Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Διαβατήριο Μαρινάκη: Παράβαση καθήκοντος ελέω Χρυσοχοϊδη (και) από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών;

Ήταν τα PIPERATA.GR στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη που είχαν αποκαλύψει ότι το διαβατήριο επιστράφηκε από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ στον υπόδικο επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, πενήντα ημέρες αφότου άλλαξε η κυβέρνηση το 2019, εξαναγκάζοντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Γενικό Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να παραδεχθούν μετά από 72 ώρες, λόγω του σάλου που είχε προκληθεί, με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι πράγματι του δόθηκε πίσω για 2 μήνες (μόνο), διότι έκανε νόμιμη χρήση του δικαιώματος που του παρείχε το σχετικό προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου κιόλας του είχε αφαιρεθεί αυτό.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη
Συγκεκριμένα, το εν λόγω προεδρικό διάταγμα προβλέπει δύο περιπτώσεις στις οποίες επιστρέφεται το διαβατήριο σε υπόδικο Έλληνα πολίτη, κι αυτές έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρό λόγο υγείας (του ιδίου ή συγγενούς) ή θάνατο συγγενούς (στενού βαθμού σε κάθε περίπτωση), οπότε και θα πρέπει να προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά, προκειμένου να δύναται να ταξιδέψει σε χώρα εκτός συνθήκης Σένγκεν.
Δεν είναι της παρούσης (θα ακολουθήσει άλλο ρεπορτάζ) να δούμε τι έχει συμβεί και συνεχίζει να κάνει χρήση του διαβατηρίου του ο υπόδικος επιχειρηματίας.
Όμως, γεννάται τεράστιο θέμα για το τρόπο με τον οποίο η δικαιοσύνη ενεργεί και ξεχωρίζει έναν πολίτη από έναν άλλο. Ακόμη και μεταξύ επιχειρηματιών ή και επίσημων εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πόσω μάλλον έναντι ενός απλού πολίτη…
Τα PIPERATA.GR, λοιπόν, και δη προσωπικά, ως εκδότης – δημοσιογράφος ενεργώντας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και ως πολίτης που έχει έννομο συμφέρον λόγω της αρπαγής και της απειλής ζωής που  βίωσε από μπράβους του υπόδικου επιχειρηματία, προέβη σε καταγγελία – αναφορά την οποία κατέθεσα στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξετασθούν τυχόν παραβάσεις καθήκοντος, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και τον διευθυντή διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ, διότι ο κ. Μαρινάκης αντί να ταξιδέψει για τον λόγο που είχε επικαλεστεί στο αίτημα του, εθεάθη μέσω διεθνών ΜΜΕ να παρακολουθεί αγώνα του Ολυμπιακού στη Ρωσία και μάλιστα να κάνει δηλώσεις «on air» σε ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. 
Τεκμηρίωσα μάλιστα ότι αμέσως μετά το ταξίδι του στη Ρωσία και επί τουλάχιστον έναν μήνα παρέμεινε εντός συνόρων ή μετέβη σε χώρα εντός Σένγκεν (δηλαδή κάνοντας χρήση αστυνομικής ταυτότητας). Δηλαδή επί ένα μήνα από τους υποτιθέμενους μόνο δύο που το χρειαζόταν (και δη τον πρώτο μήνα από τους δύο) μόνο στην Αμερική δεν ταξίδεψε για λόγο υγείας ή θανάτου.
Να θυμίσω και να τονίσω ότι, σύμφωνα με την κοινή επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, αλά και τις αποκλειστικές πληροφορίες του PIPERATA.GR, το διαβατήριο επιστράφηκε περίπου στις 25 Αυγούστου 2019 και στη Ρωσία μετέβη στις 27 του ιδίου μήνα.
Στις 29 Αυγούστου έγινε η κλήρωση στο Μονακό για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και έδωσε το παρών, ταξιδεύοντας με αστυνομική ταυτότητα.
Στις 6 – 8 Σεπτεμβρίου έδωσε το παρών στη Θεσσαλονίκη, για τη ΔΕΘ, παράλληλα με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο αντήλλαξε και χειραψία σε ξενοδοχείο της πόλης όπου διέμεναν, ενώ σε τοπικό εστιατόριο «απαθανατίστηκε» από φωτογραφικό φακό καπνίζοντας πούρο και έχοντας δίπλα του τον υπουργό και νομικό του σύμβουλο Μάκη Βορίδη, καθώς και τον νομικό σύμβουλο του ομίλου των Παραπολιτικών Αλέξη Κούγια.
Ακολούθως εθεάθη στο γήπεδο Καραϊσκάκη και σε αλλεπάλληλους αγώνες του Ολυμπιακού εντός και εκτός της χώρας (σε κράτος – μέλος της συνθήκης Σένγκεν), κάνοντας και πάλι δηλώσεις on camera.
Στις 22 Σεπτεμβρίου παρευρέθηκε στη δεξίωση που έδωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου στην κατοικία της στο Ψυχικό με αφορμή τη βάπτιση της εγγονής της.
Που έγκειται λοιπόν η πιθανή παράβαση καθήκοντος από τους κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (υπουργό) και Μιχάλη Καραμαλάκη (αρχηγό ΕΛ.ΑΣ), αλλά και τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο (δ/νση διαβατηρίων ΕΛ.ΑΣ);

Από τα εμφανή και αυταπόδεικτα, όπως είναι ότι δεν ζήτησαν να επιστρέψει το διαβατήριο για λόγους φανερής κατάχρησης του ευεργετήματος που του παρείχε το προεδρικό διάταγμα, αλλά και -κυριότερα- γιατί δεν διέταξαν προανάκριση για τυχόν παραπλάνηση της Αρχής κοκ.

Όχι μόνο δεν συνέβησαν αυτά, αλλά ήρθε εκ νέου, λίγες ημέρες μετά (για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο) το ΣτΕ και επαναβεβαίωσε ότι είχε αποφανθεί και στην πρώτη του απόφαση: Ορθώς η Ελληνική Αστυνομία έχει αφαιρέσει από τον υπόδικο για κακουργήματα (δις μέχρι στιγμής) επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, το διαβατήριο!

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως έχω ξαναγράψει, έκανε αμέσως σωστά το καθήκον του. Έστειλε άμεσα το φάκελο της καταγγελίας – αναφοράς του γράφοντος στον προϊστάμενο ποινικής δίωξης Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε κατεπείγουσα προανάκριση την οποία και χρέωσε στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (λεγόμενους και ως “αδιάφθορους”).

Η προανάκριση ολοκληρώθηκε τάχυστα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του κ. Σιμιτζόγλου φέρεται να έχει διαπιστώσει αυτεπάγγελτα αδικήματα. Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε αρχές Νοεμβρίου 2019.

Έκτοτε, από τις πρώτες ημέρες του περασμένου Νοέμβρη, ο φάκελος δεν χρεώνεται σε ανακριτή! Επί 3 μήνες σχεδόν δεν έχει χρεωθεί σε ανακριτή από τον αρμόδιο να το πράξει -ως έχει καθήκον και μάλιστα για κατεπείγουσα υπόθεση- προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελο Ιωαννίδη. 

Να επισημάνω ότι αμέσως, με το που θα χρεωθεί ο φάκελος, οφείλει κατευθείαν χωρίς κανένα δευτερόλεπτο χρονοτριβής να σταλεί η υπόθεση στη Βουλή με το ερώτημα της άρσης ασυλίας του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μπορεί να μην είναι βουλευτής, όμως είναι υπουργός, κι αυτή είναι η διαδικασία. 

ΥΓ.: Επειδή στα PIPERATA.GR και όχι μόνο διακρίνουμε, κ. Ιωαννίδη, κάποιες πιέσεις στο πρόσωπο του υφυπουργού Δικαιοσύνης από μιντιακό όμιλο που χρηματοδοτείται από τον εν λόγω υπόδικο επιχειρηματία, αλλά και επειδή το δικαστικό σώμα είναι που κατήγγειλε προ ημερών κυβερνητικές πιέσεις για την υπόθεση στο Κουκάκι, θέλετε να μας πείτε τι συμβαίνει; Γιατί δεν χρεώνεται την υπόθεση σε ανακριτή, τουλάχιστον, να μην εκκρεμεί; Διότι αν δεν υπήρχαν αδικήματα θα είχε ήδη πάει στο αρχείο. Όταν μια υπόθεση έχει χαρακτηριστεί κατεπείγουσα, πως γίνεται να μένει στον αέρα από δική σας ευθύνη επί τρεις μήνες; Σας ρωτάμε δημοσίως, διότι στα τηλέφωνα δεν απαντάτε, αλλά και γιατί προτιμάμε όλα να γίνονται στο φως… 


Δεν υπάρχουν σχόλια: