Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΤΡΕΝΑΡΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!


Απογοήτευση στους καλλιεργητές παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις στις αρχές Οκτωβρίου.
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 31 Ιανουαρίου
Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν παρασχεθεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη μέσω του Βουλευτή Φωκίδας για ταχεία αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών που είχαν πληγεί από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις 4 Οκτωβρίου, – ο Γ. Μπούγας, μάλιστα, είχε καταθέσει και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Μ. Βορίδη- εν τούτοις η σχετική διαδικασία κινείται με ρυθμούς πιο αργόσυρτους και από εκείνους που έχουν συνηθίσει οι ελαιοπαραγωγοί τις τελευταίες δεκαετίες, αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις που αφειδώς είχαν δοθεί παρέμειναν για μια ακόμα φορά στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής και όχι της πολιτικής ουσίας. 
Όπως μας πληροφορούν πληγέντες παραγωγοί και γεωπόνοι της περιοχής, αλλά και όπως επιβεβαιώνουν στελέχη του ΕΛΓΑ από το Αγρίνιο, η διαδικασία ακόμα και τώρα, τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή που έπληξε ποσοστό 20% περίπου επί του συνόλου της αναμενόμενης φετινής παραγωγής στον ελαιώνα της Άμφισσας, βρίσκεται στο στάδιο της εκτίμησης της ζημίας σε αρκετά τμήματα, ενώ έχουν υποβληθεί επιπλέον αιτήσεις και για τον παγετό που έπληξε τα δέντρα και την παραγωγή λίγες μέρες μετά του Αϊ-Γιαννιού. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε στη διάθεσή μας από τον ΕΛΓΑ Αγρινίου η διαδικασία θα διαρκέσει ως και τα μέσα Μαρτίου, ίσως και περισσότερο. Εξέλιξη που σημαίνει πως οι πληγέντες παραγωγοί, πολλοί εκ των οποίων βασίζονταν στις υποσχέσεις για “ταχεία διαδικασία αποζημίωσης” και τώρα αντιμετωπίζουν σημαντικά βιοποριστικά ζητήματα, θα αργήσουν αρκετά να αποζημιωθούν για την απώλεια του καρπου και κατ επέκταση του εισοδήματος που χάθηκε. Που οφείλεται όμως αυτή η καθυστέρηση, παρά τα περί του αντιθέτου υπεσχημένα;
Στο τέλος του παρελθόντος έτους η διαδικασία εκτίμησης της ζημίας σταμάτησε, γιατί έληξαν οι συμβάσεις αρκετών γεωπόνων που ήταν επιφορτισμένοι με το αντικείμενο αυτό. Ο ΕΛΓΑ Αγρινίου με τη νέα χρονιά, στις αρχές του Ιανουαρίου, ζήτησε νέους γεωπόνους. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έστειλαν τρεις με καθυστέρηση χρονική όμως, με αποτέλεσμα η διαδικασία να επαναρχίσει μόλις την Τρίτη που μας πέρασε, 28 Ιανουαρίου. Επιπλέον, αναμένονται δύο ακόμα γεωπόνοι για τη συγκεκριμένη διαδικασία. “Αν είχαν στείλει τους γεωπόνους από την αρχή του μήνα, όταν υποβάλαμε το συγκεκριμένο αίτημα, τώρα η διαδικασία των αποζημιώσεων θα είχε τελειώσει ήδη”, αναφέρουν στην Εν Δελφοίς από τον ΕΛΓΑ Αγρινίου.
Συνέπεια της αβελτηρίας αυτής από πλευράς υπουργείου είναι πως η διαδικασία της εκτίμησης θα “τραβήξει” έως τα μέσα Μαρτίου, και μπορεί και πιο μετά όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΓΑ Αγρινίου. Μετά το πέρας της διαδικασίας εκτίμησης, επιπλέον, πρέπει να αξιολογηθούν οι αιτήσεις των παραγωγών, να κοινοποιηθούν προς αυτούς τα αποτελέσματα, να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων και μετά να γίνει η πληρωμή της αποζημίωσης. 
Το θετικό, τουλάχιστον, είναι πως οι εκτιμήσεις για τη χαλαζόπτωση και εκείνες για τον παγετό θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, ώστε να κερδηθει μέρος από το χαμένο χρόνο. Για το ζήτημα του παγετού και της ανεμοθύελλας στις αρχές του Γενάρη έχει ήδη γίνει η σχετική αναγγελία, η αποδοχή από τον ΕΛΓΑ της ζημιογόνου αυτής αιτίας, ενώ έχουν υποβληθεί εν συνεχεία και οι δηλώσεις από πλευράς των πληγέντων παραγωγών.
Τέλος, να σημειώσουμε πως η μία ζημιογόνος αιτία -χαλαζόπτωση- δεν αποκλείει κάποιον παραγωγό από την άλλη -παγετός, ανεμοθύελλα- εφόσον εκείνος έχει πληγεί και από τα δύο αυτά καιρικά φαινόμενα. 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΘΕΛΑΝΕ?ΑΣ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΜΑΠΑ

Ανώνυμος είπε...

Και που εισαι ακομα!!!!