Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Άτολμος ο Βορίδης απέναντι στην κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου

Άτολμος ο Βορίδης απέναντι στην κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου
- Αυτό που σίγουρα δεν μας έχει συνηθίσει ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είναι να δηλώνει αδυναμία στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος. 
- Ενώ με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι "είμαι εδώ για να λαμβάνω αποφάσεις και να λύνω ζητήματα", ακόμα και με το να επωμίζεται το αντίστοιχο κόστος, στην περίπτωση της συνεχιζόμενης κρίσης στο ελληνικό ελαιόλαδο, δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει ως υπουργός στις τιμές, ούτε να λάβει μέτρα στήριξης.
 Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του Agro24, βρίσκεται στη "γωνία", γιατί από τη μία πλευρά όντως η νομοθεσία δεν του επιτρέπει να παρέμβει σε εθνικό επίπεδο στην αγορά του ελαιολάδου, διότι βρισκόμαστε σε καπιταλιστικό σύστημα και από την άλλη πλευρά είτε ο ίδιος είτε οι σύμβουλοί του δεν έχουν την εμπειρία και τις προσβάσεις στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης προς τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όπως έκανε η ισπανική πλευρά όταν επιβλήθηκαν οι αυξημένοι δασμοί από τις ΗΠΑ.
Έτσι, μπορεί μεν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί να μην αντιμετωπίζουν αυξημένους δασμούς στο ελαιόλαδο, κατά την εξαγωγή των προϊόντων τους προς τις ΗΠΑ, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν την "κατρακύλα"΄των διεθνών τιμών του ελαιολάδου, που επηρεάζονται άμεσα από την αρκετά προβληματική φέτος ισπανική αγορά.
Πρώτοι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από δύο μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, ο Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνία) και ο Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο) κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον κ. Βορίδη, ζητώντας μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών.
Στην ερώτησή τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι: "Η παρατεταμένη ανομβρία στα κρίσιμα στάδια, οι άκαιρες βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και κατέστησαν αναποτελεσματική την δακοκτονία, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών και η χαμηλή τιμή για συνεχόμενη χρονιά, οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, το πρόβλημα είναι οξύτατο ,σε βαθμό που να απειλείται πλέον η επιβίωση των παραγωγών και η συνέχιση της καλλιέργειας."
O υπουργός απάντησε γραπτώς στις 13 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να αναφέρει πουθενά ότι θα λάβει μέτρα στήριξης, οπότε και η δήλωση του κ. Βαρδάκη ήταν ότι "δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της καταστροφής των ελαιοπαραγωγών", ενώ στον ίδιο τόνο είναι και το σημερινό άρθρο του κ. Αραχωβίτη, που προτείνει και σαφείς κατευθύνσεις προς τον κ. Βορίδη για την επίλυση του ζητήματος, με βάση την πρότερη εμπειρία του κως αρμόδιος υπουργός.
Την περασμένη Πέμπτη έγινε και συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, με αφορμή τρεις ερωτήσεις βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με το ίδιο θέμα, που όμως απαντήθηκαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παρέμβει για τις χαμηλές τιμές.
Τις επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου από το Ηράκλειο, Ανδρέας Πουλάς από την Αργολίδα και Μιχάλης Κατρίνης από την Ηλεία, όλοι από ελαιοπαραγωγικές περιοχές.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός έριξε τις ευθύνες για την κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου στις μεγάλες σοδειές των ανταγωνιστριών χωρών, ενώ ζήτησε στοιχεία -αν υπάρχουν- από τους τρεις βουλευτές για τυχόν ελληνοποιήσεις ή αθέμιτες, εναρμονισμένες πρακτικές, ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: