Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Να πως υποβαθμίστηκε η άμυνα της χώρας μας (Δήμου Γ.Παπαδήμα , Ιτέα )




Αρχίζω με την δήλωσή μου προς τους αναγνώστες , ότι στο άρθρο εκφράζω προσωπικές απόψεις που δεν διεκδικούν επιστημονική αυθεντικότητα, διότι δεν είμαι επιστήμων γεωστρατηγικής .


Οι απόψεις μου είναι αποτέλεσμα εμπειριών που απέκτησα στο στράτευμα , ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού ,  την εποχή μάλιστα που έγινε η μετάπτωση από το αγγλικό στο αμερικανικό οπλικό σύστημα.

Ως γνώστης της αγγλικής γλώσσας τότε, όχι σύνηθες για νέους της ηλικίας μου , αναφέρομαι στα έτη 1952 – 1954 , τοποθετήθηκα σε πρότυπη μοίρα πυροβολικού που εκπαιδεύονταν από την αμερικανική Jusmag. Εκεί γνωρίστηκα και προσωπικά με τους Αμερικανούς εκπαιδευτές και διαμέσου αυτών με τους αξιωματικούς του αμερικανικού διπλωματικού σώματος για τέσσερις τετραετίες. Έκτοτε , τις εμπειρίες μου φρεσκάρω από παγκόσμιας φήμης αγγλικά και αμερικανικά γεωστρατηγικά περιοδικά καθώς και από τα ελληνικά “στρατηγική” και “militaire”.


Σε επαφή για 16 χρόνια με αυτό το περιβάλλον , κάτι άκουσα  , κάτι είδα , κάτι έμαθα και γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι κάτι μπορώ να μεταφέρω και να ενημερώσω με τα άρθρα μου και να αγγίξω το ευαίσθητο θέμα για το ποιος φταίει που υποβαθμίστηκε η άμυνα της πατρίδας μας , καθώς και για τον ρόλο του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων ως ισχυρού παράγοντα αποτροπής του Τουρκικού αναθεωρητισμού. 

Οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερώνονται για τους εξοπλισμούς και η κυβέρνηση οφείλει να τους ενημερώνει και όχι να τους παραπλανά. 


Αυτές τις μέρες που ο ελληνικός λαός αγωνία ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, και κατά πόσο αυτός θα είναι φιλέλληνας, θέλω να τους απαλλάξω από την αγωνία. 

Ο πρόεδρος των ηνωμένων πολιτειών είναι διακοσμητικός θεσμός της αμερικανικής Δημοκρατίας. Την διοίκηση της υπερδύναμης , την οικονομία , την εξωτερική πολιτική και άμυνα ασκεί το backround του think tank  Κίσινγκερ - Μπρεζίνσκι με εντολές του βιομηχανικού και στρατιωτικού κατεστημένου και έτσι ο κάθε πρόεδρος εντέλλεται να αποδεχθεί και να εφαρμόσει.

Εάν “κατά λάθος” αρνηθεί να συμπλεύσει με τα συμφέροντα των προαναφερθέντων , θα έχει την μοίρα του Κένεντι και πρόσφατα του Τράμπ.

Με βάση το συμφέρον και μόνο αυτό ενεργεί το αμερικανικό κατεστημένο, συμπάθειες και φιλίες δεν χωρούν στην άσκηση πολιτικής της υπερδύναμης. Ένας χάρτης που κυκλοφόρησε το 2014 από το γραφείο ενεργειακών πόρων bereau of energy resources , αποκαλύπτει ότι Ελλάδα και Κύπρος χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ενεργειακής και γεωπολιτικής στρατηγικής κυρίως των ΗΠΑ και ευρύτερα της Δύσης, απέναντι στη Ρωσία με έπαθλο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την συγκράτηση της Τουρκίας στο δυτικό συνασπισμό με τον παράλληλο έλεγχο της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου.

Με το χάρτη αυτό προσβάλλεται ο σκληρός πυλώνας της εθνικής μας κυριαρχίας και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.


Ο λαός μας τις περισσότερες φορές μένει ανημέρωτος ζώντας στην άγνοια του και τότε είναι που χρειάζεται ηγέτες να τον καθοδηγήσουν. Αλίμονό του εάν οι ηγέτες του είναι απάτριδες , ανεπαρκείς , φοβικοί, ανεύθυνοι όπως οι σημερινοί ,  όλων των διαβρωμένων και κλεπτομανών κομμάτων .

Οι εντολές προς τους ευήκοους κυβερνήτες μας , έρχονται “απ’ έξω” , για την αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας , την ίδια στιγμή που η αναθεωρητική Τουρκία αυξάνει τις δαπάνες της για εξοπλισμούς κατά 80% . Συγκριτικά αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει μειώσει τις αντίστοιχες δαπάνες , την τελευταία 10ετία , κατά 52%.


Σε όλα μου τα άρθρα δεν σταματώ να τονίζω την επιδίωξη των “συμμάχων” μας Αμερικανών , για να μη μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει τουλάχιστον την ισοπλία έναντι της Τουρκίας .

Στο παρόν άρθρο μου θα σας παραθέσω διαχρονικές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς μου και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Επί 10 χρόνια απαγορεύουν στους Γερμανούς να μας πουλήσουν τα μεταχειρισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλ/στών , διότι ένα εξάρτημά τους είναι Αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης. Τα άρματα με τα οποία οι Τούρκοι κατέκτησαν μεγάλο τμήμα της Κύπρου ήσαν Αμερικανικά (Μ48,Μ60).

Ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στο πάγιο αίτημα του υπουργείου εθνικής άμυνας της χώρας μας περί παραχώρησης 4 αντιτορπιλικών Arleigh Burke , εκ των αποσυρθέντων του Αμερικανικού στόλου που κατέληξαν στόχοι ναυτικών ασκήσεων και scrap. 

Στα πλαίσια της άρνησης εφοδιασμού των Ε.Δ της χώρας μας , μπορεί να ενταχθεί και ο εμπαιγμός των 12 αξιωματικών μας που γύρισαν με “άδεια χέρια” από τις Η.Π.Α , διότι από το προς διάθεση υλικό διαλογής 40 εκτοξευτήρων Millards , το εύχρηστο τμήμα του είχε αφαιρεθεί και προοριζόταν για τον Ισραηλινό στρατό , το δε απομείναν ήταν τελείως ακατάλληλο.

Οι Η.Π.Α , πλανητάρχες όντας, ήλθαν σε προστριβή με την Γαλλική κυβέρνηση γιατί μας προμήθευσε τους αεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Scalp-eg , το καλύτερο μέχρι σήμερα όπλο που διαθέτει η αεροπορία μας.

Διαχρονικά έχουμε προμηθευτεί από τις Η.Π.Α όλους τους τύπους του μαχητικού F -16, από το F- 30 έως το advance , αλλά πρόσφατα μας αρνήθηκαν τους διαπιστευμένους σ' αυτά πυραύλους αέρος -εδάφους AGM-84 και SLAM-ER . Ενώ με τους πυραύλους αυτούς έχουν εφοδιάσει την Τουρκική αεροπορία.

Με την θυγατρικές των πολεμικών βιομηχανιών τους , ανά τον κόσμο , παραβιάζουν την διαχρονική συμφωνία παροχής πολεμικού υλικού στις δύο χώρες , Ελλάδα και Τουρκία , την γνωστή 7 προς 10 , εφοδιάζοντας την Τουρκία , στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια του εμπάργκο , με όπλα και ανταλλακτικά.

Η τελευταία αγορά των 30 αεροσκαφών F-16 Advance , προχώρησε παρά την αντίθετη απόφαση του ΓΕΑ που έκλινε στην αγορά του  άλλου μαχητικού αεροσκάφους της Boing , το F-15 ,  που συγκεντρώνει μεγαλύτερο βαθμό αξιολόγησης και καταλληλότητας για την χώρα μας , καθότι είναι πολλαπλών ρόλων  , ικανό να προστατέψει και το πλέον απομακρυσμένο νησί της Ελληνικής επικράτειας καθώς και την Κύπρο , ικανότητα που δεν έχει το F-16 . Την αγορά  των F-16 κατηύθυνε και τελικά επέβαλε στην χώρα μας , η τότε υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α M.Albright.

Το σχέδιο Κίσσιγκερ ( του μακρύβιου αυτού αμερικανού πολιτικού) και τα δικά μας “λαμόγια” , θέλουν την Κύπρο μακριά απ την Ελλάδα με το βόρειο τμήμα της υπό τουρκική κατοχή , επειδή έτσι επιτάσσουν τα γεωστρατηγικά σχέδια των Η.Π.Α.

Πριν την πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ , στα εκεί στρατιωτικά τους αεροδρόμια στάθμευαν 35 αεροσκάφη F-15 της πρώτης σειράς (από τις πέντε που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα). Αυτά τα αεροσκάφη οι Αμερικανοί προτίμησαν να στείλουν για διάλυση-scrap , παρά να μας τα παραδώσουν καίτοι τα ζητούσαμε επισταμένως. 

Το πολεμικό ναυτικό μας , ζητά φρεγάτες με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής ανθυποβρυχιακής ικανότητας με σόναρ τροπίδας και βλήματα στρατηγικού πλήγματος και τα δικά μας “λαμόγια” δρώντας και υπό πίεση , ετοιμάζονται να παραγγείλουν αμερικανικά σκάφη που έχουν σχεδιαστεί για το λιμενικό σώμα !

Η πολιτική μας ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι η ναυτοσύνη των πληρωμάτων δεν αρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής επιβουλής , χρειάζονται σύγχρονα εξοπλισμένα πλοία . Κατάλληλες θεωρώ για τον εμπλουτισμό της ναυτικής μας δύναμης τις γαλλικές φρεγάτες Fremm και  Belharra εξοπλισμένες με σύστημα αεράμυνας πυραύλων scalp-naval των 1000 χιλ/τρων .

Το πάγωμα για την προμήθεια τέτοιων φρεγατών ήλθε σε μια περίοδο που περιφρονήσαμε την πρόταση της Γαλλίας για σύναψη αμυντικής συμφωνίας ,πιεζόμενοι από τις Η.Π.Α, με αποτέλεσμα να φανούμε αναξιόπιστοι στη φίλη χώρα και να ακολουθήσουμε μια εσφαλμένη πολιτική, χωρίς στρατηγική βάση , που καθίσταται εκ των πραγμάτων εθνικά επικίνδυνη.


Κάποιοι δικαιολογούν την ακύρωση αγοράς αυτών των φρεγατών “λόγω κόστους” , προσφέροντας την δικαιολογία που αρέσκεται να αναμασά σαν “καραμέλα” , ο αδαής Ελληνικός λαός .


Το ερώτημα που γεννάται : 

Είναι ακριβό το αποτελεσματικό όπλο ;

Αυτό το όπλο που μπορεί απ τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας να πλήξει την αμερικανοτουρκική πολεμική βιομηχανία , τις 3600 γερμανοτουρκικές επιχειρήσεις , τις ισπανοτουρκικές τράπεζες και τα ναυπηγεία , την Ιταλοτουρκική βιομηχανία ελικοπτέρων , την νοτιοκορεατική βιομηχανία αρμάτων , το ρωσοτουρκικό ατομικό εργοστάσιο του Ακούγιου καθώς και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400  ;

Μήπως τελικά τα παραπάνω αποτελούν και την αιτία της λυσσαλέας αντίδρασης των “συμμάχων” μας;  Τα συμπεράσματα δικά σας.

Να σημειωθεί πως η CAATSA ( Countering America's Adversaries Through Sanctions=Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) δεν ισχύει , καθότι οι φρεγάτες είναι προέλευσης χώρας του ΝΑΤΟ.


Προ ημερών επισκέφθηκε την χώρα μας ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών . Ένα απ τα δύο θέματα που συζητήθηκαν αρμοδίως ήταν η αναβάθμιση / συντήρηση , Ρωσικής κατασκευής και προέλευσης , οπλισμού του Ελληνικού στρατού , αποκτηθέντος στο απώτερο παρελθόν με αγορά , είτε με δωρεάν παραχώρηση .

Ήδη , το 40% του αντιαρματικού και αντιαεροπορικού υλικού έχει λήξει , (sorrads , αντιαεροπορικά εγγύς αμύνης ,άρματα που υπηρετούσαν στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και μας έχουν παραχωρηθεί δεν έχουν ποτέ αναβαθμισθεί , όπως και η συντήρηση των αγορασθέντων  S-300 ,  των Tor-m1 και Kornet ).

Μάλιστα , γνωστοποιήθηκε επισήμως από τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας ότι αν δεν γίνει άμεσα σχετική συντήρηση του πολεμικού υλικού , τότε αυτό θα πάψει να είναι αξιόπιστο και αξιόμαχο .


Γεννάται εύλογα το ερώτημα : Αν οι Η.Π.Α με την CAATSA απαγορεύουν τον εκσυγχρονισμό του Ρωσικού πολεμικού υλικού του Ελληνικού στρατού , που θα βρεθεί τόσο χρήμα προκειμένου να αντικατασταθεί με αντίστοιχο υλικό Δυτικής προέλευσης;


Η αποφυγή των επερχόμενων δεινών είναι δυνατή εφ’ όσον η χώρα μας αποφασίσει να υιοθετήσει ορθολογικά κριτήρια στην λήψη αποφάσεων ,  οριστικά δε και αμετάκλητα απορρίψει την , “αφελή” και ανεπιτυχή μέχρι σήμερα , στάση μιας καταπιεσμένης χώρας που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.


Δήμος Γ.Παπαδήμας , Ιτέα-Νοέμβριος 2020














2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, έχετε απόλυτο δίκιο.
Όλα αυτά που περιγράφετε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης της εγχώριας πολιτικής "ελίτ" που έχει επιλέξει διαχρονικά να αποφασίζει με κριτήριο να είναι το καλό παιδί για τους δυτικούς, και όχι με κριτήριο το εθνικό (άρα λαϊκό) συμφέρον. Πολιτική παρακμή

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παπαδήμα
Σπανίζουν αυτές οι εξειδικευμένες αναλύσεις.
Δεν έχετε ανάγκη να αφαιρείτε από τον εαυτό σας την γεωστρατηγική σκέψη και κατά συνέπεια την αντίστοιχη επιστήμη.
Όσοι παρακολουθούν τα θέματα αυτά, - και πρέπει όλοι να τα παρακολουθούν και να ενημερώνονται -, θα έχουν διαπιστώσει ότι κάποιοι κρατικοδίαιτοι από τους ειδικούς αναλυτές τα μπερδεύουν λίγο τα πράγματα, ενώ εσείς, δεν έχετε άλλα κίνητρα, παρά μονάχα το καλώς εννοούμενο Εθνικό συμφέρον.
Τέτοια κείμενα , πρέπει να αποστέλλονται και σε αυτούς που καλούνται να παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις, για να γνωρίζουν, ότι ο λαός δεν κοιμάται.-