Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Πώς να ξεχωρίσετε ένα νάρκισσο από κάποιον που έχει απλά μεγάλη αυτοπεποίθηση

SELFIE


Ο όρος «νάρκισσος» χρησιμοποιείται ολοένα και πιο συχνά στην εποχή των social media για τον χαρακτηρισμό κάποιου που φαίνεται ότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Ωστόσο, δεν είναι διόλου σπάνιο το φαινόμενο να μπερδεύει κανείς τον ναρκισσισμό με την αυτοπεποίθηση, η οποία έχει πάντοτε θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με το περιοδικό Spring, Αμερικανοί ψυχολόγοι μελέτησαν την συμπεριφορά 540 φοιτητών -νάρκισσιστών και μη- και κατέληξαν στο χαρακτηριστικό που κάνει τους πρώτους να ξεχωρίζουν από εκείνους που έχουν αυτοπεποίθηση.
«Οι ναρκισσιστές θέλουν να τιμωρήσουν ή να ξεπεράσουν εκείνους που προσπάθησαν να καταστρέψουν την θετική εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους», εξηγεί ο καθηγητής Brad J. Bushman.
Πράγματι, ένα χαρακτηριστικό εκείνων που θεωρούνται νάρκισσοι είναι ότι δεν αποδέχονται καμία κριτική, σε σημείο που να γίνονται επιθετικοί ενάντια σε εκείνους που δεν μοιράζονται την ίδια άποψη σχετικά με την εικόνα και τις ικανότητές τους.
Ακόμα, οι περισσότεροι από αυτούς συχνά παραδέχονται ότι είναι νάρκισσοι, καθώς δεν θεωρούν πως ο χαρακτηρισμός έχει αρνητικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: