Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

Και υφυπουργός και μελετητής σε ιχθυοκαλλιέργειες ο κ. Οικονόμου !

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και μελετητής του έργου, κ. Δημήτρης Οικονόμου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΔήμαρχοι του Πόρου και των Εχινάδων Ξηρομέρου, προσπαθώντας να φτάσουν στον αρμόδιο άνθρωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας», ανακάλυψαν ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου!

Ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του «απαράδεκτο και προσβλητικό» τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρει, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου ζητούσε κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, εκείνος τον παρέπεμψε στον υφυπουργό Οικονόμου, αλλά στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε στις 13/11 «δεν εμφανίστηκε ο υφυπουργός, αλλά τρεις συνεργάτιδές του, οι οποίες βέβαια δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ακούσουν και να συζητήσουν τη θέση του Δήμου Πόρου για ματαίωση των σχετικών σχεδίων».

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση είχε επιφυλάξει μια μέρα νωρίτερα η ηγεσία του ΥΠΕΝ και στον δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα της ΠΟΑΥ της περιοχής του. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ξηρομέρου, ο υφυπουργός αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος» αφού… τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της ΠΟΑΥ Ξηρομέρου-Εχινάδων! Το ίδιο συμβαίνει όμως και στη μελέτη για την ΠΟΑΥ του Πόρου, όπου αναφέρεται μεταξύ των υπευθύνων ο Δ. Οικονόμου, δρ πολεοδόμος και χωροτάκτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συμβαίνουν αυτά όταν κυβερνούν οι άνθρωποι της... αγοράς. Πας να διαμαρτυρηθείς για μια επένδυση που θεωρείς ότι υποβαθμίζει τον τόπο που ζεις και ανακαλύπτεις ότι ο υφυπουργός με τον οποίο μιλάς έχει υπογράψει ως μελετητής την πρόταση για την υλοποίησή της!

Το διαπίστωσαν δύο δήμαρχοι, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επειδή στις περιοχές τους, τον Πόρο και τις Εχινάδες Ξηρομέρου, δημιουργούνται δύο μεγάλες «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας». Μέχρι που ανακάλυψαν ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου ήταν από τους μελετητές που είχαν υπογράψει την πρόταση για τη δημιουργία εκεί ΠΟΑΥ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

Όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» από το γραφείο του υφυπουργού Οικονόμου, ο ίδιος έχει όντως συνυπογράψει τις δύο μελέτες για τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια. Η μελέτη για την ΠΟΑΥ Πόρου υπεβλήθη στο υπουργείο τον Οκτώβριο του 2016 και εκείνη για τις νήσους Εχινάδες στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας τον Οκτώβριο του 2015, προσθέτουν. Οι μελέτες τώρα μελετώνται από τις υπηρεσίες που δεν υπάγονται στον υφυπουργό και, όπως αναφέρουν, δεν πρόκειται εφόσον εγκριθούν να τις υπογράψει ο κ. Οικονόμου αλλά ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης. Με τέτοια επιχειρήματα θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα δεοντολογίας, λες και το υπουργείο λειτουργεί με στεγανά και οι υπάλληλοι μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι ο προϊστάμενος υφυπουργός έχει εγκρίνει μια μελέτη την οποία θα έπρεπε εκείνοι, ενδεχομένως, να απορρίψουν.

Η υπό έγκριση ΠΟΑΥ στις Εχινάδες έχει συνολική έκταση 16.000 στρέμματα και χωρίζεται σε 10 θαλάσσιες ζώνες, ενώ μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών. Στον Πόρο, η ΠΟΑΥ θα αποτελείται από δύο ζώνες παραγωγής και μία ζώνη υδρανάπαυσης. Η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι προτεινόμενες ζώνες παραγωγής ανέρχεται σε 2.689,83 στρέμματα, ενώ οι μισθωμένες εκτάσεις στο σύνολο της ΠΟΑΥ καταλαμβάνουν έκταση 275 στρεμμάτων.

Προτείνεται δηλαδή αύξηση της συνολικής έκτασης των μισθωμένων εκτάσεων κατά 189,47% (180 στρέμματα), εκ των οποίων το 105,26% (100 στρέμματα) αφορά την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και το 84,21% (80 στρέμματα) νέες εκτάσεις. Οι δήμοι και κάτοικοι των περιοχών διαμαρτύρονται θεωρώντας ότι τέτοιες δραστηριότητες οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα πλήξει τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής.

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άντε; Γιατί να χρειάζεται κάτι τέτοιο; Αφού τα κάνουν όλα νόμιμα! Το λένε και όλοι, νυν και πρώην, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες και βουλευτές του Δήμου Δελφών. Ή μήπως τελικά εκεί στον Πόρο δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι όπως λένε οι αιρετοί του Δήμου Δελφών για όσους συμπολίτες μας λένε ότι κάτι σοβαρό δεν πάει καλά με τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Γαλαξίδι και όχι μόνο; Να έχουν άδικο εκεί στον Πόρο που λένε ότι ιχθυοκαλλιέργειες ως προτεραιότητα σημαίνει γιόκ τουρισμός; Που απορούν πού καταλήγουν τα λύματα των συγκεντρωμένων ψαριών; Και οι άνθρωποι αν τα κάνουν ο ένας στο ένα χωράφι και ο άλλος στο άλλο, δεν θα είχαμε πρόβλημα. ¨οταν όμως μαζεύονται όλα μαζί, το πρόβλημα είναι τεράστιο γι' αυτό έχουμε και βιολογικούς; καθαρισμούς κλπ. Στο Γαλαξίδι και σε όλο το Δήμο Δελφών οι αιρετοί μας και οι ορντινάντσες τους λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παρότι όσο αναπτύσσονται οι ιχθυοκαλλιέργειες το Γαλαξίδι γίνεται από τουριστικο χωριό, βιομηχανικό ψαροχώρι. Τι συμβαίνει τελικά; Κάποιος ξέρει τι του γίνεται και κάποιος είναι παντελώς βλάκας. Να είναι οι κάτοικοι και ο Δήμος Πόρου που αντιδρούν σε μία τόσο καλή μορφή ανάπτυξης; Ή οι Γαλαξιδιώτες ενός Γαλαξιδιού που πεθαίνει και απο κοντά ολοι οι Δελφιώτες ενός Δήμου που πεθαίνει; Τέτοια διάσταση απόψεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Βλάκας υπάρχει. Ποιός είναι; Συνήθως αυτός που δεν του περνάει καν απο το μυαλό ότι μπορεί να είναι βλάκας οπότε πρέπει να αλλάξει κάτι. Όσο για την βαρύτητα της άποψης των αιρετών του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας ... . Το πόσο σχετικοί είναι με την παγκόσμια πραγματικότητα, τους κανόνες της αγοράς και της οικονομίας, φαίνεται στην κατάντια του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας.Όσο για την τιμιότητα και ακεραιότητά τους, ξεκινώντας απο τον υφυπουργό και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα , ο κάθε πολίτης στον Δήμο Δελφών είναι υπεύθυνος για την αλήθεια που βλέπει και το τι καταλαβαίνει. Τα δικά του συμφέροντα παίζονται άλλωστε. Το δικό του κεφάλι και των παιδιών του.