Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ολέθρια η επίπτωση της πανδημίας στον Τουρισμό.

 



Όλο και πιο ξεκάθαρα αποτυπώνεται η τεράστια ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού και τα δύο lockdowns στον ελληνικό Τουρισμό. Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες σε επίπεδο εννιαμήνου προκαλούν σοκ, τη στιγμή που λόγω του δεύτερου κύματος της COVID-19 το τουριστικό ταμείο έχει κλείσει, τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και για την εγχώρια αγορά.

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου για τις προοπτικές ανάκαμψης της τουριστικής οικονομίας την επόμενη σεζόν, η αποκατάσταση της οποίας φαίνεται πως τελικά θα πάρει χρόνο παρά το εμβόλιο που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2021. Παράγοντες του χώρου αναφέρουν πως οι επιπτώσεις είναι σαρωτικές, όχι μόνο σε επίπεδο εσόδων -σημειώνεται πως η οικονομική συνεισφορά του Τουρισμού αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ, αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, αντιστοιχεί μεταξύ 27,5% έως 33,1%- αλλά και στους κλάδους που συνδέονται άμεσα με τον Τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία και η συνεδριακή αγορά.

Χωρίς τέλος οι απώλειες

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο δείχνουν βουτιά στα τουριστικά έσοδα σχεδόν 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Έφτασαν ειδικότερα τα 3,509 δισ. ευρώ και δεν αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο ο τουριστικός χώρος μπήκε εκ νέου σε επιφυλακή εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των νέων κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Το ίδιο διάστημα, πέρσι, τα έσοδα ανέρχονταν σε 16,1 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι φετινές εισπράξεις όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες θα μείνουν τελικά στο ύψος του Σεπτεμβρίου, ενώ οι συνολικές απώλειες για το τουριστικό καλάθι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ, δεδομένου πως το 2019 οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 18,2 δισ.

Στο σκέλος των αφίξεων, τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 77,2% και διαμορφώθηκε μόλις στις 6,1 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 26,9 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 74,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 82,9%. Η κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 66,7%, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 72,2%.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: