Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΤΡΑ... Διασωληνωμένο κοριτσάκι δύο ετών από τη γρίπη - Νεκρό παιδί 4 ετών από τον ιό


Διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας νοσηλεύεται κοριτσάκι δύο ετών από τον Πύργο Ηλείας που έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, το παιδί νοσηλεύεται εδώ και τρεις ημέρες στη Μονάδα και δεν είχε εμβολιαστεί.
Το επίσημο αποτέλεσμα από το Ινστιτούτο Παστέρ, σύμφωνα με το thebest.gr, έδειξε ότι το κοριτσάκι προβλήθηκε από τον ιό της γρίπης Η3Ν2 και είναι συγγενικός με τον Η1Ν1. «Η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά σταθερή και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», επισημαίνει.

Ο κ. Ηλιάδης -με αφορμή το περιστατικό- επισημαίνει ότι λόγω της σοβαρής έξαρσης του ιού της γρίπης χρειάζεται όλοι να είμαστε προσεκτικοί και υπογραμμίζει την ανάγκη, όταν υπάρχουν συμπτώματα «να πηγαίνουμε στον παιδίατρο. Ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος του κάθε παιδιού», εξηγεί. Προ ημερών στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου νοσηλεύτηκε και ένα 15χρονο αγόρι με γρίπη, το οποίο έχει πάρει εξιτήριο από τη Μονάδα, το οποίο επίσης δεν είχε εμβολιαστεί, αναφέρει.
Ενα παιδί 4 ετών είναι μεταξύ των 13 θυμάτων από την εποχική γρίπη, που είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 έχουν σημειωθεί 8 θάνατοι. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 13.
Από αυτά, τα επτά κρούσματα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα υπόλοιπα έξι δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες, ηλικιών από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως εμβολιασμένοι ήταν μόνο τρεις (25%).

Από την αρχή της δραστηριότητας της γρίπης έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Πρόκειται για 32 άνδρες και 18 γυναίκες, με διάμεση ηλικία 67 έτη. Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη, μέση ηλικία 78,2 έτη και διάμεση 81 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.
Συνολικά 7 παιδιά από μηνών έως 9 ετών έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα 4χρονο παιδί κατέληξε. Οι συνεπικρατούντες υποτύποι του ιού είναι οι A(H1N1) και A(H3N2). Με τις επισκέψεις σε γιατρό για συμπτώματα γρίπης να παρουσιάζουν συνεχώς αύξηση, ο ΕΟΔΥ τέλος τονίζει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: