Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΣΠΑΣΙΜΟ ΝΕΥΡΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

Οι κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση του προσφυγικού εντείνουν την αναστάτωση όλων

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 14 Φεβρουαρίου
 Νέα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου φέρουν την Άμφισσα ξανά ως χώρο δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.  Μπούγας: “Όχι παραπάνω άτομα από όσα μας αναλογούν”. Ταγκαλής: “Η πλήρης άγνοια δεν είναι καλό για κανέναν μας”. Θολό το τοπίο για το αν η κυβέρνηση ακυρώσει το σχεδιασμό μεταφοράς στην ενδοχώρα ή προχωρήσει στη δημιουργία 20 hot-spots σε όλη τη χώρα. Γιατί δεν ισχύει στη Φωκίδα το ενδεχόμενο επίταξης ακινήτων.
Κάτι περισσότερο από εκνευρισμό δημιουργούν στην τοπική κοινωνία της Άμφισσας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στους θεσμικούς εκπροσώπους της, τα αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα μηνύματα που εκπέμπονται για την διαχείριση στο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και στο ενδεχόμενο δημιουργίας και στην Άμφισσα δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Γεγονός που συμβαίνει για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες καθιστώντας κάθε πρόβλεψη για την τελική κατάληξη του θέματος άκρως επισφαλή. Ταυτόχρονα εντείνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και διευκολύνει τη διακίνηση κάθε είδους σεναρίων συνωμοσιολογίας, κατευθυνόμενων ή μη.
Η αρχή, τουλάχιστον για το τελευταίο διάστημα, έγινε πριν από δύο εβδομάδες όταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας Real news η Άμφισσα εμφανιζόταν ως μία από τις επιλογές της κυβέρνησης στη Στερεά για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου. Το θέμα έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 5 Φεβρουαρίου η παράταξη Δρακάκη, ζητώντας αφ ενός τη διεξαγωγή συζήτησης για το όλο ζήτημα -η οποία θα γίνει σε προσεχή συνεδρίαση του Σώματος, όπως απαντήθηκε- κι αφ ετέρου πληροφόρηση από τη δημοτική Αρχή. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με ρεπορτάζ στην προηγούμενη έκδοσή μας, ο Π. Ταγκαλής διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το ως ανυπόστατο. Εν τούτοις, νέο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star επανέφερε το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής στην Άμφισσα διασπείροντας ξανά τον προβληματισμό  σε πολίτες και δημοτική Αρχή.
Επιπλέον, κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα άφησε ανοικτό ο Βουλευτής Φωκίδας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Φωκίδας την περασμένη Παρασκευή. Αναφερόμενος στο θέμα ο Γιάννης Μπούγας τόνισε πως η Φωκίδα δεν πρόκειται να δεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο από όσους της αναλογεί στο πλαίσιο μιας δίκαιης και ισότιμης κατανομής τους στην ενδοχώρα. Στην ίδια εκδήλωση μιλώντας για το ίδιο θέμα και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός απέφυγε κάθε αναφορά στο ζήτημα της έλευσης ή μη ατόμων στην Άμφισσα.
“Δεν έχω καμία επίσημη πληροφόρηση”, θα δηλώσει στην Εν Δελφοίς σχετικά ο Δήμαρχος Δελφών. “Μας κρατάνε σε  μεγάλη αγωνία, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι θετικό ούτε για τους πολίτες ούτε, φυσικά, για εμάς στο Δήμο. Θα προσέθετα πως δεν είναι καλό ούτε και για την ίδια την κυβέρνηση όλο αυτό”, θα προσθέσει ο Παναγιώτης Ταγκαλής. “Δικαιολογημένα δημιουργείται αναστάτωση στον κόσμο από τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα. Όμως πρέπει να σας πω ότι ποτέ έως τώρα δεν έχει γίνει ούτε μία νύξη προς εμένα για το ότι η Άμφισσα αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου”, θα μας πει με τη σειρά του ο Βουλευτής Φωκίδας, ο οποίος αποδίδει τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου των τελευταίων ημερών σε μία και μόνο πηγή, η οποία και αναπαράγεται από άλλα Μέσα, τονίζοντας πρόσθετα ότι οι διαρροές αυτές δεν γίνονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, στο οποίο “τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά”, αναφορικά με το όλο θέμα.
“Το ζήτημα ενέχει και μια έντονα ανθρωπιστική διάσταση που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόβλημα οφείλουμε να το επωμιστούμε όλες οι περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Αλλά με ισοτιμία στην κατανομή των ατόμων αυτών. Η Άμφισσα δεν πρέπει να φιλοξενήσει περισσότερους αιτούντες άσυλο από όσους της αναλογούν”, θα προσθέσει ο Γιάννης Μπούγας στην Εν Δελφοίς, συνεχίζοντας, παράλληλα, να διατυπώνει τις σοβαρές αμφιβολίες του για το κατά πόσο είναι εφικτή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η δημιουργία των υποδομών εκείνων που πρέπει να συνοδεύουν απαραίτητα τη δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας στην Άμφισσα. 
Παράλληλα, δεν ισχύει για τη Φωκίδα η περίπτωση επίταξης ακινήτου, στο πρότυπο που έγινε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το νόμο, η επίταξη είναι το έσχατο μέτρο για την αντιμετώπιση του ζητήματος και λαμβάνει χώρα μόνο όταν απουσιάζει η συναίνεση για άλλους χώρους. Στη Φωκίδα, αντίθετα, βρίσκεται πάντα σε ισχύ η προσφορά δύο ξενοδοχειακών χώρων, ένας στην Παρνασσίδα και ένας στη Δωρίδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.  
Τέλος, η κυβέρνηση φέρεται να μην έχει ακόμα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα ή αν θα επεκτείνει τις δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από τη μία πλευρά οι πιέσεις των εκεί τοπικών κοινωνιών είναι πλέον κάτι παραπάνω από αφόρητες προς τους κυβερνητικούς παράγοντες και απολύτως ενδεικτικό αυτού είναι ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διέκοψε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση για το ζήτημα. Από την άλλη, ωστόσο, στην κυβέρνηση φοβούνται ότι υφίσταται σοβαρός κίνδυνος, αν μεταφερθούν άτομα στην ενδοχώρα να προκύψουν από νομικής άποψης ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην προώθησή τους και η κατάσταση από παροδική να καταστεί μόνιμη.
Στην περίπτωση, βέβαια, που εν τέλει προκριθεί η επιλογή της μεταφοράς τους στην ηπειρωτική χώρα είναι δύσκολο η Άμφισσα και η Φωκίδα γενικότερα να εξαιρεθούν από την κατανομή. Και τότε το πλέον κρίσιμο για το δημόσιο συμφέρον θα είναι να πρυτανεύσουν στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια πρακτική οι ψύχραιμες απόψεις και η φωνή του ανθρωπισμού, απέναντι στις αυθόρμητες ή οργανωμένες αντιδράσεις μισαλλοδοξίας και ρατσισμού!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμος είναι καταχρεωμενος.θα τους δώσουν λίγα ψίχουλα στους δημάρχους κ θα δεχτούν να φέρουν μετανάστες στα σαλωνα