για παράδειγμα, στην έδρα μας στο Μπρονξ έχουμε προβεί σε μία από τις μεγαλύτερες επένδυσεις ηλιακών συσσωρευτών στη Νέα Υόρκη, η οποία καλύπτει το μεγάλυτερο μέρος των ετήσιων αναγκών μας σε ρεύμα.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα χαρακτηριστικά και οι καινοτομίες που κάνουν τα προϊόντα σας να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό;

Η ποιότητα των προϊόντων μας,αναμφισβήτητα είναι το βασικό στοιχείο που μας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποια είναι αυτά τα ποιότητα χαρακτηριστικά για την Krinos Foods.

Κάθε προϊόν που παράγουμε και διανέμουμε έχοντας περάσει από τον έλεγχο του FDA, εξετάζεται επιπλέον κάτω και από τους πιο αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που εφαρμόζουμε σαν εταιρεία στα πρότυπα SQF (Safe Quality Food). Η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων είναι το σημαντικότερο κομμάτι στην ασφάλεια των τροφίμων. Δημιουργούμε σ' ένα περιβάλλον ικανό να παράγει ασφαλή προϊόντα, μέσα από τη συνεχή διαχείριση, παρακολούθηση, επικύρωση και βελτίωση του συστήματος που χρησιμοποιούμε. Τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την εφαρμογή του SQF είναι αμέτρητα, με τα σημαντικότερα απ' αυτά να είναι η διατήρηση των υφιστάμενων πελατών αλλά και ηπροσέγγυση νέων μεγάλων πελατών. Ολο και περισσότερες αλυσίδες τροφίμων, θέτουν ως απαραίτητο στοιχείο οποιασδήποτε μελλοντικής συνεργασίας, την εξασφάλιση από τους προμηθευτές τους της σχετικής πιστοποίησης SQF. Αυτό είναι κάτι που μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές μας και μας ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές συνεργασίας στην αγορά των τροφίμων. Επιπλέον αυτών είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γνωρίζοντας ότι και οι καλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων που αντιπροσωπεύουμε στην αγορά της Β. Αμερικής ταυτίζονται και αυτές από την πλευρά τους με τις δικές μας αξίες σ' ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους και λειτουργούν κάτω από το ίδιο πρίσμα.

Πείτε μας για τη δραστηριότητα της Krinos Foods. Σε ποιες χώρες έχετε φτάσει και ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού απέναντι στα ελληνικά προϊόντα;

Εθνικός Κήρυξ

Η Krinos Foods LLC είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής στη Β. Αμερική και από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή και διανομή προϊόντων Μεσογειακής διατροφής, με εργοστάσια παραγωγής και κέντρα διανομής σε Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Σικάγο, Καλιφόρνια, Μόντρεαλ, Τορόντο και Βανκούβερ. Παράγουμε και διανέμουμε πάνω από 1.000 κωδικούς προϊόντων συντήρησης, ψύξης και κατάψυξης. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που καλύπτει τυροκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, υλικά ζύμης, πιπεριές, ζυμαρικά, κρέατα, χυμούς και αναψυκτικά, προϊόντα μαγειρικής, γλυκίσματα και είδη ζαχαροπλαστικής. Εκτός από τα επώνυμα Krinos προϊόντα, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς μιας και συνεργαζόμαστε, πάνω από 50 χρόνια, με τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής όπως Μινέρβα, Μάτης, ΙΟΝ, Αττική, Μέλισσα, Χαΐτογλου, Γιώτης, Σαραντής, Ζαναέ, Εψα, Αμίτα.

Τα προϊόντα μας διανέμονται τόσο σε καταστήματα λιανικής πώλησης, όσο και σε εστιατόρια, ξενoδοχεία και άλλα σημεία χονδρικής πώλησης τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον Καναδά.

Σ' ό,τι αφορά τα ελληνικά προϊόντα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζήτησή τους παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτές, ενώ παράλληλα κερδίζουν συνεχώς την εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών, οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν την αξία της Μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, τα ελληνικά προϊόντα έχουν καταφέρει και έχουν παρουσία σε πολλά μαγαζιά που εξυπηρετούν καταναλωτές προερχόμενους από την Κεντρική & Νότια Ευρώπη Βαλκάνια, τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Ας έρθουμε στο ελαιόλαδο. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελαιόλαδο στην προώθησή του στο εξωτερικό;

Η αγορά είναι πλημμυρισμένη με διάφορα ελαιόλαδα, από διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου. Βρίσκουμε στο ράφι ελαιόλαδα πολύ καλής ποιότητας, αλλά και πολλά ελαιόλαδα αμφιλεγόμενης προέλευσης. Κύριοι ανταγωνιστές είναι το ιταλικό και το ισπανικό ελαιόλαδο. Όπως γνωρίζετε, οι δύο αυτές χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά στην προώθηση των προϊόντων τους στην εδώ αγορά, εν αντιθέσει με την ελληνική πλευρά που η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και του Ελληνικού brand γίνεται σε περιορισμένο βαθμό, το οποίο, σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση της χώρας μας η οποία τείνει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, οι όποιες προσπάθειες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Επιπλέον αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει και η έλλειψη ενημέρωσης του καταναλωτή σ' ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που θεωρούν ότι όλα τα ελαιόλαδα είναι ίδια και ο διαχωρισμός τους γίνεται μόνο με βάση την τιμή τους στο ράφι. Σ' αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι συντελεί και η έλλειψη αυστηρών ελέγχων και προδιαγραφών που υπάρχουν στην αγορά και έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία χαμηλής και αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου. Μία έρευνα το 2015 από το National Consumers League αποκάλυψε ότι 6 από τα 11 επώνυμα ελαιόλαδα που ελέχθησαν, παρείχαν λανθασμένες πληροφορίες στον καταναλωτή σ' ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που προωθούσαν στην αγορά. Επιπλέον, μία τετραετή έρευνα αποκάλυψε ότι το 50% των ελαιόλαδων που διακινούταν στην αγορά δεν ανταποκρινόταν στα διεθνή πρότυπα ποιότητος. Σε συνέχεια των παραπάνω, ο οργανισμός North American Olive Association (NAOOA) μαζί μ' άλλους οργανισμούς όπως American Olive Oils Producers Association (AOOPA) και την Ισπανική εταιρεία De oleo έχουν αιτηθεί από τον οργανισμό FDA να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό του παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Στην αίτησή τους έχουν ζητήσει από τον οργανισμό να καθιερώσει προδιαγραφές ποιότητας στο ελαιόλαδο παρόμοιες με ό,τι ισχύει και στα υπόλοιπα προϊόντα, σύμφωνα πάντα με τα διεθνή πρότυπα. Η εκπαίδευση των καταναλωτών είναι ένα σημαντικό και πολυδάπανο κομμάτι που απαιτεί συντονισμένη και από κοινού προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τις θρεπτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιόλαδου αλλά και να αποφύγει τα αμφιλεγόμενα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια.

Γιατί το «εθνικό μας προϊόν» υστερεί στην επιχειρηματική του εκμετάλλευση;

Εθνικός Κήρυξ

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περίπου 160 εκατ. ελαιόδενδρα σε περίπου 11,6 εκατομμύρια στρέμματα γης. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Η ετήσια παραγωγή μας κυμαίνεται ανάμεσα στα 270.000 – 350.000 τόνους αναλόγως την ετήσια καρποφορία με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι παρθένο ελαιόλαδο. Από την άλλη, δυστυχώς, αξίζει να σημειώσουμε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού ελαιόλαδου εξάγεται στην Ιταλία. Η Ιταλία, ενώ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου έχει καταφέρει να χτίσει πάνω στην αναγνωρισιμότητα και το brand του ιταλικού ελαιόλαδου μέσα από συνεχείς μεθόδους προώθησης και διαφήμισης. Αυτό τους δίνει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και στα οργανωμένα δίκτυα διανομής προϊόντων, πράγμα το οποίο λείπει σε μεγάλο βαθμό από το ελληνικό ελαιόλαδο.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως «εξαιρετικά παρθένο» και πώς εξασφαλίζουμε ότι αγοράζουμε πραγματικά «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και μη νοθευμένο;

Η βασική διαβάθμιση που υπάρχει στα ελαιόλαδα αφορά στο χρώμα και κυρίως στα λιπαρά οξέα (οξύτητα) του ελαιόλαδου. Έτσι κάθε κατηγορία έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου με εξαιρετική γεύση και οσμή, με περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα - ελαϊκό οξύ, η λεγόμενη οξύτητα να μην υπερβαίνει τα 0,8γρ ανά 100γρ ελαιόλαδου (οξύτητα ≤0,8%). Επιπλέον αυτών σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο τρόπος παραγωγής του ελαιόλαδου και ο τρόπος επεξεργασίας του. Είναι σημαντικό λοιπόν οι καταναλωτές να προμηθεύονται συσκευασμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από αναγνωρισμένες εταιρείες παραγωγής και εμφιάλωσης. Γενικά θα πρότεινα να αποφεύγεται η αγορά χύμα ελαιόλαδου μιας και αυτό κρύβει πιθανόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ποιες περιοχές κάνουν το καλύτερο λάδι στην Ελλάδα;

Η ελιά ευδοκιμεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές τις Ελλάδας. Όλα τα ελαιόλαδα εφ' όσον πληρούν τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές του προϊόντος μπορούν να θεωρηθούν ως καλά και ασφαλή ελαιόλαδα. Οι διαφορές στη γεύση και το χρώμα του ελαιόλαδου από περιοχή σε περιοχή μπορεί να υπάρχουν κυρίως λόγω της επεξεργασίας του, αλλά και λόγω της μορφολογίας του εδάφους, των καιρικών συνθηκών αλλά και της ποικιλίας των ελαιόδενδρων που καλλιεργούνται σε κάθε περιοχή.

Πώς επέδρασε ο Covid-19 στην επιχείρησή σας;

Είναι πραγματικά μία δύσκολη περίοδος αυτή που διανύουμε και η οποία ευχόμαστε να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Ως εταιρεία έχουμε πάρει όλα τα δυνατά μέτρα προφύλαξης και διασφάλισης τόσο της υγείας των εργαζομένων της Krinos Foods, όσο και της ασφάλειας των προϊόντων που προμηθεύουμε στους πελάτες μας. Είναι αλήθεια ότι επιχειρούμε σε πολύ δύσκολους και αβέβαιους καιρούς, αλλά είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες από τη στήριξη που λαμβάνουμε από τους καταναλωτές και πελάτες μας όλο αυτό το διάστημα. Ως εταιρεία θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα την τροφοδοσία της αγοράς με τα προϊόντα μας, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών την περίοδο αυτή.

Οι επόμενοι στόχοι σας; Τι θα θέλατε να έχει επιτύχει η Krinos Foods μέσα στην επόμενη πενταετία;

Η συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας μέσα από καινοτόμα προϊόντα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες παραγωγικές μεθόδους, που καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, η διαρκής βελτίωση και εξέλιξη των εργαζομένων της εταιρείας, μιας και αποτελούν τον πυρήνα της ανάπτυξής μας, καθώς επίσης και η διεύρυνση των σημείων πώλησης και διανομής των προϊόντων μας.


πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρεία επεξεργασίας ελιών KRINOS FOODS που δραστηριοποιείται στην ε.ο.Ιτέας-Άμφισσας είναι θυγατρική της αναφερομένης στο κείμενο?

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΔΕΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΣΧΕΣΗ.Οι ιδρυτές των Εταιρειών όμως ήταν Συγγενείς και συνεργάστηκαν στο Παρελθόν.