Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας για τους Δελφούς (Με τα μάτια ενός τρίτου)



Αντιδράσεις και έντονη δυσαρέσκεια προέκυψε στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας από το άρθρο :
«Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας: Κορυφαίος πολιτικός απατεώνας και νονός της διαπλοκής ο κος Τσίπρας εις βάρος των Δελφών;»


Παρότι είναι μεγάλη πρόκληση για να μείνει αναπάντητη,  οι πρώτες μουδιασμένες αντιδράσεις μιλάνε «για υπερβολές αυτών που το έχουν συνήθεια».

Ταυτόχρονα εκτινάσσεται μέρα με την μέρα   η ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό, ακόμη και σε όσους δεν είχαν μελετήσει το θέμα και κρατούσαν επιφυλάξεις στις φωνές που έλεγαν ότι κάτι πολύ κακό για τον τόπο των Δελφών στήνεται ύπουλα και συστηματικά τα τελευταία χρόνια.     

Χωρίς πολλά σχόλια μέχρι να δημοσιευτεί ή να εντοπιστεί το ΦΕΚ για το Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς Ελλάδας και να επιβεβαιωθεί ή όχι  η εγκληματική πρόθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Κου Τσίπρα για τον Δήμο Δελφών και την Φωκίδα , αξίζει να δούμε τι λένε οι «άλλοι». Οι έξω από την περιοχή που   κάνοντας την δουλειά τους έγραψαν μία πρώτη συνοπτική αξιολόγηση για το Πλαίσιο που θα καθορίσει και το μέλλον του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας.

Ας δούμε τι λέει άρθρο της Καθημερινής, κάποιου που δεν γνωρίζει και δεν κάνει παρέα με αυτούς που συνηθίζουν να υπερβάλουν στην περιοχή των Δελφών.



Αντιγράφουμε μόνο όσες γενικές ή ειδικές αναφορές αφορούν τον Δήμο Δελφών και την Φωκίδα.

Ο τίτλος λέει: «Εξορύξεις, βιομηχανία ορίζουν το μέλλον της Στερεάς Ελλάδας».
Αρχικό συνοπτικό  γενικό συμπέρασμα: «Η απόλυτη διασφάλιση των λατομικών/μεταλλευτικών ζωνών, η οργάνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και η προστασία της αγροτικής γης βρίσκονται στην προμετωπίδα του νέου περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου για τη Στερεά Ελλάδα.».

Στις αναλυτικές αναφορές για κάθε κλάδο λέει:

Για την αγροτική δραστηριότητα : «Για τον πρωτογενή τομέα, ζητεί την αυστηρή διατήρηση της αγροτικής γης. Ειδικά για την αρδευόμενη ή σε αναδασμό γη απαγορεύει άλλες χρήσεις πλην της γεωργικής και των συνοδών σε αυτήν εγκαταστάσεων».
ΣΧΟΛΙΟ: Στην περιοχή των Δελφών όπου   αγροτική γη είναι ο Παραδοσιακός Ελαιώνας  Δελφών Άμφισσας η απαγόρευση άλλων χρήσεων συμβαίνει  ούτως ή άλλως από το 1985 λόγω της προστασίας του Δελφικού Τοπίου. Άρα το Χωροταξικό αυτό δεν προσφέρει τίποτα και δεν πρόκειται να συμβάλει στην διακοπή της  εγκατάλειψη της καλλιέργειας του ελαιώνα. 

Για την βιομηχανία βιοτεχνία λέει: «Για τη βιομηχανική παραγωγή προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη των ΒΙΟΠΑ Άμφισσας..».
ΣΧΟΛΙΟ: Όπως όλοι οι αιρετοί και οι κάτοικοι της Φωκίδας και των Δελφών γνωρίζουν το ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ έχει εδώ και τρείς περίπου δεκαετίες μηδενική σχεδόν ζήτηση.  Μηδενική ζήτηση τα χρόνια της ευημερίας του πλούτου    από ντόπιους επενδυτές  που είναι σίγουρο ότι δεν θα φυτρώσουν ως δια μαγείας μέσα στην κρίση χωρίς κάποιο νέο λόγο; Τί να φτιάχνουν;  Ισχυρίζεται άραγε ο Κος Κωστοπαναγιώτου ότι   θα έρθουν στο   ΒΙΟΠΑ Άμφισσας  ξένοι να φτιάξουν βιοτεχνίες γενικής παραγωγής; Η απάντηση έρχεται από το αναμφισβήτητο γεγονός πως η περιοχή βρίσκεται απαγορευτικά μακριά  από σύγχρονη Εθνική Οδό, μακριά από σιδηρόδρομο και μακριά από οργανωμένο λιμάνι και την ίδια εποχή, σύγχρονες οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Βόλος,  Πάτρα κ.λ.π.)  που  έχουν όλα αυτά τα προτερήματα σε σχέση με το ΒΙΟΠΑ Άμφισσας είναι άδειες. Εκεί τα βιομηχανικά οικόπεδα μαζί με   κτιριακές εγκαταστάσεις πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και δεν τα αγοράζει κανείς. Άρα με ασφάλεια μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ούτε στον τομέα της βιομηχανίας- βιοτεχνίας μπορεί να υπάρχει κάτι νέο.

Για την εξόρυξη (βωξίτη) λέει: 
«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιδιαιτέρως προστατευτικές για την εξορυκτική δραστηριότητα διατάξεις. Το νέο πλαίσιο ορίζει ότι πρέπει να διασφαλιστούν απόλυτα οι θεσμικά κατοχυρωμένοι μεταλλευτικοί χώροι και, μάλιστα, να αποφεύγεται η αδειοδότηση δραστηριοτήτων που έρχονται σε σύγκρουση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Επίσης, προβλέπει την επέκταση των εγκαταστάσεων που τις εξυπηρετούν, με μόνη εξαίρεση το θαλάσσιο μέτωπο της Ιτέας (όπου ζητεί να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή).»

ΣΧΟΛΙΟ 1:Ακόμα και στο  αρθρογράφο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ,  μάλλον έμπειρο σε Χωροταξικά σχέδια για να κάνει τέτοια άρθρα, του κάνουν  εντύπωση οι ιδιαιτέρως προστατευτικές για την εξορυκτική δραστηριότητα διατάξεις. 
Από τι την προστατεύουν; Παγκοσμίως αυτοί που κατά κανόνα αντιτίθενται στην εξορυκτική δραστηριότητα είναι οι κάτοικοι των περιοχών που θέλουν να εξορύξουν. Η δραστηριότητα είναι καταστροφική για το περιβάλλον και δηλητηριάζει και με διάφορους τρόπους  την υγεία των κατοίκων.
Τα μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις είναι πολύ ακριβά οπότε πολύ συχνά, κατά κανόνα στον τρίτο κόσμο, οι εταιρίες κάνουν ότι μπορούν για να διώξουν τους κατοίκους και να πάρουν το μετάλλευμα χωρίς περιβαλλοντικά έξοδα. Στους Δελφούς οι εξορυκτικές καταστροφές χωρίς αποκατάσταση στα βουνά είναι εκεί και δεν μπορεί να τις διαψεύσει κανείς. Σε πρόσφατα δημοσιεύματα η εταιρία βωξίτη ΙΜΕΡΥS ξαναδηλώνει με τον ένα ή άλλο τρόπο ότι θα πρέπει να γίνουν και πάλι επιφανειακές εξορύξεις. 
Τα στοιχεία για τα βαρέα μέταλλα και την ραδιενέργεια στις παραλιακές εγκαταστάσεις δίπλα στην πόλη της Ιτέας στο λιμάνι των Δελφών είναι γνωστά. Όλες οι υπηρεσίες και τα Υπουργεία έχουν λάβει γνώση. Το ότι κανείς  έχει τολμήσει να τα αμφισβητήσει δηλώνει ότι έχουν βάση. 
Εδώ και δέκα χρόνια  κάτοικοι και φορείς έχουν καταγγείλει επανειλημμένα  όλα αυτά και απλά οι ελληνικές κυβερνήσεις περιλαμβανομένου της σημερινής τα συγκαλύπτουν.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε με ασφάλεια, πως αρχικά αυτό το χωροταξικό προστατεύει της εταιρία εξόρυξης βωξίτη από τις αντιδράσεις των κατοίκων στις τις παρανομίες τις καταστροφές και την   δηλητηρίαση όπως στις τριτοκοσμικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΟ 2: Ποιές δραστηριότητες έρχονται σε σύγκρουση με την εξορυκτική δραστηριότητα; Παγκοσμίως πρώτα απ’ όλα και  κυρίως  : 
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Δηλαδή με αυτό το πλαίσιο, στην περιοχή των Δελφών π.χ., ο τουρισμός αποκλείεται όχι μόνο επειδή κάθε σώφρων επενδυτής θα φύγει όσο πιο μακριά γίνεται μόλις ακούσει ότι όλος ο Δήμος Δελφών μέχρι και το λιμάνι χαρακτηρίζονται   «αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας». Το Χωροταξικό πλαίσιο προβλέπει  να αποφεύγεται να δίνονται άδειες τουριστικής ανάπτυξης!  Μην τυχών και βρεθεί και κάποιος επενδυτής στον τουρισμό πους δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι αυτό το χωροταξικό αποκλείει κάθε πιθανότητα   τουριστικής ανάπτυξης στο Δήμο Δελφών, ότι και να λένε ότι και να τάζουν τοπικοί και κυβερνητικοί αιρετοί για να ξαναεξαπατήσουν    τους ψηφοφόρους   στις επόμενες εκλογές.
 Για τον τριτογενή τομέα όπου ανήκει ο Τουρισμός το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ λέει:   ΤΙΠΟΤΑ

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΟΛΙΟ;




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ, ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΨΗΦΟ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ. ΤΙ ΘΕΣΗ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΓΩΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΨΗΦΟ.ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ. ΣΥΝΎΠΑΡΞΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. ΓΙΑ ΞΕΠΑΣΤΡΕΜΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ. ΑΥΤΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ Ή ΕΜΕΊΣ Ή ΑΥΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

τα παιδιά της ανάπτυξης των βουνών μας κάνουν πάλι καλά τη δουλειά τους κατά το σύνηθες. Εδώ στο κάμπο τι γίνεται θα ανοίξουμε τα μυαλά μας ποτέ; To μέλλον της περιοχής μας ενδιαφέρει; Οι αριστεροί της διαφάνειας της πάταξης π΄γαν με τα συμφέροντα των λίγων για να ξαναβγούν τα λαμόγια. Εσύ πατέρα με τα παιδιά σου άνεργα τι θα κάνεις όταν δεν θα μπορούν να ζήσουν εδώ στο τόπο τους επειδή δεν τον πήρανε στα μεταλλεία και σηκωθεί και φύγει, δεν έχεις ευθύνη γι"αυτό;τι έκανες μόνο παρακάλαγες δεν άνοιξες τα μάτια και λίγο παραπέρα; τίποτε άλλο μόνο κοκκινόχωμα αδέλφια συμπολίτες ξυπνάτε αυτοί δεν μένουν εδώ εμείς ζούμε σε αυτό το τόπο δεν μπορεί ο κάθενας να καθορίζει το μέλλον του τόπου και να μας θάψει μέσα στις στοές εμάς και τα οράματά μας για το συμφέρον της τσέπης του αρκετά με τα σχεδιά τους και τους σωτήρες αυτού του τόπου. Ξεφτιλισμένοι αριστεροί κωλοτούμπηδες κατεβάσατε τα βρακιά σας για τη καρέκλα σας και μας ξεπουλάτε όσο όσο, κύριε βουλευτάκο που είσαι να σε δούμε τώρα τι θα κάνεις διαβάζοντας τι προτείνουν δεν σας σώζει τίποτα άχρηστοι

Ανώνυμος είπε...

Βασικός άξονας για την ανάπτυξη μιας περιοχής είναι οι συγκοινωνίες. Ρίχνοντας μια ματιά στο τι συμβαίνει στη Φωκίδα καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση για την ανάπτυξή της. Σε αντίθεση με τη γεωγραφική της θέση είναι πιο απομονωμένη και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Οι δρόμοι της (κυρίως τα κομμάτια του εθνικού δικτύου) είναι σε άθλια κατάσταση με εξαίρεση τα κομμάτια που παίρνουν κόκκινο χρώμα από τη διέλευση συγκεκριμένων οχημάτων τα οποία έχουν πάντα μια προτεραιότητα στη συντήρηση. Το μοναδικό αξιόλογο οδικό έργο στο νομό τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο δρόμος προς τις φυλακές!!!!!!!. Ο "διαγώνιος άξονας", όπως ονομάζουν το δρόμο Λαμίας - Ιτέας - Αντιρρίου, ενώ είναι κομμάτι του Ε65 (του διεθνούς δικτύου αυτοκινητοδρόμων), έχει χαρακτηρισθεί ως ασύμφορος (άραγε για ποιο λόγο;) και μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους εκτοξεύονται κάποια πυροτεχνήματα που σβήνουν πολύ σύντομα. Σιδηροδρομικά σταμάτησε να λειτουργεί και το ελάχιστο κομμάτι που περνούσε από τη Φωκίδα. Για αεροπορική σύνδεση φυσικά ούτε σκέψη εκτός από κάποιους ψιθύρους για υδροπλάνα, για να λέμε πως κάτι γίνεται. Όσο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες έχει τορπιλιστεί ποικιλοτρόπως κάθε προσπάθεια για σύνδεση του λιμανιού της Ιτέας με οποιοδήποτε άλλο λιμάνι κοντινό ή μακρινό. Η κρουαζιέρα, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση, έχει σχεδόν εξαφανίσει από το χάρτη της την Ιτέα. Στο λιμάνι η μοναδική παρέμβαση, που έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων του. Η "Γέφυρα" παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει με τη συμφωνία κατασκευής της, παρεμποδίζει τη διέλευση ακόμα και πλοίων, που άνετα περνούν κάτω από αυτή. Η μαρίνα της Ιτέας, που είναι το μοναδικό πραγματικά αναπτυξιακό έργο στο νομό τις τελευταίες δεκαετίες, αφέθηκε στην τύχη της να ρημάζει για χρόνια και μόνο πολύ πρόσφατα έγιναν κάποιες παρεμβάσεις για τη συντήρησή της.
Όλα αυτά έχουν γίνει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ χωρίς ουδεμία παρέμβαση από τους τοπικούς άρχοντες (βουλευτές, δημάρχους κλπ). Πρώτο και μοναδικό θέμα του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών θα έπρεπε να είναι το χωροταξικό αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα στα οποία έχει βάλει προτεραιότητα. Αν γινόταν κάποια αίτηση για εξορύξεις, ανεμογεννήτριες ή ιχθυοκαλλιέργειες φυσικά και θα είχε πάρει την άμεση προτεραιότητα και συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου.