Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πιτσιόρλας (ΤΑΙΠΕΔ): Το 25% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία


Πιτσιόρλας (ΤΑΙΠΕΔ): Το 25% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία

Στα 875 εκατ ευρώ το ποσό που θα μπορούσε να δοθεί στα Ταμεία
Μια πρόταση-«βόμβα», που μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο κυβέρνηση και ασφαλιστικά ταμεία και συνδέεται με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους.
«Προτείνω να ισχύσει η κατανομή 50-25-25 που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι, όχι μόνο για το νέο Ταμείο αλλά και για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ και το 25% να πηγαίνει για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων». 
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας με στόχο την ενίσχυση των Ταμείων και των έργων του ΕΣΠΑ.  
Πρόκειται για τον άνθρωπο που ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο τα ηνία του ΤΑΙΠΕΔ και επιδιώκει να κλείσει τρεις σημαντικές αποκρατικοποιήσεις ως τις αρχές του 2016. Πεποίθησή του είναι ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες από σοβαρούς διεθνείς επενδυτές θα στείλουν ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης και αντιστροφής του κλίματος για την ελληνική οικονομία.
Η πρόταση που διατυπώνει ο κ. Πιτσιόρλας στηρίζεται στην απόφαση του Eurosummit της 12ης Ιουλίου στην οποία αναφέρεται ότι μόλις 25% των εσόδων από το ταμείο των 50 δισ. ευρώ θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Αντιθέτως, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση όσα όριζε το Μνημόνιο 2, κατατίθενται εξ ολοκλήρου σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο κ. Πιτσιόρλας αναμένει έσοδα 3 ως 3,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι το 25%, ποσό 875 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να κλείσει την τρύπα του Ασφαλιστικού για την επόμενη χρονιά. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Eurosummit για το Ταμείο των 50 δισ. ευρώ, ποσοστό 25% των εσόδων θα στηρίζει την ανάπτυξη. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα τροφοδοτεί την εθνική συμμετοχή στα επενδυτικά σχέδια του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να τρέξουν τα έργα που καθυστερούν εξαιτίας και της αδυναμίας του κράτους να συνεισφέρει το μερίδιό του.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: