Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Το σύμπαν λειτουργεί σαν ένας τεράστιος ανθρώπινος εγκέφαλος, ανακαλύπτουν επιστήμονες.

 Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ομοιότητες μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και του κοσμικού δικτύου γαλαξιών.


Μια νέα μελέτη βρίσκει ομοιότητες μεταξύ των δομών και των διαδικασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου και του κοσμικού ιστού.

  • Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από έναν αστροφυσικό και έναν νευροχειρουργό.
  • Τα δύο συστήματα έχουν πολύ διαφορετικό μέγεθος αλλά μοιάζουν μεταξύ τους σε πολλές βασικές περιοχές.
  • Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ομοιότητες στη λειτουργία δύο συστημάτων εντελώς διαφορετικής κλίμακας - το δίκτυο νευρωνικών κυττάρων στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον κοσμικό ιστό γαλαξιών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δύο συστήματα από διάφορες οπτικές γωνίες, εξετάζοντας τη δομή, τη μορφολογία, την ικανότητα μνήμης και άλλες ιδιότητες. Η ποσοτική ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι πολύ ανόμοιες φυσικές διαδικασίες μπορούν να δημιουργήσουν δομές που μοιράζονται επίπεδα πολυπλοκότητας και οργάνωσης, ακόμη και αν ποικίλλουν σε μέγεθος κατά 27 τάξεις μεγέθους.

Η ασυνήθιστη μελέτη πραγματοποιήθηκε από Ιταλούς ειδικούς σε δύο πολύ διαφορετικά πεδία - τον αστροφυσικό Φράνκο Βάζα από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και τον νευροχειρουργό Alberto Feletti από το Πανεπιστήμιο της Βερόνας.

"Ο δελεαστικός βαθμός ομοιότητας που εκθέτει η ανάλυσή μας φαίνεται να υποδηλώνει ότι η αυτο-οργάνωση και των δύο σύνθετων συστημάτων πιθανότατα διαμορφώνεται από παρόμοιες αρχές της δυναμικής του δικτύου, παρά τις ριζικά διαφορετικές κλίμακες και διαδικασίες που παίζουν", έγραψαν οι επιστήμονες στο νέο τους χαρτί .

Μια από τις πιο συναρπαστικές γνώσεις της μελέτης αφορούσε την εξέταση του νευρωνικού δικτύου του εγκεφάλου ως σύμπαν από μόνη της. Αυτό το δίκτυο περιέχει περίπου 69 δισεκατομμύρια νευρώνες . Εάν διατηρείτε σκορ, το παρατηρήσιμο σύμπαν έχει έναν ιστό τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών.

Μια άλλη ομοιότητα είναι η καθορισμένη φύση των δικτύων τους - νευρώνες και γαλαξίες - που έχουν κόμβους συνδεδεμένους με νημάτια. Μελετώντας τον μέσο αριθμό συνδέσεων σε κάθε κόμβο και την ομαδοποίηση συνδέσεων σε κόμβους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν συγκεκριμένα «επίπεδα συμφωνίας» στη συνδεσιμότητα, υποδηλώνοντας ότι τα δύο δίκτυα αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα παρόμοιων φυσικών αρχών, σύμφωνα με τον Feletti.

Τομή του ανθρώπινου εγκεφάλου (αριστερά) και μια προσομοιωμένη τομή του κόσμου (δεξιά).

Πίστωση: Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

Υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες συγκρίσεις όσον αφορά τη σύνθεση κάθε δομής. Περίπου το 77 τοις εκατό του εγκεφάλου είναι νερό, ενώ περίπου το 70 τοις εκατό του Σύμπαντος είναι γεμάτο με σκοτεινή ενέργεια. Αυτά είναι και τα δύο παθητικά υλικά που έχουν έμμεσο ρόλο στις αντίστοιχες δομές τους.

Από την άλλη πλευρά, περίπου το 30 τοις εκατό των μαζών κάθε συστήματος αποτελείται από γαλαξίες ή νευρώνες.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μια παράξενη ομοιότητα μεταξύ των διακυμάνσεων της πυκνότητας της ύλης στον εγκέφαλο και του κοσμικού ιστού.

"Υπολογίσαμε τη φασματική πυκνότητα και των δύο συστημάτων. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμολογία για τη μελέτη της χωρικής κατανομής των γαλαξιών", δήλωσε η Vazza σε δελτίο τύπου. "Η ανάλυσή μας έδειξε ότι η κατανομή της διακύμανσης στο νευρωνικό δίκτυο της παρεγκεφαλίδας σε κλίμακα από 1 μικρόμετρο έως 0,1 χιλιοστά ακολουθεί την ίδια εξέλιξη της κατανομής της ύλης στον κοσμικό ιστό αλλά, φυσικά, σε μεγαλύτερη κλίμακα που ξεκινά από 5 εκατομμύρια έως 500 εκατομμύρια έτη φωτός. "

Δείτε τη νέα μελέτη "Η ποσοτική σύγκριση μεταξύ του νευρωνικού δικτύου και του κοσμικού ιστού", που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physics.

Michio Kaku: Μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η συνείδηση ​​| Μεγάλη σκέψη

"Πιστέψτε το ή όχι, το να καθίσετε στους ώμους μας είναι το πιο περίπλοκο αντικείμενο που η Μητέρα Φύση έχει δημιουργήσει στο γνωστό σύμπαν. Πρέπει να πάτε τουλάχιστον 24 τρισεκατομμύρια μίλια στο πλησιέστερο αστέρι για να βρείτε έναν πλανήτη που μπορεί να έχει ζωή και μπορεί να έχει νοημοσύνη. Και όμως ο εγκέφαλός μας καταναλώνει μόνο περίπου 20-30 watt ισχύος και εκτελεί υπολογισμούς καλύτερα από οποιονδήποτε μεγάλο υπερυπολογιστή. " - Michio Kaku


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: