Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Επένδυση 8 εκατ. σε 85,3 στρεμ. στην Κυλλήνη για φαρμακευτική κάνναβη

Σαράντα τρεις φάκελοι έχουν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για άδεια εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμός φύλλου 1162) περιλαμβάνεται η απόφαση για τη χορήγηση πενταετούς άδειας εγκατάστασης στην εταιρεία «PHARMA ESSENZA CANNABIS ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΕ».
Η επένδυση αφορά σε ενιαία έκταση 85,3 στρεμμάτων στη θέση Δροσελή του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Το εκτιμώμενο ύψος επένδυσης ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ. Ενώ, ο προβλεπόμενος αριθμός εργαζομένων ανέρχεται στους 60.
Μαζί με την καινούργια άδεια που αφορά στην PHARMA ESSENZA CANNABIS -ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ AΕ, συνολικά έχουν δοθεί 4 άδειες.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες δύο εταιρείες που έλαβαν άδεια είναι η BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και η BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ.
Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δυο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη.
Ακολούθησε η έγκριση της άδειας εγκατάστασης Μονάδας για την ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του δήμου Κορινθίας, με επένδυση 9 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.
Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.
Για τους 43 προς έγκριση φακέλους το εκτιμώμενο ύψος επένδυσης φτάνει στα 529 εκατ. ευρώ και ο αριθμός εργαζομένων, όπως των προσδιορίζουν οι εταιρείες, ανέρχεται σε 2.862.
Επέκταση των περιοχών
Ευκολότερη πρόσβαση στην καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης αποκτούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μετά την επέκταση των περιοχών, καθιστώντας παράλληλα πιο εύκολη πρόσβαση τη μεταποίηση, ακόμη και σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, όπου δεν επιτρέπονται άλλες δραστηριότητες πέραν της αγροτικής.
Στην επέκταση των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία των ποικιλιών φαρμακευτικής κάνναβης προχώρησε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στις αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.
Με τις διατάξεις του ν.4523/2018 επετράπη κατ’ εξαίρεση η παράγωγη, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και η προμήθεια προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Καθώς και οι χρήσεις γης στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία της κάνναβης.
Με την τροπολογία από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή, προστίθεται η δυνατότητα έκδοσης εγκρίσεων σε περιοχές χωρίς καθορισμένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης. Σε αυτές επιτρέπονται οι μεταποιητικές δραστηριότητες. Όπως και στις περιοχές όπου επιτρέπονται οι γεωργικές δραστηριότητες. Συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ενιαία έκταση…
Σε κάθε περίπτωση, η έκταση εντός της οποίας λαμβάνει χώρα το σύνολο των δραστηριοτήτων καλλιέργειας και επεξεργασίας θα είναι ενιαία.
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως «με την άνω διάταξη υπηρετείται και η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμου ανάπτυξης. Με την εξυπηρέτηση και αναπτυξιακών στόχων για τη διαφύλαξη και διατήρηση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας».
Ακόμη, σημειώνεται πως η τροπολογία κρίνεται απαραίτητη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», καθώς οι σχετικές επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές δορυφορικές δραστηριότητες άλλων τομέων της περιοχής.
Επιπλέον, σημειώνεται πως με τις επενδύσεις αυτές σε έναν τομέα αιχμής, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος. Τα οφέλη προκύπτουν από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Αλλά και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου. Η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.
Ως προς τις συνέπειες στο περιβάλλον, ξεκαθαρίζεται πως το τμήμα της μεταποίησης είναι χαμηλής όχλησης. Έχει ελάχιστο αποτύπωμα περιβαλλοντικής επίπτωσης από τη διαχείριση των αποβλήτων. Το δε ποσοστό που καλύπτει εντός της ενιαίας έκτασης δεν ξεπερνά το 20%. Εκτός της μονάδας επεξεργασίας, περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: