Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Προσυπεγράφη η μεγαλύτερη Διακρατική Εμπορική Συμφωνία του Πλανήτη την περασμένη Κυριακή. Αφορά το 1/3 της Παγκόσμιας Αγοράς και Πληθυσμού..

 



Τη μεγαλύτερη συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο υπέγραψαν σήμερα Κυριακή, χώρες της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού μεταξύ των οποίων Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η συμφωνία αυτή καλύπτει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού και του ΑΕΠ παγκοσμίως.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι 15 κρατών καθώς και τα 10 μέλη της Ένωσης των Κρατών της ΝΑ Ασίας υπέγραψαν την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) που ήταν στα χαρτιά για σχεδόν μια 10ετία.

«Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα που επικυρώνει τον ρόλο της Ασίας στην υποστήριξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος», δήλωσε ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός Nguyen Xuan Phuc.

Η συμφωνία θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού που κόπηκαν εξαιτίας της πανδημίας, καθώς και στηνανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο ίδιος.

Οι υποστηρικτές του εμπορικού συμφώνου, το οποίο καλύπτει 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους με συνδυασμένο ΑΕΠ 26,2 τρισ. δολαρίων, δήλωσαν ότι θα ενισχύσει τις αποδυναμωμένες από πανδημία οικονομίες μειώνοντας τους δασμούς, ενισχύοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού με κοινούς κανόνες προέλευσης και κωδικοποιώντας τους νέους κανόνες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της συμφωνίας περιλαμβάνεται η κατάργηση δασμών κατά τουλάχιστον 92% για εμπορεύσιμα αγαθά μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, καθώς και ισχυρότερες διατάξεις για την αντιμετώπιση μη δασμολογικών μέτρων και βελτιώσεις σε τομείς όπως η προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων μέσω διαδικτύου και η διαφάνεια. Περιλαμβάνει επίσης απλοποιημένες τελωνειακές διαδικασίες, ενώ τουλάχιστον το 65% των τομέων των υπηρεσιών θα είναι πλήρως ανοιχτοί με αυξημένα όρια συμμετοχής από το εξωτερικό στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η RCEP μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τη θέση της Κίνας ως οικονομικού εταίρου της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ωθώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε θέση από όπου θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες ως προς τη διαμόρφωση των εμπορικών κανόνων στην περιφέρεια.

Οι ΗΠΑ απουσιάζουν από την RCEP και από τη CPTPP, τη συμφωνία που διαδέχθηκε την Trans-Pacific Partnership (TPP) που προώθησε ο Oμπάμα, αφήνοντας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έξω από δύο εμπορικές ενώσεις που καλύπτουν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη.


πηγη




Δεν υπάρχουν σχόλια: