Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Προελαύνουν οι εταιρίες - ζόμπι στις ΗΠΑ - Πάνω από 40% των εισηγμένων έχουν ζημίες

Προελαύνουν οι εταιρίες - ζόμπι στις ΗΠΑ - Πάνω από 40% των εισηγμένων έχουν ζημίες

Πάνω από το 40% των εισηγμένων στις ΗΠΑ είναι ζημιογόνες
Είναι εκπληκτικό το πώς οι Fed/ΕΚΤ/BoJ έχουν τροφοδοτήσει τις παγκόσμιες αγορές με πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και έχουν προχωρήσει σε 80 μειώσεις επιτοκίων τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που έχει επιτρέψει στις ζημιογόνες εταιρείες να επιβιώσουν για μια ακόμη ημέρα.

Ο ηγέτης αυτής της παραφροσύνης είναι η Telsa, η μεγαλύτερη εταιρεία που χάνει χρήματα στην Wall Street, έχει δει την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 120% από τότε που η Fed ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο όμως δεν ονομάζει QE.

Οι επενδυτές της Tesla είναι πεπεισμένοι ότι τα θεμελιώδη μεγέθη οδηγούν το χρηματιστήριο ψηλότερα, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει, καθώς η ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας εισρέει στις αγορές.

Η Tesla έχει χάσει πολλά χρήματα τους τελευταίους 12 μήνες, και για να είμαστε δίκαιοι, ο Elon Musk κατάφερε να έχει ένα κερδοφόρο τρίμηνο, αλλά συνολικά - η Tesla είναι μια μαύρη τρύπα.
Η χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση είναι μεγαλύτερη από τη Ford και τη General Motors μαζι.

Όταν ακούτε τους επενδυτές της Tesla, η βραχυπρόθεσμη κερδοφορία δεν είναι σημαντική για αυτούς, γιατί αν ήταν, η τιμή της μετοχής θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 40% όλων των εταιρειών που διαπραγματεύονται στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ χάνουν χρήματα, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 - ή μια περίοδο πους αναφέρεται επίσης ως φούσκα των εταιρών Dot Com.

Ο Jay Ritter, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα παρείχε στην Wall Street Journal ένα γράφημα που δείχνει ότι το ποσοστό των εταιρειών που προχώρησαν σε  IPO και χάνουν χρήματα διαμορφώθηκε στο 81% το 2018, στο ίδιο επίπεδο που παρατηρήθηκε και το 2000.



Η Wall Street Journal σημειώνει ότι το 42% των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης απώλεσαν κυρίως λόγω της κερδοσκοπικής βιοτεχνολογίας.

Περίπου το 17% των εταιρειών τεχνολογίας παραμένουν ζημιογόνες.
Μια πιο παραδοσιακή εταιρεία που χάνει χρήματα είναι η General Electric.

Η τιμή της μετοχής της έχει καταγράψει απώλειες 60% τους τελευταίους 42 μήνες, καθώς η επιβραδυνόμενη οικονομία και τα ανυπέρβλητα χρέη έχουν οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά προβλήματα την εταιρία.

Τα στοιχεία από την S&P Global Market Intelligence δείχνουν πως για τις μικρές επιχειρήσεις, η απώλεια χρημάτων αποτελεί μέρος της εργασίας.

Περίπου το 33% των 100 μεγαλύτερων εταιρειών ανακοίνωσαν ζημίες τους τελευταίους 12 μήνες.



Ανάμεσα στο 80% των μικρότερων εταιρειών, σημειώθηκε αξιοσημείωτη άνοδος των λειτουργικών δαπανών κατά τα τελευταία τρία χρόνια.



Η αναλογία αυτών των ζημιογόνων εταιρειών αυξήθηκε μετά από κάθε μία από τις δύο τελευταίες περιόδους ύφεσης και δεν κατάφερε να ανακάμψει.

Η ιστορία θα πρέπει να είναι γνωστή μέχρι τώρα.

Πολλές μικρές εταιρείες κυριαρχούνται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, πιέζοντας τους έξω από τις αγορές και συντρίβοντας την ικανότητά τους να επενδύουν για ανάπτυξη.

Και ενώ η ρευστότητα της Fed έχει δημιουργήσει εταιρίες – ζόμπι , οι επενδυτές αρχίζουν ήδη να αποεπενδύουν από εταιρίες – ζόμπι και να στρέφονται σε κερδοφόρες εταιρίες ενόψει της επόμενης ύφεσης.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: