Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ο Κίσινγκερ παροτρύνει τον Μπάιντεν να αποκαταστήσει την επικοινωνία με την Κίνα.

 


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κάλεσε τη Δευτέρα τον Τζο Μπάιντεν να αποκαταστήσει την επικοινωνία με την Κίνα και προειδοποίησε ότι αλλιώς ο κόσμος θα υποστεί καταστροφή όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

"Αν δεν υπάρχει κάποια βάση για κάποια συνεργατική δράση, ο κόσμος θα καταλήξει σε καταστροφή συγκρίσιμη με τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο Κίσινγκερ κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Bloomberg New Economy Forum, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές τεχνολογίες που διατίθενται σήμερα θα κάνουν μια τέτοια κρίση " ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί "από εκείνο των προηγούμενων εποχών.

"Η Αμερική και η Κίνα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την αντιπαράθεση και διεξάγουν τη διπλωματία τους με αντιπαράθεση", δήλωσε ο 97χρονος σε συνέντευξη με τον αρχισυντάκτη του Bloomberg News John Micklethwait.

Ο Κίσινγκερ χαιρετίστηκε ως «παλιός φίλος στην Κίνα». Πριν από δεκαετίες, συνεργάστηκε με τους τότε ηγέτες των δύο χωρών και συνέβαλε στην πρόοδο της ομαλοποίησης των σχέσεων Σινο-ΗΠΑ.

"Ο Τραμπ έχει μια πιο αντιπαραβαλλόμενη μέθοδο διαπραγμάτευσης από ό, τι μπορείτε να εφαρμόσετε επ 'αόριστον", δήλωσε ο Κίσινγκερ

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει την κριτική στην Κίνα και επέβαλε μια σειρά κυρώσεων.

Ο βετεράνος διπλωμάτης είπε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να «συμφωνήσουν ότι όποια άλλη σύγκρουση έχουν, δεν θα καταφύγουν σε στρατιωτικές συγκρούσεις».

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να δημιουργήσουν από κοινού "ένα θεσμικό σύστημα με το οποίο κάποιος ηγέτης εμπιστεύεται τον πρόεδρό μας και κάποιος Κινέζος ηγέτης που εμπιστεύεται ο Πρόεδρος Xi ορίζονται να παραμένουν σε επαφή μεταξύ τους εκ μέρους των προέδρων τους", είπε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ στο φόρουμ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση με την Κίνα προσλαμβάνοντας εταίρους, από την Ευρώπη έως τα ασιατικά έθνη που συμμετείχαν στο εμπόριο εταιρικής σχέσης Trans-Pacific το σύμφωνο που εγκαταλείφθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Μπλερ συμφώνησε ότι ήρθε η ώρα για την ομάδα του Μπάιντεν να ακολουθήσει μια πιο συνεκτική συντονισμένη προσέγγιση στην Κίνα αντί να βασίζεται στον πιο απρόβλεπτο συνδυασμό μέτρων - από τιμολόγια έως κυρώσεις - που επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πολόνσον δήλωσε ότι η εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κίνα σχετικά με το εμπόριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

"Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά ζητήματα και ζητήματα επεξεργασίας που περιλαμβάνουν υπηρεσίες, όχι μόνο αγαθά", είπε"Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε φάσεις με τακτικά παραδοτέα, ξεκινώντας με ευκολότερα ζητήματα που ενισχύουν την ώθηση για την αντιμετώπιση των δύσκολων."

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: