Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Τα "ΠΑΡΑΣΙΤΑ" από την Κινηματογραφική λέσχη Ιτέας την Παρασκευή 21/2/2020 και ώρα 21:00

Η ταινία που κέρδισε τα 4 OSCAR 
Τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» του Μπονγκ Τζουν- Χο
Η ταινία - θρίαμβος της χρονιάς 
από την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 21/2/2020 στις 9μμ


Η νοτιοκορεάτικη ταινία σάρωσε τα βραβεία σε όλο τον κόσμο ξεκινώντας από το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών, στη συνέχεια πήρε το βραβείο της Αυστραλιανής Ακαδημίας, μετά το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας (BAFTA) και τέλος κυριάρχησε στα  ΟΣΚΑΡ 2020 κερδίζοντας 4 βραβεία: ΟΣΚΑΡ καλύτερης ταινίας, ΟΣΚΑΡ σκηνοθεσίας, ΟΣΚΑΡ σεναρίου και ΟΣΚΑΡ καλύτερης ξένης ταινίας.   
Τα «Παράσιτα» είναι η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που κέρδισε το ΟΣΚΑΡ καλύτερης ταινίας στα 92 χρόνια του θεσμού κάνοντας την μεγάλη ανατροπή στην ιστορία των ΟΣΚΑΡ.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Στη Σεούλ στη σκιά του ασιατικού οικονομικού θαύματος, η τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα μικρό υπόγειο κι επιβιώνει με εφήμερες μικροδουλειές. Ο μεγαλύτερος γιος τους γνωρίζεται με τους ευκατάστατους Παρκ και εισβάλλει στη ζωή τους. Μια ταινία με συνεχείς ανατροπές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο.
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Χρ. Μήτσης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ): «Μια θαρραλέα κινηματογραφική πρόταση που εκπλήσσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο.»
Στράτος Κερσανίδης (stokokkino.gr): «Ένα καθηλωτικό φιλμ, ένα αναπάντεχο αριστούργημα από εκείνα που δεν ξεχνά εύκολα ο θεατής»
Θοδ. Κουτσογιαννόπουλος (lifo.gr): «Μία από τις κορυφαίες ταινίες των τελευταίων χρόνων που σίγουρα οι αδελφοί Κοέν θα ζήλευαν και ο Ταραντίνο θα χειροκροτούσε δακρυσμένος.»
Παν. Τιμογιαννάκης (pantimo.gr): «Πανέξυπνο, ευφυέστατο, απολαυστικότατο, σινεμά απαράμιλλης γοητείας. Κινηματογράφος άξιος θαυμασμού για τον τρόπο γραφής σεναρίου, για τη σκηνογραφία που εισηγείται το σενάριο κι εντυπωσιάζει κατά την εκτέλεση, ενώ το μοντάζ κάνει το σενάριο να φαίνεται ακόμα πιο ρυθμικό. Γενικώς είναι ταινία που αφήνει το στίγμα της στη χρονιά.»
Γιώργος Ρούσσος (tvxs.gr): «Μια από τις ελάχιστες γνήσιες κινηματογραφικές εκπλήξεις των τελευταίων ετών. Μια ταινία η οποία  συνδυάζει το μαύρο χιούμορ, τη σαρδόνια πολιτική σάτιρα, το θρίλερ, την καίρια κοινωνική κριτική, το οικογενειακό δράμα και την έξυπνη αλληγορία. Ένας συνδυασμός έντασης, ανατροπών και ριψοκίνδυνης ισορροπίας ανάμεσα στο αστείο και το δραματικό, που ο 50χρονος σκηνοθέτης φέρει εις πέρας με αλάνθαστη δεξιοτεχνία.»
Γ. Κρασσακόπουλος (flix.gr): «Μια ταινία από σάτιρα έως ταινία τρόμου που σε κρατά μονίμως σε εγρήγορση μη γνωρίζοντας από που θα έρθει η επόμενη έκπληξη. Μοντέρνο κι ευρηματικό, καυστικό και σαρδόνιο, ιδιοφυές και οργισμένο, το «Parasite» είναι μια σπουδαία και σκληρή ταινία που σε κάνει να γελάς πικρά στην αποκάλυψη της εικόνας μιας κοινωνικής πραγματικότητας που είτε το θέλεις είτε όχι σε αφορά.»
Κωνσταντίνος Καϊμάκης (Athens Voice): «Ο αλληγορικός πολιτικός στοχασμός του Μπουν Χο δεν σταματά να εκπλήσσει σε όλη τη διάρκεια των 130 λεπτών: από το γκροτέσκο στο θρίλερ κι από το δράμα στην κωμωδία, οι ανατροπές έρχονται με τον ρυθμό χιονοστιβάδας, προσδίδοντας στο φιλμ μια απολαυστική και εθιστική γοητεία. Ποτέ όμως δεν χάνει τον ταξικό προσανατολισμό της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: