Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ο Μπλερ ομολογεί: «Συμβάλαμε στην άνοδο των τζιχαντιστών»


μπλερ

Για λάθη που έγιναν στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, σημειώνοντας ότι η επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.
Σε συνέντευξή του στο CNN, o Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι αυτοί που απομάκρυναν τον Σαντάμ Χουσεΐν  -χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του- φέρουν «κάποια ευθύνη» για την κατάσταση στο Ιράκ σήμερα.
Σε ερώτηση για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη βασική αιτία για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους ο Μπλερ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτό».
«Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όσοι από εμάς απομακρύναμε (τον πρώην ηγέτη του Ιράκ) Σαντάμ (Χουσεΐν) το 2003, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί το 2015» πρόσθεσε ο Μπλερ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε συγγνώμη για τις «λάθος» πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και εξέφρασε για τον αποτυχημένο σχεδιασμό των όσων επακολούθησαν την ανατροπή του Χουσεΐν.
Όμως αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την απομάκρυνση του Χουσεΐν από την εξουσία.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επέμβαση, λέγοντας ότι είναι «δύσκολο να απολογηθεί κανείς» για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν και υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά το Ιράκ θα είχε γίνει Συρία.
Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες της συμμαχίας, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003.
Τα σχόλια του Μπλερ έρχονται λίγο πριν ο Σερ Τζον Τσίλκοτ ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνα για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.
«Η επιχείρηση μεταστροφής του Μπλερ ξεκινά, αλλά η χώρα περιμένει ακόμα την αλήθεια. Η καθυστέρηση της έκθεσης Τσίλκοτ είναι σκάνδαλο» έγραψε στο Twitter η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: