Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Εκτός υποψηφιοτήτων ο Παναγιώτης Ταγκαλής


Έχοντας μπει, έστω και δειλά δειλά, σε προεκλογική περίοδο, όπως είναι λογικό το παζλ των υποψηφιοτήτων αρχίζει να παίρνει μία περισσότερο ολοκληρωμένη μορφή. Στο δήμο Δελφών, όμως, παραμένουν ανοιχτά ορισμένα μέτωπα, με κυριότερο όλων το ποιος θα είναι εκείνος που θα εκφράσει το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ή έστω εκείνος που θα έχει τις περισσότερες αναφορές μέσα σε αυτόν. Γιατί μπορεί η αυτοδιοίκηση να κρατά αποστάσεις από τις κομματικές γραμμές, όμως ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες τα πρόσωπα που στέκονται στην κεφαλή των παρατάξεων, οι υποψήφιοι δήμαρχοι δηλαδή, πάντα κάτι σηματοδοτούν, βάσει πάντα και των δικών τους πολιτικών αναφορών.

Ζήτημα συνθηκών
Το μεγάλο ερωτηματικό που για καιρό πλανάται πάνω από τα κοινά του δήμου Δελφών, λοιπόν, σήμερα σε πρώτο επίπεδο απαντάται μέσω της Εν Δελφοίς. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μας, ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Ταγκαλής δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε μία νέα υποψηφιότητα. Η απόφασή του αυτή, όπως ήταν ήδη γνωστό σε δικούς του κύκλους, δεν είναι σημερινή, καθώς φαίνεται να έχει μπολιάσει στη συνείδησή του εδώ και αρκετό καιρό. Το ανοιχτό ενδεχόμενο, που έμενε έστω και με ελάχιστες πιθανότητες, φαίνεται πως έκλεισε οριστικά προ λίγων ημερών, οδηγώντας τον ίδιο εκτός του κάδρου των υποψηφίων για το δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Σύμφωνα με το περιβάλλον του ίδιου οι παρούσες προσωπικές του συνθήκες δεν επιτρέπουν να στρέψει ένα μεγάλο μέρος της προσοχής του, όπως θα απαιτείτο, στα κοινά της περιοχής, οδηγώντας τον μοιραία σε αυτή την απόφαση.
Έφτιαχνε ομάδα, αλλά…
Δεν ήταν εύκολη, όπως φαίνεται να ήταν η μόνη που είχε μπροστά του, αφήνοντας κατά μέρους τις συζητήσεις που ήδη είχε κάνει σε επίπεδο προεργασίας με πολλούς ανθρώπους, από διάφορους να σημειώσουμε χώρους. Μάλιστα, όπως μας έλεγε άνθρωπος που ξέρει καλά το ίδιο τον Π. Ταγκαλή, ο πρώην αντιδήμαρχος είχε δεχθεί αρκετές οχλήσεις από ανθρώπους που θα ήθελαν να σταθούν στο πλευρό του στη μάχη του 2019, ορισμένα πρόσωπα εκ των οποίων θα έκαναν αίσθηση εάν το σενάριο της εκ νέου υποψηφιότητάς του έφτανε ως το τέλος. Και μπορεί ο ίδιος να μην έχει κάνει έως σήμερα καμία επίσημη δήλωση επ’ αυτού, όμως τόσο αυτός όσο και στενοί του συνεργάτες πλέον το λένε όλο και πιο καθαρά. Κατά τον Π. Ταγκαλή, άλλωστε, δεν θα πρέπει να κρατείται δέσμιος κόσμος, περιμένοντας την ανακοίνωση των δικών του προθέσεων. «Όποιος θέλει να κάνει το βήμα μπροστά, προφανώς και πρέπει, προφανώς και είναι ελεύθερος να το κάνει», έλεγε συνομιλητής μας από το περιβάλλον του, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν θέλησε ποτέ, όλη αυτή την περίοδο, να κόψει το δρόμο σε κάποιον άλλο.
Δεν αποσύρεται
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον Π. Ταγκαλή, αναφορικά πάντα με τα κοινά; Επειδή σενάριο τον ενέπλεξε στο κομμάτι της περιφέρειας, οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο ίδιος λέει στους ανθρώπους του ότι θα είναι κοντά, ως παρατηρητής των γεγονότων, και γιατί όχι βοηθώντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του να στηθεί μία αξιόλογη αυτοδιοικητική ομάδα, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η σημερινή του απόφαση δε συνεπάγεται και οριστική απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε, βέβαια, είναι να χρεωθεί την επιβολή του οποιουδήποτε προσώπου προκύψει ως συνέχειά του, γι’ αυτό και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι πολύ προσεκτικός- διακριτικός στις κινήσεις του.
Δεν υπάρχει διάδοχος στην παράταξη
Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, φαίνεται πως δεν θα έχει και ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι σημερινές εκτιμήσεις, δύσκολα θα προκύψει νέος υποψήφιος από την παρούσα παράταξη. Αυτό από μόνο του σημαίνει φυσικά ότι το παιχνίδι ανοίγει περισσότερο σε μία πολύ πιο μεγάλη γκάμα προσώπων, τα οποία δεν θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αυτοδιοικητικά «ένσημα». Ο Θ. Μανανάς, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί ως διάδοχη κατάσταση, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει το βήμα μπροστά, κάτι που οδηγεί μοιραία, κοιτάζοντας και την ανθρωπογεωγραφία της παράταξης, στη δημιουργία ενός καινούριου αυτοδιοικητικού πόλου. Οι συζητήσεις για τη συγκρότησή του, μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει, και δεν αποκλείεται με το πέρασμα των επόμενων λίγων εβδομάδων να έχουμε εξελίξεις επ’ αυτού.
Η σχέση δημοτικών και εθνικών εκλογών
Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμα, ιδιαιτέρως σημαντικό. Οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη γύρω από τα αυτοδιοικητικά, απλώνονται πάνω σε ένα πολύ ρευστό πολιτικό περιβάλλον, με τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή να επηρεάζουν άμεσα και τα δημοτικά. Για παράδειγμα, ως προς το ποιος θα εκφράσει το χώρο της δεξιάς στο δήμο Δελφών, με αναφορές και στο κέντρο, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν συνδέσεις και με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Φωκίδα, αφού δεν αποκλείεται πρόσωπα που έχουν ρίξει το βάρος τους εκεί, αν δεν τελεσφορήσει η συγκεκριμένη προσπάθειά τους, να στρέψουν στη συνέχεια το βλέμμα τους προς την αυτοδιοίκηση.
Εδώ, βέβαια, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό του χρόνου, καθώς ο χάρτης των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο έως το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε, όμως, φαντάζει αρκετά δύσκολο το κόμμα να έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση των τριών ονομάτων που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του νομού, εκτός και εάν έχει προκύψει θέμα εθνικών εκλογών, πράγμα που σήμερα δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, όπως λένε οι δικές μας πληροφορίες, έως και τα τέλη του μήνα δεν αποκλείεται να προκρίνει με τον τρόπο του, και σε δημόσια θέα, ονόματα υποψηφίων σε περιοχές της χώρας, όμως σε κάθε περιοχή θα αφήσει και κενά, για τις μετέπειτα συμπληρώσεις, με ότι μπορεί τούτο να συνεπάγεται για τις διαθέσεις των ενδιαφερόμενων, αλλά κυρίως για τις επιλογές και την τακτική τους.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το παρατηρητής είναι ίδιο με το έμμισθος σύμβουλος ?