Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, εναέριου χώρου και αποστρατικοποίησης νησιών στο Αιγαίο

Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου θέτοντας ζητήματα υφαλοκρηπίδας, εναέριου χώρου και αποστρατικοποίησης των νησιών 


Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου, σε διπλωματικό επίπεδο, ανακοινώνοντας τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, θέτοντας ζητήματα υφαλοκρηπίδας, εναέριου χώρου και αποστρατικοποίησης των νησιών.    

Ο Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τoν Τσαγατάι Ερτζιγιές, δημοσιοποίησε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση για «τις διαφορές του Αιγαίου». «Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ερτζιγιές.    

Στο κείμενο, με τίτλο «Σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου», η Άγκυρα θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα «με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών». 


Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναφέρει στην ατζέντα:  

-Την αποστρατικοποίηση των νησιών, στον απόηχο και των σχετικών δηλώσεων Ακάρ: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα»   
-Την κυριαρχία του εναέριου χώρου: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.   
-Την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νησιών με ειδική αναφορά στα Ίμια: «Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των  Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε "νησίδα Ίμια" σε αυτά τα έγγραφα».   
-Τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τις σχετικές αρμοδιότητες. 





Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: