Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι ηγέτες γεννιούνται, δεν γίνονται


Θλιβερές εικόνες και στιγμές για τη Νέα Δημοκρατία, το άλλοτε κραταιό κόμμα των νοικοκυραίων, της φιλελεύθερης σκέψης και της ευρωπαϊκής προοπτικής. Διεθνώς ρεζίλι γίναμε και στην Ισπανία όπου ένα κόμμα ήταν σπασμένο στα... τέσσερα για να μην πούμε ακόμη περισσότερα κομμάτια.
Ένα κόμμα μπάχαλο όπου ο μεταβατικός πρόεδρος απευθύνει πρόσκληση στους άλλους να πάνε μαζί στη Μαδρίτη για να κάνει τελικά ο ίδιος το «κομμάτι» του και οι άλλοι να περιφέρονται μόνοι κι έρημοι ή συναντώντας διαφορετικά στελέχη του ΕΛΚ.

Ο μόνος που σκέφτηκε έξυπνα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επικαλέστηκε ίωση κι έμεινε στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο μπάχαλο και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα εντός της ΝΔ.
Μια καλή ευκαιρία για να γίνουν σοβαρές συναντήσεις, να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας, να γνωριστούν τα νεότερα στελέχη με ευρωπαίους ηγέτες, να εμφανιστεί η ΝΔ ενωμένη, σοβαρή, με προοπτική μετατράπηκε σε νεοδημοκρατικό Βατερλό. Και για να πούμε την αλήθεια, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τραγική αυτή εικόνα, η οποία στην Ελλάδα περνά και δικαίως ως «σφαγή εκτός έδρας», έχει ο Μεϊμαράκης.

Αφού τους κάλεσε όλους προσχηματικά, έπαιξε το δικό του προσωπικό παιχνιδάκι, δεν έκλεισε ραντεβού για τους συνυποψήφιούς του, τους έγραψε κανονικά και με το νόμο και ο Τζιτζικώστας με τον Άδωνι βολόδερναν για... μπουρίτος στη Μαδρίτη. Δεν ξέρουμε αν πήγαν να δουν και τη Ρεάλ για να βρουν λίγο ενδιαφέρον στο ταξίδι τους.

Βεβαίως έχουν κι αυτοί την ευθύνη τους αφού εγκλωβίστηκαν στο κόλπο του Βαγγέλα ο οποίος εμφανίστηκε ως... ηγέτης που συνομιλεί με όλους τους Ευρωπαίους, που ασκεί βέτο για το προσφυγικό και που γενικώς έχει τον πρώτο λόγο στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά δε φταίει κανείς άλλος, φταίνε εκείνοι που τον άφησαν να είναι πρόεδρος σε όλη την προεκλογική για τη ΝΔ περίοδο, οπότε έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους.

Η Νέα Δημοκρατία θυμίζει... στάδιο ταυρομαχίας με τρεις μονομάχους παρόντες κι έναν... κλινήρη. Όλοι εναντίον όλων την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας κάνει παιχνίδι στην Αθήνα με τον Ολάντ και εμφανίζεται πιο σοβαρός και πιο ικανός απ' όλη τη ΝΔ. Εκεί καταντήσαμε...
Ευτυχώς δηλαδή που βρέθηκε στη Μαδρίτη ο Σαμαράς και εκπροσώπησε τη ΝΔ, αν και δεν ήταν η δουλειά του. Είπε πέντε σοβαρές κουβέντες για τον λαϊκισμό που σκοτώνει, τον ίδιο λαϊκισμό δηλαδή εντός κι εκτός ΝΔ που «σκότωσε» και την κυβέρνησή του.

Αλλά για να αναδειχθεί η διαφορά με τους «μνηστήρες» ας διαβάσει κανείς τη δήλωση του γραμματέα του ΕΛΚ που είπε ότι σε περιόδους κρίσης αν κάποιον θέλεις να είναι κοντά σου αυτός είναι ο Σαμαράς. Ουσιαστικά δηλαδή αναγνώρισε τις θυσίες που έκανε ο Σαμαράς και η ΝΔ για να σωθεί η χώρα και να ξεφύγει από την κρίση. Αναγνώρισε τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν και που η ιστορία κάποτε θα γράψει.

Τ' ακούς... GG Costa που νομίζεις ότι με τη νιότη και κρυπτόμενος μπορείς να δοξαστείς; Τ' ακούς Βαγγέλα που πιστεύεις ότι με την Ντορούλα στο Προεδρικό και τις μαγκιές στη Συγγρού θα κερδίσεις το θρόνο του εθνάρχη;

Τ' ακούς Κυριάκο που επικαλείσαι γρίπη για να γλιτώσεις τα δύσκολα; Τ' ακούς Άδωνι που νομίζεις ότι με το τουιτάρισμα θα γίνεις αρχηγός;

Οι ηγέτες τελικά γεννιούνται, δεν γίνονται ούτε στα κομματικά γραφεία, ούτε στα δείπνα επιχειρηματιών ούτε με τα τερτίπια των επικοινωνιολόγων της πεντάρας. Στα δύσκολα σφυρηλατείται ο χαρακτήρας. Και σίγουρα αυτό που έδειξαν οι «μνηστήρες» του θρόνου στην Ισπανία ήταν απλά ένα σκηνικό παρακμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: