Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Μήπως αγνοούμε ότι οι μπαταρίες των κινητών μας είναι αποτέλεσμα παιδικής εργασίας;


Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle για το πώς τα παιδιά βρίσκονται πίσω από τις εξορύξεις κοβαλτίου, που χρησιμοποιείται για τις μπαταρίες των κινητών μας.  





Το κοβάλτιο είναι ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιείται στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες από λίθιο. Αυτό, όμως, που συχνά αγνοούμε σχετικά με τις εξορύξεις του συγκεκριμένου μετάλλου είναι ότι σε μεγάλο βαθμό γίνονται από μικρά παιδιά, που είναι αναγκασμένα να σκάβουν στο Κονγκό.    

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, πολλές φορές τα παιδιά αναγκάζονται να σκάψουν ακόμη και με τα χέρια τους μέσα σε τούνελ, χωρίς φυσικά να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας. Όπως είναι λογικό, αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες εργασίας. 

Στην προσπάθειά της να περιορίσει τους θανάτους αυτών των ανθρώπων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που εστιάζει στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και έχει ως έδρα της τις Η.Π.Α., έχει στραφεί κατά μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Apple, η Google, η Dell, η Tesla και η Microsoft, θέλοντας έτσι να θέσει τέλος - έστω και μερικό - στην παιδική εργασία.    




Πηγή: DW News 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: